Köttfärsgratäng med fetaost och aubergine
Idag bjuder jag på en köttfärsgratäng som påminner om klassikern moussaka. Jag har valt att smaksätta såsen med fetaost - supergott! Till gratängen gjorde jag en enkel pizzasallad men det går lika bra att göra en blandad grönsallad. Du som är plusmedlem hittar även recetet här.
Ingredienser till 4 portioner:
- 0.5 tsk Chiliflakes
- 1 msk Oregano
- 1 tsk Paprikapulver
- 1 krm Mellanmalen svartpeppar
- 1 tsl Salt
- 500 g Köttfärs blandfärs (50% nöt 50% gris)
- 1 st Lök gul,
- 1 klyfta(or) Vitlök
- 1 st Paprika röd
- 2 st Aubergine
- 1 msk Olivolja
- 100 g Fetaost fett 25%
- 60 g Ost hårdost fett 28%
- 1 burk Tomater krossade konserv m lag
- 2 msk Chilisås glasflaska HEINZ
- 1 msk Tomatpuré konc konserv
- 2 dl Matlagningsgrädde fett 15%
Gör så här:
- Skölj auberginerna. Skär på längden i ca 0,5 cm tjocka skivor. Placera på bakpappersklädd plåt. Pensla med olja och salta. Ställ in i 200 graders ugn ca 20 minuter.
- Bryn färsen i en stekpanna. Tillsätt hackad lök och pressa ner vitlök. Stek till färsen nästan är genomstekt.
- Hacka paprikan fint och vänd ner denna i färsblandningen. Krydda med salt, peppar, chiliflakes, paprikapulver och oregano.
- Tillsätt krossade tomater, chilisås och tomatpuré och låt småputtra ca 10 minuter.
- Smula fetaosten och blanda med grädde. Krydda med oregano och svartpeppar.
- Varva köttfärs, aubergine och fetaostsås i en gratängform. Låt översta lagret bestå av köttfärs och fetaostsås. Toppa med riven ost.
- Gratinera ca 20 minuter i 225 graders ugn. Servera tillsammans med en blandad sallad.
Variationstips
Grädden kan bytas ut mot en magrare variant, eller till ett växtbaserat alternativ.
Serveringstips
Med en blandad sallad
Gillar
Kommentarer
-
Låter supergott... Och vi som gärna äter Vego ska prova med Cornfärs. Det gillade vi när vi testade.
Sorry... Men du vet ju hur jag ändrar och fixar Jessica... Smakerna finns ju där iaf.
Ha det fint nu 👍😀
-
Jag gillar att du går din egen väg
Får lite inspiration, men ändrar så det passar dig och dina behov
-
Den där ska definitivt testas, men med vispgrädde. 🙈😋👍😉
-
Blir säkert ännu godare då Maggan😁👍🏻
Logga in för att skriva en kommentar.