Laxpaj med kikärtsskal
Hoppas ni alla har en fin påskhelg. Idag bjuder vi på en paj som till stor del består av ingredienser förknippade med påskeen. Jag har valt att använda mig av varmrökt lax men det går lika bra med färsk, kallrökt eller gravad. Du som är plusmedlem hittar även receptet här.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 nypa Salt
- 1 krm Svartpeppar
- 1 msk Vatten
- 1 krm Salt
- 300 g Kikärtor i burk SALTÅ KVARN
- 4 msk mjöl Mandel Sötmandel torkad / Mandelmjöl
- 30 g Smör fett 80 %
- 400 g Lax urtagen varmrökt
- 1 st Lök gul,
- 1 klyfta(or) Vitlök
- 120 g Spenat färsk
- 1 msk Smör fett 80 %
- 3 st Ägg konventionellt rått
- 3 dl Mjölk fett 3%
- 80 g Ost hårdost fett 28%
Gör så här:
- Mixa ihop kikärtor, mandelmjöl, smör, vatten och salt till en deg. Tryck ut i en pajform, nagga och grädda därefter 15 minuter i 150 graders ugn.
- Finhacka löken och fräs tillsammans med pressad vitlök i smör.
- Tillsätt spenaten när löken är mjuk och fräs hastigt så att spenaten mjuknar något.
- Fyll pajskalet med spenatfräs och lägg bitar av lax ovanpå.
- Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över formen och grädda ca 40 minuter. Känn efter med en sticka så att det är färdigt.
Gillar
Kommentarer
-
Den ska jag prova till veckan, har lite gravlax i frysen och kikärtor i skafferiet som annars troligen blir slängda.
Blir spännande att prova.
-
Då vet man vad man ska ha till middag ikväll, ser vädligt gott ut J!
-
Passar perfekt, undrade just vad jag skall laga till med all lax jag har, både gravad, varm- och kallrökt. Tack för tipset. Jag får antingen ta mandelmjölk eller vispgrädde/vatten-mix. Det funkar fint det också.
-
Håller med er, bra att ta tillvara vad som finns i frys och skafferi :) Hoppas det ska smaka!
Logga in för att skriva en kommentar.