icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 46- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka.
21 maj 2022 14:10
6

Köttfärsgratäng med ajvar

c450165d-717d-4ea2-ae91-f3d257e26ba8.jpg

Aldrig kunde jag tro att en burk med ajvar relsish skulle göra en köttfärsgratäng så smakrik och god! Får säga att den blev ännu godare som lunchlåda dagen därpå. Prova gärna receptet och lämna en kommentar. Du som är plusmedlem hittar även receptet här. 

Ingredienser till 4 portioner:       

  • 1 msk Tacokrydda

  • 1 tsk Salt

  • 1 krm Grovmalen svartpeppar

  • 500 g Köttfärs blandfärs (50% nöt 50% gris)

  • 1 st Lök gul,

  • 1 klyfta(or) Vitlök

  • 250 g Champinjoner

  • 350 g Ajvar relish grönsakspasta m paprika aubergine

  • 400 g Tomater krossade konserv m lag

  • 80 g Ost hårdost fett 28%

  • 1 st Paprika röd

  • 2 dl Creme fraiche lätt fett 15%

  • 1 msk Smör fett 80 %

Gör så här:

  1. Hacka champinjonerna grovt och stek därefter i smör.
  2. Tillsätt finhackad lök och pressad vitlök.
  3. Tillsätt färsen när svampen fått fin färg. Stek och finfördela färsen. Tillsätt finhackad paprika när färsen fått lite färg.
  4. Tillsätt därefter salt, peppar, tacokrydda, ajvar och krossade tomater. Blanda runt och låt koka ner på ganska hög värme ca 20 minuter.
  5. Höll upp färsen i en ugnsfast form.
  6. Riv osten och bland ihop med créme fraiche. Fördela blandningen jämnt över gratängen med en sked eller slickepot.
  7. Gratinera i 225 graders ugn ca 15 minuter eller till täcket fått fin färg.

Gillar

Kommentarer

  • 21 maj 2022 15:17
    klaraelv

    Kanontips, blir något för framtiden, ajvar är ju så gott. Står nu med ett storkok av köttfärssås, så det får bli till nästa helg eller helgen efter. Googlade på hur man gör Ajvar, det verkade inte vara så avancerat så det blir steg ett.

    Har kokat tacosås på förmiddagen och värmekoncerverat åtta stycken burkar, och lagt in ytterligare två burkar med tunnskuren chili.

    EDIT, naturligtvis finns det ett steg före... måste ju börja med den inlaggda grillade paprikan för att kunna göra ajvarn

    Senast uppdaterad 21 maj 2022 17:02

  • 21 maj 2022 15:31
    Digitali

    Låter supergott, jag har insett att ajvar är mycket användbart och väldigt gott.

  • 21 maj 2022 22:06
    Bella50

    Wow... TACK...söndagsmiddagen är räddad...utvärdering kommer.

    Vi har nyss upptäckt Ajvar...så användbart även till kalla såser , nu i grilltider.

    Ha det fint MDś bästa "kocka",heart

    Senast uppdaterad 22 maj 2022 08:10

  • 22 maj 2022 18:45
    Bella50

    Sådär... Inte helt efter din bok... Men oj vilka goda smaker. Det blir repris på den. Tack. 

    c97d2d48-3650-4566-accd-eb259e3cf046.jpg

    fd64fbd5-43bc-42fe-bc9b-7c19ad98004d.jpg

    Vi avnjöt den med Bönpasta... Och har hälften gratäng kvar. Enkelt och gott. 

    e8479a49-faa0-4991-b801-2c192d053585.jpg

  • 23 maj 2022 09:08
    Jessand

    Lät gott måste jag nog provasmiley

  • 23 maj 2022 21:15

    Wow! Vilken matlagningsdag du haft klaraelvyes Jag brukar göra som du, göra stora kok då och då för att bunkra frys och kyl inför framtiden. Hemlagad ajvar är garanterat godare än köpevariantensmiley

    Såg riktigt gott ut Bellacheeky! Du gör helt rätt i att "gå ifrån" receptet för att få till de smaker du gillaryes

     

Logga in för att skriva en kommentar.