icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag har nu kommit halvvägs i livet och har bestämt mig för att komma ner till min målvikt och sedan hålla den. Att andra halvan av livet inte ska behöva upptas av att gå ner i vikt, det finns annat som är roligare att syssla med. Så nu vill jag gå ner till min målvikt och sedan en gång för alla lära mig att hålla min vikt, som större delen av livet har pendlat upp och ner.
8 juli 2019 21:29
7

Eventuellt gallbesvär - ska jag nu lägga om min plan?

Det är då konstigt att det aldrig kan vara enkelt... tidigt imorse vaknade jag med kramp på höger sida. Troligt gallstensbesvär sa maken och när jag googlade på det stämde alla symtom... så iväg till VC för att ta prover, som verkar ok. Jag har aldrig haft problem med gallan förut men såg nu en studie som visade att de som åt Itrims måltidsersättningar som ligger på 500 cal per dag hade ökad risk att få gallsten. Risken var 1,4%  hos dem som åt 500 cal per dag jämfört med 0,4% av dem som åt 1200-1500 per dag att få så svåra gallstensbesvär att de behövde åka till sjukhus, läs vidare här https://gallsten.se/nyhetsinlagg/bantning-okar-risken-for-gallsten/ och här  https://openarchive.ki.se/xmlui/bitstream/handle/10616/40976/Thesis_Kari_Johansson.pdf?sequence=2&isAllowed=y 

Jag äter ju 800 och riktig mat så jag trodde inte det skulle vara direkt risk för gallsten. Men det verkar ändå blivit en del problem. Nu är ju frågan ska jag lämna 800 cal per dag dieten som jag tänkte köra 8 veckor och där jag gjort 3,5 nu. Den har ju passat mig väldigt bra, ingen direkt hunger bara lite seg i huvudet och kroppen, men med bra resultat. Eller ska jag ge upp detta och öka på intaget och i så fall hur mycket. 

Ingen verkar veta hur stor risk det är att jag får gallbesvär igen om jag fortsätter på 800 kal alternativt om jag ökar på intaget till runt 1200 kal. Är det någon av er som haft gallbesvär och som kan ge mig lite bra info och tips på hur undvika det framöver. 

 

 

Kommentarer

 • 8 jul 2019 21:42

  All snabb viktminskning verkar öka risken för gallbesvär enligt det jag läst. Sedan är övervikt i sig en riskfaktor för gallbesvär. Så frågan är hur viktigt det är för dig att gå ner snabbt i vikt. Skrev de ut något som du kunde ta ifall smärtan kommer tillbaka, typ supp Diklofenak eller något liknande? Man opererar ju sällan gallbesvär idag om man verkligen inte måste.

 • 8 jul 2019 22:00

  Ja jag fick suppar med mig hem. Ja det är väl bara att bita i det sura äpplet och öka kaloriintaget. Men det har aldrig förut funkat, då tappar jag sugen när jag inte ser resultat. Och jag måste gå ner i vikt nu säger läkarna. Suck. Kollar och de skriver på andra ställen att man inte ska gå ner mer än 1,5 kg i veckan, men att 0,5 till 1 kg i veckan verkar ok. Och att man inte ska äta för lite fett, får väl öka på lite med olivolja och avocado etc. De sista två veckorna har jag gått ner 1,2 kg och 1,4 kg. Så jag får kanske lägga mig på 1100 cal och försöka hamna på 0,6-0,9 kg viktminskning i veckan. Rekommendationerna är ju att dra ner 500 kal på maten och öka träningen, men just det att öka träningen är svårt för mig för jag har rygg o höftbesvär just nu. Känns lite trist att när jag börjar träna får jag inflammation i höftmuskelfäste och bäckenleder och när jag börjar gå ner i vikt får jag gallbesvär. min kropp verkar inte så samarbetsvillig.... Och jag vill verkligen fortsätta ner i vikt. Det gick ju så bra..... 

 • 9 jul 2019 08:53
  gittan52

  Nej, bit inte i ”det sura äpplet” för äpplen kan verkligen orsaka gallstensanfall!  wink

  Jo, jag har haft gallstensanfall, och det var inte att leka med!

  Ibland kunde jag hitta orsaken i det jag åt, ibland inte. Men för mig handlade det om vad jag åt mer än hur många kalorier jag fick i mig.

  Jag opererades 1991.

 • 9 jul 2019 08:57

  Tack för goda råd. Jag har bestämt mig för att öka upp till cirka 1000 cal per dag för att inte gallan ska få så mycket fett att hantera, med det borde jag ha en viktminskning på knappt ett kilo i veckan och det borde inte vara någon fara. Gittan vad rekommenderar du att jag ska avstå från att äta? 

 • 9 jul 2019 09:01
  Tita

  Gallbesvären kan ge sig det är inte säkert att de återkommer?! Försök att ändra lite på kosten!

  Jag är gallopererad men trots det fick jag också väldigt mycket besvär då jag gick ner till 1200 kcal. Jag justerade intaget lite, utelämnade frukten men tog lite vitt bröd under några dagar. Fortsatte på ca 1200 kcal och drack mängder med vatten. Efter några dagar gav besvären med sig. 

  Hoppas att det löser sig så att du kan fortsätta!!

 • 9 jul 2019 09:06
  gittan52

  Jag vill nog inte rekommendera något alls utan du behöver nog prova dig fram vad som fungerar för dig. Det som orsakar anfall hos någon kan fungera bra för en annan.

  Min egen teori, som inte alls är vetenskaplig eller befäst, är att en ”lagom” kosthållning med måltider spridda över dagen får gallan att flyta på i en lagom takt.
  För lite, eller för ojämt, i magsäcken gör att gallan samlas och när trycket till magsäcken sedan kommer så åker grus och eventuella stenar med och fastnar i gallgången.

  Men, de är min högst personliga teori smiley

   

 • 9 jul 2019 09:12

  Tack för råden Tita o Gittan. Min kropp är äntligen inställd på lågt intag så jag blir nöjd med runt 900-1000 cal per dag så det känns trist om jag behöver höja ytterligare. Jag äter fyra gånger per dag typ var fjärde timma, det känner jag tydligt att min kropp behöver. De här sommarveckorna var min chans att verkligen gå ner i vikt och fokusera på det. Jag ska byta från äggfrukost till havregrynsgröt ett tag tror jag. Och dagar jag känner att jag behöver lite mer intag ska jag gå upp till 1200. Sen när jag börjar jobba igen kan jag lägga mig på 1200 om det behövs för att kunna fokusera på jobbet. Min kropp verkar vara lite klen, när jag börjar träna får jag bakslag med massa värk, sist bara av mycket promenader, och när jag går ner i vikt så får jag gallbesvär. Verkar som jag behöver vara försiktig med justeringar. Den här veckan har jag hamnat på en platå i vilket fall så nu verkar ju inte gallan behöva jobba så mycket med alltför mycket fett som försvinner från kroppen. 

  Senast uppdaterad 9 jul 2019 09:17

Logga in för att skriva en kommentar.