icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag har nu kommit halvvägs i livet och har bestämt mig för att komma ner till min målvikt och sedan hålla den. Att andra halvan av livet inte ska behöva upptas av att gå ner i vikt, det finns annat som är roligare att syssla med. Så nu vill jag gå ner till min målvikt och sedan en gång för alla lära mig att hålla min vikt, som större delen av livet har pendlat upp och ner.
6 augusti 2019 10:30
12

Minskad förbränning

Jag börjar tro att min förbränning har sänkts. Jag har räknat varje vecka på hur mycket jag ätit, gått ner och på så sätt fått fram hur mycket jag förbränner per dag i snitt. Om jag räknar bort den första veckan där det mesta som försvann var vatten så har jag sedan enligt den här beräkningen gått från att förbränna ca 2000 kcal per dag de första tre veckorna och de följande fyra veckorna verkar det ha minskat till cirka 1500 cal per dag. Det är ju inte så uppmuntrande. Så nu gäller det att kicka igång förbränningen igen. Har googlat runt och många verkar förespråka att äta olika mycket olika dagar för att inte vänja kroppen och att ett par dagar i veckan dra ner kroppen till väldigt lågt intag för att kicka igång fettförbränningen men de övriga dagarna inte ligga så lågt. Får kanske testa det även om jag tycker det är svårt. Jag tycker om att ha rutiner och göra samma. Märker ni av sänkt förbränning och har ni tips för att motverka detta?

Kommentarer

 • 6 aug 2019 12:00

  Måttligt och inget som direkt påverkar eventuella platåer eller så, men jag vet ungefär varför också. Fast det är bättre att du läser källan än att jag ska försöka förklara, det blir inte lika pedagogiskt som när Gudiol skriver laugh

  https://traningslara.se/effekter-fran-styrketraning-pa-ens-energiforbrukning/ 

 • 6 aug 2019 13:33
  gittan52

  Jag som gillar alla former av uträkningar undrar förstås hur du kommer fram till vad du förbränner genom intagna kalorier och viktresultat?

  Jag utgår istället från hur många kcal jag skulle behöva om jag väger 75 kg (1900 kcal med lätt motion) och så försöker jag ligga så nära det som möjligt redan nu.
  Om jag håller mig runt 1900 kcal och helst en fettkvot över 1,0  (fett/(kolh+prot)) så går jag ner i vikt.

  När jag tittar på hur kcal-behovet skulle se ut för mig om jag vägde 92 kg, respektive, 84 kg, så skiljer det ca 100 kcal för mig och jag gissar att detsamma gäller för dig. Du behöver alltså 100 kcal mindre idag för att behålla nuvarande vikt.

  Nu gjorde jag ett rätt långt uppehåll med matregistreringen men tog tag i det i mitten av juli igen. Förhoppningsvis fortsätter jag med det tills den dag då jag är under 80 kg. Då kommer jag också att kunna se vad som påverkat vikten över tid.

  För mig fungerar det bäst att hålla ungefär samma nivå varje dag och inte ”krångla till det”.  Sedan blir det ju inte alltid som jag har tänkt, med det är en annan femma wink

 • 6 aug 2019 14:09

  Tack för bra feedback från er båda. Det var en intressant artikel du länkade till LadyG. Gittan, jag räknar på så sätt att ett kilo fett är cirka 7000 kalorier. Så om jag går ner 4 hekto på en vecka betyder det att jag i snitt legat 400 kalorier under vad jag förbränt per dag. Så om jag har ätit i snitt 1200 kalorier per dag och gått ner 4 hekto så blir förbränningen per dag i snitt 1600 kalorier. Nu vet jag ju att det inte går att se på veckobasis på grund av att man kan ha mer eller mindre vatten i kroppen, vilken tid det är i månaden etc, men om jag slår ut det på några veckor tänker jag att det borde stämma hyfsat. Sen har jag ju varit ännu mindre aktiv de sista veckorna på grund av ryggskott etc så det förklarar väl delvis den lägre förbränningen men inte fullt ut.  Enligt MD så ska jag om jag har en mycket liten aktivitet förbränna 1833 kalorier per dag. Det har inte stämt de sista veckorna, då hade jag haft en viktminskning på drygt ett halvt kilo per vecka, vilket jag inte haft. Därför började jag googla runt på detta. Mer muskler verkar ju vara en bra sak att skaffa sig i alla fall. 

  Senast uppdaterad 6 aug 2019 14:18

 • 6 aug 2019 15:06

  Ett bra sätt att skaka om kroppen är att köra intermittent fasting, som jag inte vet vad det heter på svenska men det går att goggla. Jag ska börja med det nu, tänkte jag. Det finns olika varianter - jag tänkte prova det som kallas 16:8. Man äter inte mindre än man skulle gjort men man fördelar det under åtta timmar på dygnet. Man bestämmer själv när. Det betyder att kroppen får fasta under en längre tid än normalt och bränner bättre. Kroppen går inte in i fasta, tror jag, förrän sex-åtta timmar efter en måltid då den processat klart. Så om du skippar frukost och käkar det du skulle käkat då plus lunch och middag mellan kl.12 och 20 så har du fått in dina sexton timmars fasta. Easypeasy! 

  Det är värt att testa i alla fall. Lycka till!

 • 6 aug 2019 15:32

  RaskP, Periodisk Fasta (intermittent fasting) fungerar strålande tycker jag, som avskyr frukost. Mitt fönster öppnar 12 och stänger 20 nu, egentligen trivs jag bättre med 13-21 men lilltjejen två år gammal blir lunchhungrig vid 12 så då är det 12 som gäller. Hon har den enda utslagsgivande rösten i den frågan smiley 

  Det PF inte kan göra dock är påverka den minskning av ämnesomsättningen som sker vid kalorirestriktion. Det är bara träning som kan (till viss del) motverka den sänkningen. Den är fullständigt naturlig, och i de allra flesta fall återgår allt till det normala när man avslutar sin kalorirestriktion (om man inte jojo-bantar, då kan man tillslut få en permanent nedreglering som tack för senast).

  Jag föredrar högproteinkost, LCHP (low carb high protein) eftersom jag tränar mycket och håller mig nöjdare på det än andra varianter, personligt val helt enkelt. Tycker mig märka att om jag slarvar med kosten och avviker från mina goda vanor (slarvar med proteinet, äter för mycket kolhydrater) så spelar fönstret inte lika stor roll, så det är nog så att kalorier är kung ändå och källan viktigast av allt. 

  Fler källhänvisningar för den som är nyfiken: 
  https://traningslara.se/en-kalori-ar-en-kalori-men/
  https://traningslara.se/energibalans-ar-inte-sa-enkelt-som-manga-verkar-tro/
  https://traningslara.se/viktnedgang-del-iii-bibehalla-muskelmassa-och-hogre-forbranning/

   

 • 6 aug 2019 15:58

  Spännande. Jag måste ha min frukost och mår bäst av fyra måltider per dag var fjärde timme. Men försöker i alla fall fasta 12 timmar per dygn, om jag äter 8, 12, 16, 20. Och mår bra av att äta ganska lika varje dag, men ska ändå försöka att äta olika mycket kalorier olika dagar, mellan 800-1500 och se hur det funkar. Det är lite spännande att se hur kroppen svarar på olika saker. Vi verkar fungera ganska olika också. Jag hoppas så att jag ska kunna börja träna snart, men med tre bakslag den här sommaren är det oklart vad jag klarar att göra. Och jag började sååå försiktigt varje gång i somras men ryggen ballar ut av ingenting verkar det som. Jag som gjort tjejklassikern, gått regelbundet på gym, simmat etc känner mig som en gammal tant. 

 • 6 aug 2019 16:42

  Har du någon form av fysioterapeut eller liknande som hjälper dig med ryggen, så du vet varför den krånglar? 

 • 6 aug 2019 18:59

  Jag gillar också regelbundna matintag med frukost lunch middag och kvällsfika utspritt över dagen. Min viktminskning var inte alltid så jämn, kroppen kan vara lite seg både när det gäller att gå upp och ner i vikt. Jag gillar också det som gittan52 tar upp, att äta ungefär den mängd som man sedan ska ligga på som målviktig. Men många studier visar att människor som haft en stor viktminskning behöver ligga lägre i kaloriintag än andra för att inte gå upp igen. Så för någon som alltid vägt 75 kg funkar 1900 kalorier för att vara viktstabil, medan den som gått ner mycket i vikt kanske inte kan äta mer än 1600 kalorier för att vara viktstabil vid målvikt 75 kg. 

 • 6 aug 2019 23:16

  LadyG problemen är nog framför allt fyra degenererade diskar i ländryggen, och så har jag bursit tronkanterit (slemsäcksinflammation i vänstra höftmuskelfästet). Jag har en sjukgymnast men hon är på semester nu. Bakslagen kom bara av att promenerat en del på asfalt några dagar och sist var det bara för att jag gått upp o ner för en trappa i ett hus några gånger per dag i ett par dagar. 

  Tack Medlem16 låter rimligt vad du säger även om det är lite ledsamt att vi kanske måste äta mindre än de som alltid varit normalviktiga. 

  Senast uppdaterad 6 aug 2019 23:19

 • 6 aug 2019 23:58

  Aj, det låter smärtsamt, alltihop på en nivå jag har lite svårt att föreställa mig. Slemsäcksinflammationer kan vara segdragna att bli av med, men det vet jag att man kan behandla åtminstone, men vad sjutton gör man åt ländkotor? Går det att bygga upp musklerna ikring på något sätt, eller vad är meningen att det ska bli med det?

   

 • 7 aug 2019 06:17

  Hej igen JeannieO och LadyG! Det låter så ledsamt och jobbigt med din rygg och höft. Och det gör ju att det är svårt att påverka vikten med träning. Men man når långt med "bara" kostförändringar som tur är. 

  Och tack för nyttig info, Lady G, jag fick en hel del kött på benen där om periodisk fasta!  Jag går på ketogen kost och minskar stadigt och det funkar jättebra för mig. Men det stannar upp ibland, såklart. Jag har förstått att min idé om 16:8 kanske inte är det optimala utan i kombination med ketogen kost är det bättre med periodisk ren vattenfasta då och då för att hålla koll på blodsockernivåer och kortisol och boosta viktminskningen. I kombination ytterligare med muskelbyggande träning torde det vara kanoners. Det är säkert så att det funkar lite annorlunda med lågkalorikost. 

  Jag lär mig längs resans gång och försöker undvika alla "så här ska du göra" sajter på nätet. Det finns MASSOR av dem i viktminskningsdjungeln och bland självutnämnda kost- och träningsgurus, har jag märkt. Det är svårt att hitta rätt. Men jag litar på Matdagbokens råd och väljer den periodiska vattenfastan då och då stället för 16:8, som var min tanke. Jag tror inte att jag skulle klara av att köra lågkalorikost för resten av livet. Jag skulle ständigt bekymra mig om att jag stoppat i. mig för mycket. Men det är så galet tur att det finns olika vägar till Romsmiley för oss därute. 

  Lycka till JeannieO och tack för tips alla i tråden. 

 • 7 aug 2019 09:06

  Hej, ja jag tror verkligen också att våra kroppar reagerar olika. Det var någon här på MD som länkat till en intressant artikel som visade ett samband mellan vårt blodsockernivå och vilken typ av diet som är mest effektiv. Så mer och mer forskning visar på att vi behöver lite olika saker. Det är kanske därför det är en djungel därute. 

  LadyG ja så länge problemen inte är värre så är det sjukgymnastik och kortisoninjektioner och antiinflammatorisk medicin som gäller. Blir det helt kasst tror jag att de kan steloperera de sista kotorna i länden men det är ganska riskfylld operation och inte alla blir bättre. 

  Vattenfasta har jag aldrig testat det kanske vore nåt att pröva nån dag. Verkar svårt men det kanske går. 

Logga in för att skriva en kommentar.