icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 42 åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka - I´m your coach!
29 december 2018 18:56
7

Kombucha

acb9704f-1bef-4671-a4ac-3cf3b78eea28.jpg

Har ni hört talas om Kombucha? Själv har jag bryggt och druckit det här under ett antal år. Just nu verkar det dock som att drycken trendar och är på allas läppar! 

Kombucha är en uråldrig dryck som härstammar från Kina och Asien.  Det är en dryck som bryggs på svart eller grön te (vitt lär fungera det med) vilket man sedan tillsätter socker och en bakteriekultur till - det vill säga en SCOBY (symbiothic colony of bacteria and yeast). 

SCOBYN äter sedan upp och livnär sig på det socker som finns i teblandningen vilket minskar sockerhalten avservärt. Sockret omvandlas av SCOBYN till organiska syror, vitaminer och enzymer. Resultatet blir en syrlig probiotisk dryck som är full av nyttigheter vilket främjar en god tarmhälsa - och vi vet ju alla vilken betydelse detta har!

Har ni provat hälsodrycken och vad tycker ni om den?

Gillar

Kommentarer

 • 29 dec 2018 20:32

  Jag gillar Kombucha men har aldrig gjort egen, det får räcka med min kefirjäsning.

  Jag gillar Voltaires med ingefära och den nya som finns på Systembolaget som nytt alkoholfritt alternativ. 

 • 29 dec 2018 22:49

  Jag bryggde kombucha hela sommaren, köpte en stor, 3-liters glasbehållare med kran i botten på Cervera och använde som bryggkärl. Den var enkel att tappa ur och bara fylla på med nytt te, jag behövde inte slabba med scoobyn och diska burken varje gång jag började om. Jag hade den på köksbänken, det fungerade perfekt även om där inte var så varmt som det står i alla instruktioner att det ska vara. Varje morgon började jag med ett glas kombucha och ett glas rödbetsjuice. Otroligt gott.

  Men - det blev ett litet "problem" att det snabbt blev för mycket kombucha, och massor av baby scobies hela tiden, som jag ser att du också har.laugh Då gick processen fortare och fortare och det blev ännu mer dryck... Mycket mer än jag kunde dricka upp själv. Det är ju lite sött dessutom, trots efterjäsningen, så jag ville inte dricka mer än ett glas om dagen. Jag la i riven ingefära och efterjäste i kylskåpet på mindre glasflaskor med patentkork, för att få kolsyrad kombucha.  Till slut växte produktionen mig över huvudet och jag blev tvungen att slänga babyscobies och hälla ut kombucha, medan jag sa till mig själv: "det är ju bara te, när allt kommer omkring"...

  När vi sen skulle ut och segla flera månader i höstas hittade jag ingen som kunde passa min kombucha, och har inte kommit igång igen efter det. Men nu har min dotter också börjat, i hennes kylskåp finns en babyscooby som har väntat på mig ett tag. Nu gav du mig ny inspiration!

  Senast uppdaterad 29 dec 2018 22:50

 • 31 dec 2018 15:10

  Hej

  Var köper man Kombucha eller babyscooby??. 

  Har försökt att läsa mig fram på olika sidor, men får endast info om hur man gör egen kombucha när man har en en kombucha/babyscooby som man brygger ifrån. Kan man skapa egen babyscooby från den drickfärdiga kombuchan som finns att köpa i hälsokost. 

  För många, många år sedan så var det också populärt med en dryck som skapades utifrån en svamp. När svampen växte sig stor kunde man dela den och ge bort till vänner som också ville dricka den drycken. Är kombucha något liknande?

 • 31 dec 2018 16:04

  Jag började genom att köpa en flaska färdig kombucha och fylla på med te. Det är viktigt att det är en färdig kombucha som naturell, alltså inte en läskvariant. Tror att jag köpte min via Bodystore, det borde funka med hälsokostaffär.

    Här är en länk hur man gör. Enda nackdelen är att det ar längre tid, jag tror att jag fick vänta två, kanske tre veckor innan jag hade en svamp.

  https://www.thekitchn.com/how-to-make-your-own-kombucha-scoby-cooking-lessons-from-the-kitchn-202596 

 • 1 jan 2019 11:16

  kelfstr, det går att odla fram en egen SCOBY men det tar lite tid (3-4 veckor).  Har skrivit om hur man går tillväga här

   seglar67 jag låter drycken stå ca 14 dagar. Då upplever jag att sötman försvunnit. Sedan smaksätter jag allt som oftast den färdiga drycken med bär eller frukt och låter den efterjäsa ytterligare två dagar för smak och kolsyra, precis som du skriver. 

  Jag sätter en ny sats var 14:e dag. SCOBYsarna som bildas förvarar jag i egna glasburkar, alternativt i hotell när de växt till sig. Många som vill ha svampar nu och börja brygga själva. Kul tycker jag :D 

   

 • 1 jan 2019 15:46

  Vilken bra beskrivning på din hemsida! Den ska jag hänvisa till nästa gång någon frågar mig hur man gör kombucha. smiley Hur många gånger brukar du använda samma mammascoby? Hur förvarar du babysarna i väntan på att ge bort dem?

 • 3 jan 2019 16:22

  Vad kul att du gillade inlägget på hemsianyes

  Oj, mamman använder jag lääääänge. Vet ärligt talat inte hur länge, men vi pratar månader. Ibland för jag över bebisarna till den nya satsen, eller placerar jag dessa i separata burkar för att de ska växa till sig. När de är stora nog för jag över dem till "hotellet" :D

Logga in för att skriva en kommentar.