icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86,1 kg 973270
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
25 mars 2016 17:09
8

Glad Påsk från Mexico!

Hej Vänner!

Jag befinner mig just nu i Mexico, Playa Del Carmen, här är 28 grader varmt och sol just nu. Har även hunnit med en tur ut till paradisön, Holbox, som ligger ca 3 timmar härifrån. Underbart ställe där det råder lugn och ro, rekommenderas!

Visste ni förresten att Mexico är det större land i världen med fetast befolkning? Mexico har tom gått om USA i antalet överviktiga. Nog för att maten är god men har funderat på varför många Mexicanare är överviktiga. Jag har naturligtvis provat en mängd olika maträtter och jag hittar direkt några saker som sannolikt bidrar. Kombinationen fett och kolhydrater är inte svår att hitta här och mexicanarna älskar bröd. HCHF - High Carb High Fat med andra ord! Här kommer lite exempel:

  1. Tortillabröden, små runda tunna bröd gjorda av majs eller av vete. Serveras såklart till Tacos som det äts väldigt mycket av här, men även till väldigt många andra maträtter. Beställer man t.ex en omelett serveras den tillsammans med ca 8-10 tortillabröd.
  2. Tacos, mexicansk snabbmat som finns att få tag på överallt. Små stånd lastade på cyklar, hela tacosställen eller gatuköksvagnar. Tacos här är verkligen inte som hemma i Sverige. Långt mycket godare här och med stor variation. Kyckling, fläsk, biff, räkor, fisk, bläckfisk mm. Jättegott och billigt.
  3. Nachos, majschips friterade i olja som ofta dryper av olja när de ställs fram till servering. Serveras till väldigt mycket och ingår ofta även i själva maträtten. Används också som bestick, där man helt enkelt hoppar över kniv och gaffel och använder själva chipset verktyg. Nachos serveras också till den berömda guacamolen. Billigt och lätt att överäta.
  4. Guacamole, finns överallt och serveras flitigt. Avokado är jättenyttigt och jättegott men här nere serveras det i överflöd och ofta som förrätt eller extra tillbehör. Man äter guacamole med nachoschipsen. Guacamole är dock väldigt kaloririkt.
  5. Fajitas och burritos, större tortillabröd som fylls med olika fyllningar. Kyckling, ost, grönsaker mm.
  6. Ost, ost och mer ost. Här snålas det inte på osten, utan det vräks på med ost i många maträtter och ost äts som den är. En populär förrätt är just friterad eller stekt ost. Provade och fick in ca 300 gram hushållsost som de hade gratinerad i ugnen. Gott men alldeles för stor portion och jag åt väl ca 1/4 vilket jag tyckte var väldigt mycket.
  7. Quesedillas, totillabröd fyllda med smält ost. De är väldigt populära här och serveras just som det är, smält ost och bröd. Ofta fylls de med andra ingredienser som stekt kyckling, stekt strimlad biff eller fläskkött.
  8. Söta drycker. Mexico dränks i söta drycker som läsk, saft och diverse juicer. Horchata, väldigt populär dryck bland mexicanarna själva som är gjort på socker, ris och lite kanel. Smakar som att dricka sockerlag.
  9. Alkohol, mexicanarna dricker väldigt mycket öl men även vin och sprit som är väldigt billigt här nere.

 

Trots detta är det inte svårt att äta bra mat i Mexico, det gäller bara veta vad man ska välja. Här finns massor av färsk fisk och skaldjur. Gott om grönsaker och färska frukter. Några av mina favoriter är:

  1. Räkor, stora fina räkor som fiskas här utanför. Grillade med smör och vitlök eller stekta tillsammans med grönsaker och starka kryddor. Väldigt goda som de är serverade tillsammans med avokado.
  2. Bläckfisk, går att få i alla formen men min favorit är grillad med smör och vitlök. Gott och enkelt!
  3. Fisk, det finns massor av färsk fisk här nere. För min del blir det fisk dagligen. Stekt, grillad eller i tacos. Grillad tonfisk är nr 1!
  4. Ceviche, en god fiskrätt som vi faktiskt själva fick vara med och laga på en fisketur. Först fiskade vi upp ett 10 tal fiskar, redmouth och grouper. Skepparen fileade och fixade fisken och vi fiskade. Sedan ner med det i en stor plastlåda tillsammans med lime, koriander, salt, rödlök. Mycket gott och mycket enkelt.
  5. Guacamole, här nere är den smakar den såklart bättre än hemma.
  6. Fyllda omeletter till frukosten, idag tror jag blir det ost, tomat, spenat och lök.
  7. Färska grönsaker, mängder av färska grönsaker som odlar här intill. Populärt att ugnsgratinera zucchini, tomater etc med lite ost på. Gott som tillbehör till fisken.
  8. Färsk frukt! Något av det lyxigaste här nere. Perfekt mogen mango, papaya, div meloner, passionsfrukt, minibananer, ananas m.fl. Det blir mycket frukt för min del, det mår jag bra av.
  9. Kokos, blir en hel del färsk kokos och kokosmjölk här nere. Först får man dricka upp mjölken sedan hackar de upp köttet som serveras med lime och chili. Gott, nyttigt och naturligt!

 

Motionen har det blivit lite sådär med, har hunnit med några sköna morgonturer med jogging längst stranden annars mest promenader. På Holbox var det många fina hundar och jag fick många nya kompisar :-) Ska passa på att njuta av sista veckan, glad påsk!

Gillar

Kommentarer

  • 25 mar 2016 17:19
    Bella50

    Den första salladen skulle jag vilja ha...njut av ledigheten och Glad påsk  🐣🐔💐👍

  • 25 mar 2016 17:23
    Arrietty

    Ah, jag kommer ihåg när jag var i Colorado och beställde in en sådan där nacho-rätt....jiiisus vad flottig och god den var och vad jag fattade hur fet jag skulle bli om jag levde på den blandningen av huvudsakligen ost och nachochips... brrr! Mexico-inspirerat.... salladen ser urgod ut!

  • 25 mar 2016 18:13
    gittan52

    Glad påsk till dig med!

    Skönt att det finns valmöjligheter wink

  • 25 mar 2016 18:44

    Det låter och ser underbart ut! laugh


    Jag gjorde samma reflektioner när jag var i Mexico. Det är inte konstigt att förstå hur det har blivit som det är när mycket av den kaloririka maten faktiskt är väldigt god och billig. Tur att frukten, grönsakerna och fisken finns! 

    Ha det underbart nu och glad påsk! 

  • 25 mar 2016 19:14
    Tita

    Ha det så sköööönt👏👏👏

  • 25 mar 2016 22:07
    paloma

    Glad på på dig och din familj i värmensmiley

  • 26 mar 2016 07:22
    anna54

    Glad Påsk Johan! Och njut av din ledighet. Fina hundar du träffar också☺. 

     

  • 26 mar 2016 16:04

    Minns också att den mexikanska maten till stor del bestod av kolhydrater. Gärna i kombination med något friterat. 

    Förstår av alla bilder att ni har en underbar resa :) Fortsätt njut av livet  och glad påsk till er med!

     

Logga in för att skriva en kommentar.