icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag är en träningstokig 44- åring med siktet inställt på en frisk och stark kropp. Jag har ätit lågkolhydratkost under många, många år. Jag kör en mix av paleo och LCHF vilket betyder mindre frukt med tillägg av några få  mjölkprodukter. Intresset och hälsofördelarna jag fick av kosten gjorde att jag blev ännu mer intresserad och insåg att det här var något som jag skulle vilja jobba med. Hjälpa folk att må bättre, med hjälp av rätt sorts mat och här är vi nu. Diplomerad kostrådgivare via Anna Hallén utbildningar. Redo att hjälpa och peppa dig på vägen till att nå ditt hälsomål! Om det så gäller viktnedgång, hålla vikten, må bättre, träna på lågkolhydratkost, eller bara få orken tillbaka - I´m your coach!
18 september 2016 09:13
8

Antiinflammatorisk guldmjölk

501bcc36-15dc-4c5d-ba5c-bf5860c0ea9e.jpg

Har ni hört talas om guldmjölk? Det är en värmande dryck med gurkmeja som bas. Gurkmeja är en av de mest antiinflammatoriska kryddorna som finns och är bra för en rad hälsotillstånd och sjukdomar. Bland annat:

  • Artrit 
  • Diabetes 
  • Värk och svullnad vid ledgågnssjukdom blir bättre 
  • Skyddar levern mot gifter och stödjer en hälsosam leverfunktion
  • Cancer förhindras/växer mer långsamt
  • Minskar inflammationen på cellulär nivå

Gurkmeja finns både i pulver- och färsk form. Det senare brukar vara svårt att få tag på, men båda är lika effektiva. Vad som kan vara bra att känna till är att det är svårt för kroppen att ta upp gurkmeja i pulverform. Om man tillsätter svartpeppar (helst nymalen) så hjälper man upptagningen på traven. 

Gurkmeja är lite speciellt i sin smak. När jag gör guldmjölk använder jag kokosmjölk som bas, då det blir lite sötare och det sträva från gurkmejan blir mindre påtagligt. Man kan använda vilken nötmjölk som helst, även havredryck fungerar bra. 

Nog snackat, här kommer receptet :D

Till ett glas behöver du:
1,0 msk Gurkmeja, ekologisk
1,0 tsk Ceylonkanel
0,5 tsk Kardemumma, mald
0,5 tsk Svartpeppar, nymald
0,5 msk Kokosolja kallpressad eko URTEKRAM
1,5 dl Kokosmjölk Eko KUNG MARKATTA
0,5 dl Vatten

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Vispa väl och värm på medel värme. Häll upp i glas drick när den svalnat något. 

Tilllagningstid: 5 min
Kcalorier: 321 / portion 

Energifördelning (en portion):
Fett: 34 gram
Protein: 2 gram
Kolhydrater: 3 gram

Gillar

Kommentarer

  • 18 sep 2016 11:04

    Dundermjölk! 😀👍🏼

  • 19 sep 2016 08:52
    Arrietty

    Det var ett roligt recept som ska prövas fast jag stör mig på att det står nymald och märkesangivelse för ingredienser som om det är utslagsgivande - blir det npgon skillnad på effekt om svartpepparen är nymald för upptagningen av gurkmeja eller är det bara en smaksak? Spelar det ngn om kokosmjölken är från kung markatta eller någon annanstans ifrån så länge den är kallpressad eko? 

    ...och jag ska lägga till att jag är såpass petig eftersom du ju inte är ngn vanlig MD-medlem utan en av "proffsen" här. Jag förväntar mig att dina tips ska vara vederhäftiga i alla detaljer.

    Senast uppdaterad 19 sep 2016 08:54

  • 19 sep 2016 18:54

    Då ska vi se om du kan få svar på dina funderingar Arrietty.

    Precis, nymald svartpeppar har mer verksamma substanser och är antagligen bättre för upptaget av kurkumin. 

    Kung Markattas ekologiska kokosmjölk är den enda ekovarianten som finns i databasen. Men visst går det lika bra med ekoligisk kokosmjölk av annat märke. 

     

  • 22 sep 2016 07:26
    Krusmor

    Den här drycken MÅSTE jag bara testa!!!
    TACK för att du delade med dig av receptet :)

  • 24 sep 2016 14:38
    piaan55

    Hur ofta kan man ta denna dundermjölk? 😄😄😄 

  • 25 sep 2016 09:44

    plaan55 dagligen :D

  • 29 sep 2016 07:02
    aregnisw

    Den ska jag nog testa någon gång, men måste man ta den dagligen?

  • 29 sep 2016 08:49

    Nej det måste du inte aregnsiw, men det kan vara bra för den som har någon form av inflammatorisk sjukdom. 

Logga in för att skriva en kommentar.