icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86 kg 950048
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
25 juli 2016 14:53
12

Alkohol och viktminskning - Vad gäller?

Hej Vänner mitt i semestern! :-)

Hoppas ni alla njuter av det fina vädret, här i Malmö har det varit väldigt varmt och fint länge nu. Underbart! Själv har jag varit ledig vad som går under 3 veckor och är nu riktigt sugen på att börja jobba heltid igen. Ser fram emot en spännande sensommar och höst!

Har fått lite frågor om alkohol och viktminskning och blev inspirerad till att skriva en kort artikel om vad som egentligen gäller. Till artikeln..

Ha en fortsatt fin vecka!

Hälsar Johan

Gillar

Kommentarer

 • 25 jul 2016 14:56

  Kanonartikel! Delvis av de anledningarna som jag dricker vatten, det är lättare att registrera och det nallar inte av mina kalorier i den dagliga budgeten :-) 

 • 25 jul 2016 15:23
  Bella50

  Bra upplysning....vilket behövs speciellt nu på sommaren när frestelserna ökar. 👍

 • 25 jul 2016 18:41

  I och för sig inga nyheter, men bra att bli påmind om det, för oj vad lätt glömma/förtränga fakta när en vet så gott det är med ett par röda och en god möglig ost på rågkexen. blush

  Tack för infon Johan.

 • 26 jul 2016 07:20
  aregnisw

  Intressant och tål att tänka på just under sommaren, ha en fortsatt fin vecka du med Johan själv började min ledighet förra veckan så jag njuter numera min ledighet och registrerar bara när jag är hemma. smiley

 • 26 jul 2016 08:15
  marre64

  Bra artikel, och visst är det så. Tur att jag bara dricker vitt vin eller ros'e, och inte så ofta heller. 

  Ha en fortsatt härlig sommar ☀️

 • 26 jul 2016 08:29
  Arrietty

  Jag säger inte emot dig, argumentet "alkolhol ökar din aptit" var den viktigaste orsaken att jag slutade dricka alkohol för snart elva år sedan. Samtidigt funderar jag nu på att inte alkohol "medicinskt", exempelvis i forma av en fyra Fernet Branca per dag (= bitter italiensk örtlikör, hjälper faktiskt mot uppkördhet och illamående). Detta efter att ha läst Tim Spectors Matmyten där han bl a skriver: "Studie efter studie som observerat stora populationer runt om i världen har visat ett samband mellan en lägre risk för hjärtsjukdom och måttligt alkoholdrickande i jämförelse med helnykteriseter. En studie som summerar trettiofyra observationsstudier fann ca 18 procents riskreducering för män som konsumerade under 4,8 enheter per dag och 2,3 enheter för kvinnor. Det maximala skyddet mot hjärtinfarkt och dödlighet konstaterades för dagsintag på mindre än en enhet per dag, vilket motsvarar ett litet glas vin"

  Men om man konsumerar mer går risken istället upp så det handlar inte om att dricka två glas vin till maten varje dag eller ta sig en bläcka till helgen. Fransmännen som dricker mer än en enhet uppvisar paradoxen att de har bara häldften så stor dödlighet i hjärsjukdomar och storke jämfört med britterna men mycket högre frekvens av levercirros och andra alkoholrelaterade cancerformer.

  Och så läste jag om kapitlet om alkohol och insåg att jag inte behöver fundera på att ta en "magenbitter" per dag, skyddsfaktorn gäller huvudsakligen just rödvin som innehåller polyfenoler som gynnar rätt sorts tarmmikrober. Men OM jag hade vanan att dricka ett glas rödvin till middagarna på helgen så skulle jag inte sluta med det... däremot är en halvflaska för mycket, då borde de effekter du nämner vara helt avgörande för att en viktminskare skulle avstå.

 • 26 jul 2016 11:43

  Intressant och tack för input! Vill man åt det nyttiga i vinet bör druvjuice funka lika bra, liknande innehåll vad gäller polyfenoler :-)

 • 26 jul 2016 12:36

  Johan, är inte blåbär eller aronia ett bättre alternativ för polyfenoler i så fall? Vet du om raffinering av bären, alltså typ göra saft av dem, förstör antioxidanterna? Tänkte göra aroniasaft i höst, men det är ju meningslöst om antioxidanterna förstörs av att kokas :D

   

 • 26 jul 2016 13:57

  Blåbär och aronia m.fl är mycket nyttigt och det är nog bäst att äta bären som de är eftersom det är som du säger, flera vitaminer och antioxidanter förstörs vid upphettning.

 • 26 jul 2016 15:04

  Tack Johan, det var som jag anade. Synd att aronia smakar så läskigt råa, de är ju nästintill oätliga. Men blåbär är gott, och det ser ut som att det blir ett fantastiskt blåbärsår :D

 • 27 jul 2016 10:16

  Läste det, rekordår för blåbär! Dessutom ruttnar det bort bär för miljarder kronor: http://www.svd.se/blabar-for-miljarder-ruttnar-i-skogen

  Kanske skulle börja plocka bär istället :-)

 • 27 jul 2016 11:30

  Bara för hushållsbruk hoppas jag! Ett dygn har bara 24 timmar, och du kan inte överge oss väl surprise​ ;)

  Jag tror nog att det finns fler än vi människor som glädjer oss åt ett bärrikt år, så om vi bara utnyttjar 5-10% nånting så äter nog djur och fåglar upp resten. Inte går bären till spillo, bara för att vi inte raffinerar dem. Så dum är inte moder natur :-)
  ​Gott att veta att man kan plocka ett ställe rent utan att det gör så mycket, över 90% av alla blåbär blir kvar i skogen ändå.

   

Logga in för att skriva en kommentar.