icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 44- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka - I´m your coach!
10 oktober 2016 08:11
4

Terapeutisk fasta

1d82fd0d-db71-4de8-84f9-6574827b2963.jpe

Jag skulle återkomma med en summering om min 5 dagar långa vattenfasta när den var avklarad och här är vi nu. Fastebrytet skedde i fredags kväll så det har hunnit gå ytterligare ett par dagar.

Som jag skrev tidigare så är inte det här något man (jag) gör för att gå ner i vikt, utan för att ge kroppen tid att läka, stärka immunförsvaret och göra sig av med sjuka och skadade celler. Sen är det såklart även intressant att se hur man hanterar och reagerar på att vara utan mat en längre tid. Det är ju inte så vanligt idag. Jag har gjort det här en gång tidigare i år, så jag visste ungefär vad jag hade att vänta och var på så sätt bättre förberedd rent mentalt. 

Det första man kommer att tänka på när man hör ordet fasta är väl hunger. Man skulle kunna tro att denna skulle bli olidlig efter några dagar, men så är inte fallet. Tvärtom skulle jag vilja säga. Ju längre man fastar, desto mindre hunger. Visst dyker det upp stunder då magen knorrar, men det är snabbt övergående och inget jobbigt. 

Jag har inte heller känt mig trött och svag utan har fungerat och mått nästan precis som vanligt. Dag två vaknade jag med huvudvärk och denna satt i tills det att jag gick och la mig igen. Det var lite småjobbigt och ovant för mig. Är väldigt förskonad från detta och de gånger jag upplevt huvudvärk har den oftast varit självförvållad ;)

Frusit har jag dock gjort. Sådär så man är kall in i märgen. Men det går ju som tur är att råda bot på med kläder. 

Sömnen har blivit påverkad i negativ riktning. Vanligtvis somnar jag en kvart efter att jag lagt huvudet på kudden och sover hela natten igenom. Nu har det tagit mycket längre tid för mig att somna och jag har vaknat mitt i natten och haft väldigt svårt för att somna om. Det är ju en stress för kroppen att vara utan mat och när energireservern i levern är förbrukad ökar hormonet kortisol (i ett försök att höja blodsockret) och det är då man vaknar. Som jag skrev tidigare kan även det här hända om man äter väldigt lite kolhydrater en längre tid, så tänk på detta om du lider av ovanstående problem. 

Det jobbiga med att inte äta är inte vad som fysiskt upplevs i kroppen. Det är det mentala biten som är jobbig. För det är tråkigt att inte äta! Lunchen är på något sätt dagens höjd- och mittpunkt. Att luncha på ett glas vatten ger inte någon tillfredsställelse. Det är svårt att ändra på rutiner som sitter. Som att man äter på lunchen och sedan middagen tillsammans med mannen på kvällen. Hjärnan blir lite ledsen och brydd.  

Om man aldrig har fastat kanske man ska börja försiktigt. Kanske köra 6:1 eller 5:2 för att prova på hur det känns och hur kroppen reagerar. Jag tror även att det är en stor fördel om man redan äter en kost som innehåller mindre kolhydrater än "normalkost", samt väljer kolhydratkällor med lågt GI/GL.

Med detta sagt ska jag gå och fylla på min kropp med lite energi. Första träningspasset efter fastan var inget vidare och jag är riktigt sugen på att lyfta lite tunga saker nu, efter en veckas uppehåll. 

Önskar er en härlig vecka!

Gillar

Kommentarer

 • 10 okt 2016 08:27
  Bella50

  Grattis.du klarade utmaningen.👏👍

 • 10 okt 2016 09:14

  Bra kämpat! Intressant att läsa, ska själv prova 24 timmarsfasta för hälsans skull! smiley

 • 10 okt 2016 21:14

  Håller med fastan renar kroppen, är nu exakt 24 år sen jag fastade, har ätit waran så länge, läkaren vägra var med på att jag fastar med mitt hjärta och waran. Är med ett problem i min kost halning måste var rät jämn annars sticker waranet.

   

   

  Senast uppdaterad 10 okt 2016 21:14

 • 11 okt 2016 11:06

  Jag var ju bättre förberedd den här gången Bella så därav gick det gansks smidigt. 

  Bara kör Johan :D

  Det är klokt att börja som du tänker LissaLo, med en mjukstart. 

  Du gör nog klokt i att lyssna på läkaren Afkrut. 

   

Logga in för att skriva en kommentar.