icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86.1 kg 1182327
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
4 augusti 2018 15:29
11

Att välja träning och hälsa

Hej Vänner! smiley

Det håller på att hända något trevligt med mig och min träning! Har tränat 2-3 gången i veckan några månader nu och känner mig riktigt på gång och välmående.

Idag fick jag lite tid över pga ändrade planer. Fick först idén att jag skulle sticka o träna trots att det inte var träningsdag och hade inte planerat detta förrän till morgondagen. Men sedan kom de vanliga automatiska tankarna in; gå till poolen och slappa.., stanna hemma i soffan.., du borde vila.., du ska ju träna imorgon.., alla är automatiska tankar som inte för mig vidare mot mitt mål. Automatiska tankar som kommer från stenåldern där man skulle spara på energi etc.

Det är inte likt mig att sticka o spontanträna på det viset, att sticka iväg o träna för att jag fick tid över. Tid som jag skulle kunna använda till vad jag ville, men jag valde hälsa.

Varför? Varför valde jag nu träning o hälsa framför något annat? Jo, för att jag mår så jäkla bra av det. Det ger mig energi, jag känner mig nöjd med mig själv, resterande delen av dagen blir bättre och jag känner mig mycket fräschare. Jag trivs på det gymmet och där är bra AC. Jag tycker det är ganska kul när jag väl kommit dit. Efter träningen är det är jäkligt skönt att lägga sig i strechingrummet och slappna av en lång stund. Ja listan kan göras lång men det intressanta här är att det går att välja annorlunda.

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av denna självreflektion och berätta hur jag själv fungerar. Många av er är redan igång och tränar och tycker kanske att det där gör ni väl ofta, väljer träning. Vissa kanske älskar träning och gör det så fort ni får tid över. Andra tränar inte alls men vill komma igång. Vissa tränar inte alls och är nöjda med det. Vissa har varit som jag själv, en riktig soffliggare som nu väljer träning istället för att ligga på soffan.

Skickar med en bild på utsikten från gymmet, måste erkänna att även den är en motivationsfaktor. Delar även en bild på maten efter träningen, en riktigt god sallad på bla. rökt lax, avokado och mozzarella. P.S. Kosten har jag inte haft problem med på över 10 år, det var då jag startade Matdagboken.

56a01e51-74e6-4217-bd0a-90e3c86a10c0.jpg

e565db15-bffe-45e3-af68-49b07017efcd.jpg

Jag passar på att önska er alla en härlig helg, med eller utan träning! laugh

Gillar

Kommentarer

 • 4 augusti 2018 16:32
  Hallifax

  Bra där. Välja träning framför hängmatta. 

  Kan hålla med om att träningsvalet är betydligt lättare om man har ett trevligt ställe att träna på. Eller någon trevlig person att träna med. Eller om man gör något fysiskt som man tycker är kul. 

  Tack för att du delar med dig av dina reflektioner.smiley

 • 4 augusti 2018 17:14
  klaraelv

  Så jäkla roligt att läsa, att vi är flera som väljer gymmet före soffan. Jag njuter både under och efter träningen, tycker att det är mysigt när jag är helt slut I kroppen.

 • 4 augusti 2018 17:26

  Härligt, det är så det ska kännas. Som att det är något man vill göra, något som man spontan-gör bara för att det känns bra. Då är man helt rätt ute! 

 • 4 augusti 2018 17:37

  Eller hur! När den inre motivationen är där smiley

 • 4 augusti 2018 17:52
  Lovis

  Hej Johan!

  Härligt att läsa om din energi och träning.

  Jag har en liten undring inför min planering för mina kommande resor. Jag vill gärna delta i nästa resa med dig och kompisarna här på MD, men behöver veta när den blir av...jag reser ju själv 4-5 gånger per år och får nog dra ner på det för att följa med er. När tror du nästa resa blir av?

 • 4 augusti 2018 18:06

  Hej Lovis!

  Nästa resa bli i maj 2019, tanken var en i oktober i år också men det blev för tajt. Jag kommer komma ut med mer information här i höst så håll ögonen öppna Vill du att jag sätter upp dig på intresselistan? smiley

 • 4 augusti 2018 22:18
  anna54

  Grattis Johan för att du klarat kosten i över 10 år🌹

 • 5 augusti 2018 23:07
  seglar67

  Jag blir nyfiken på hur dina kostproblem såg ut, om du också har haft en viktresa och hur det här med Matdagboken startade? Jag träffade någon häromdagen som påstod att Matdagboken startades av en kvinna?

  Berätta gärna! 

 • 6 augusti 2018 07:26
  Lovis

  Ja tack, sätt gärna upp mig på intresselistan laugh

 • 9 augusti 2018 08:35

  Seglar67, nej jag har inte haft en viktresa men ett ohälsosamt leverna i många år. Däribland var det mycket dålig kosthållning. Jag ska fundera på om jag ska skriva en artikel/blogg om det. smiley

  Lovis, du är uppsatt på inytresselistan! smiley

   

 • 9 augusti 2018 11:22

  Johan, det vore väldigt spännande om du vill göra det men jag förstår också om du inte vill bli så personlig. Oavsett vilket är jag djupt tacksam för att du gett oss Matdagboken laugh

Logga in för att skriva en kommentar.