icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag har nu kommit halvvägs i livet och har bestämt mig för att komma ner till min målvikt och sedan hålla den. Att andra halvan av livet inte ska behöva upptas av att gå ner i vikt, det finns annat som är roligare att syssla med. Så nu vill jag gå ner till min målvikt och sedan en gång för alla lära mig att hålla min vikt, som större delen av livet har pendlat upp och ner.
20 januari 2017 08:49
3

Stress

Inser mer och mer att jag ofta äter för mycket på grund av stress. Mat lugnar bra. Och jag inser också att jag ofta är stressad helt i onödan, ofta handlar det om när jag inte riktigt har full koll på läget, inte riktigt vet vad som föräntas av mig eller när planer ändras utan att jag kan påverka det.

Så jag måste lära mig två saker

1. Att hantera stressen bättre, dvs att inte jaga upp mig över saker som inte är så viktiga, hitta sätt att 'go with the flow' 'not to sweat the small stuff' och allt annat man brukar säga...

2. att hitta andra sätt att snabbt lugna mig. Jag vet ju att det hjälper att träna men det går ju inte alltid att gå en promenad när man bli stressad. Andningsövningar kan ju hjälpa. Ska testa det oftare.

Är det nån som har andra förslag? 

 

 

 

Kommentarer

 • 20 jan 2017 09:56
  maemal

  Kloka insikter! Jag är ingen expert men kan tipsa om mina egna erfarenheter: När jag mådde dåligt för ett par år sen fick jag möjlighet att gå hos en psykolog som var fantastiskt bra på att sätta ord på och förklara känslor och när hon sa att "stress är rädsla för att förlora kontrollen" så föll liksom pusselbitarna på plats för mig. Plötsligt förstod jag att det var det allt handlade om, inte att jag hade för mycket att göra, utan om rädslan för att inte hinna med och känna att jag inte hade kontroll över situationen. Vi pratade också mycket om: "Vad är det värsta som kan hända?" om jag inte hinner, vad händer då och hur skulle jag kunna lösa det i så fall.

  Jag började också med mindfulnessövningar i den vevan och det har varit väldigt bra. Jag gör ofta en övning i vardagen som kallas STOP. (På svenska är det en annan bokstavskombination som jag inte kommer ihåg, men jag gillar STOP - Stop, Take a deep breath, Observe, Proceed.) Dvs stanna up och ta ett djupt andetag, vänd dig inåt och observera vad du känner, vad du tänker, hur det känns i din kropp och hur det påverkar dig, släpp sedan taget och gå vidare i vardagen. Hela proceduren är bara tänkt att ta en minut, men bara det att man stannar upp kan hjälpa.

  Det finns bra appar man kan testa. Jag kör med Mindfulness Appen från Mindapps. Där finns guidade övningar på allt från 3-30 minuter.

  Hoppas du hittar ett sätt som funkar för dig!

 • 20 jan 2017 18:36
  FrkM

  Klokt. Stress underminerar mycket. 

  För mig är måltidsordning och sömn också två faktorer som påverkar mig jättemycket. 

  FrkM
  http://padetrettio.blogg.se

 • 21 jan 2017 03:41

  Jag har inga nya tips. Jag brukar se till att jag inte har onyttigt hemma för då äter jag upp det och istället ha sundare alternativ som jag får sätta tänderna i istället som frukt. Försök ta regelbundna pauser och ät också regelbundet och drick vatten. Och promenader tycker jag som sagt är bra, förebygg med det, tex 30 minuters morgonpromenad. Pepp, pepp! 

  Senast uppdaterad 21 jan 2017 03:44

Logga in för att skriva en kommentar.