Blomkålsrisotto med parmesan och svamp
Här kommer ett supergott lågkolhydratalternativ till den traditionella risotton. Istället för vanligt ris använder vi oss av riven blomkål. Blir hur gott som helst! Rätten går att komplettera med en köttbit eller stekt kyckling om du vill öka på proteinmängden. Du som är plusmedlem hittar även receptet här.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 krm Grovmalen svartpeppar
- 1 nypa Salt
- 1 dl Vatten
- 800 g Blomkål
- 1 st Lök gul,
- 1 klyfta(or) Vitlök
- 50 g Smör fett 80 %
- 2 msk Äppelcidervinäger KRAV KUNG MARKATTA
- 2 dl Vispgrädde fett 40%
- 80 g Parmesanost hårdost riven fett 30%
- 300 g Champinjoner
Gör så här:
- Kör blomkålen till ris i en mixer, alternativt riv på grövsta sidan av ett rivjärn.
- Finhacka löken. Fräs denna tillsammans med blomkålsriset i smör ca 5 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt därefter grädde, vatten och äppelcidervinäger. Tillsätt finriven parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra ca 10 minuter tills vätskan kokat in.
- Skiva svampen och stek gyllene tillsammans med vitlök. Salta och peppra.
- Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med svampen.
Variationstips
Champinjonerna kan bytas ut mot kantareller eller annan svamp. Rätten går även att komplettera med en köttbit eller kyckling för att öka proteinmängden.
Gillar
Kommentarer
-
Rätten är jättegod, jag gör den iofs hellre med imat fraiche för att få ner fetthalten, men det är ju en smaksak.
Men varför en bild på ris-risotto (punkt 4)?
-
Du gör helt rätt i att anpassa fetthalten efter din kosthållning, tycke och smak
När vi inte får till bra bilder väljer vi ibland att lägga upp en snarlik bild, som i detta fallet.
-
Ok, för om man gör den som man ska (dvs utan ris
) blir den, i mina ögon, mer aptitlig så det kändes som ett nerköp när man kunde tagit en krämig, gräddvit och vacker rätt med svampen som kontrast.
Men en allmän bild är kanske bättre än ingen bild antar jag, även om den inte är rättvisande för rätten!
Logga in för att skriva en kommentar.