Kroppens önskan om att återgå till tidigare vikt släpper efter två år. Stämmer det?
Jag hörde av en kompis som läst en studie som visade att om man lyckas hålla en vikt i två år så tänker sen kroppen att det är dess normala vikt och det är vikten som den vill hålla. Annars är det ju så tydligt att när man har gått ner så strävar kroppen tillbaks till ursprungsvikten, men enligt den här studien så ska det alltså räcka med att hålla den nya vikten i två år för att kroppen ska sluta sträva tillbaks till övervikten. Så nu tänkte jag höra med er som är med här och har lyckats hålla er i vikt länge. Tycker ni att det här stämmer? Blev det lättare efter två år att hålla vikten?
Gillar
Kommentarer
-
För min del har jag inte upplevt att kroppen strävar till en tidigare vikt. Snarare är det nog så att många av oss släpper lite på eventuellt restriktioner, eller återgår till gamla ovanor, när vi nått vår målvikt.
Så var det för mig, jag gick ner 23 kg på 1,5 år. Sedan ändrades vissa saker, både vad gäller jobb och privatlivet som i sin tur gjorde att jag återföll till gamla ovanor. På 2 år hade jag lagt på mig nästan 9 av de tappade kilona igen.
De senaste 6 åren har jag tappat lite i vikt varje år, förutom 2018 då jag stod still.
Teorin stämmer förmodligen så länge jag håller mig till mina nya vanor, men skulle jag ge efter så kommer vikten förmodligen att börja gå uppåt igen.
Jag skulle nog vilja påstå att det är lättare att hålla fast vid de förändrade livsstilsvanorna när det har gått en lång tid och pga det så ligger vikten också relativt still.'
-
Jag som nådde målvikt för minst 6 år sedan tyckte det var lättare att hålla vikten de första 3-4 åren, nu är det svårare att hålla. Men jag har säkert slappnat av lite med både mat och motion mot hur det var där i början.
Nu har jag både kommit i klimakteriet och börjat äta betablockerare så lite förändringar har jag gjort, men sedan har jag accepterat en lite högre målvikt också. Jag är snart 57 år och behöver bara väga normalvikt inte vara smal. Ett BMI under 25 räcker bra.
-
Tror som övriga att man nog slappnar av efter ett tag.
Man börjar tänja på " restriktionerna"...speciellt snabba kolhydrater ...i mitt fall bröd.
Det kan gå vägen då och då...men inte för ofta.
Att känna sin akilleshäl och sky den ..är nog ett framgångsrecept.
-
Det finns studier som säger att fettcellerna är den enda cellen med minne.
Har man en längre period vägt X kg sedan går man upp, tar man tag i vikten och vill ner så när man åter väger X kg och vill gå ner mer är det lätt att stanna kvar där för den vikten minns kroppen. Sedan hur länge man behöver väga ett visst antal kg för att kroppen ska minnas vet jag inte.
Tror det är väldigt komplext och inviduellt hur våra kroppar beter sig. Personligen tror jag på att ändra livsstil och hitta ett sätt att äta och röra på sig som kan hålla över tiden, än att gå på en diet för att tappa kilon fort.
-
"Taken collectively, these data provide evidence for the idea that there is biological (active) control of body weight and also weight stability (and thus a set point at a healthy steady state) in response to eating healthy chow diets. By contrast, this regulation is lost or camouflaged by Western diets, suggesting that the failure of biological control is due mainly to external factors. In this situation, the set point is replaced by various settling points that are influenced by energy and macronutrient intake in order for the body to reach a zero balance of energy and macronutrients and thus a new and possibly unhealthy steady state. Western diets may have a higher risk in subjects who are efficient in the intake or metabolism of food energy, the so-called thrifty genotypes, who have been proposed to have a genetic predisposition or a high set point." (Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2990627/ )
Det vore ganska konstigt om kroppen inte hade någon form av reglering av detta, när allting annat är specifikt och exakt reglerat. Mängden blod i kroppen, temperaturen kroppen håller, hur långt håret blir, hur mycket sömn vi behöver osv. Allting styrs och reglerad av en mängd mekanismer som är aktiva i kroppen dygnet runt, hela livet. Varför inte då även vikten?
Oavsett vilket så finns det evidens för att det finns, exakta mekanismerna bakom är fortfarande under debatt. Vissa är tvärsäkra på att det handlar om flera punkter snarare än en t ex, andra har helt andra teorier. Sanningen är att ingen vet riktigt än hur det fungerar, bara att 'så är det'.
Logga in för att skriva en kommentar.