icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag har nu kommit halvvägs i livet och har bestämt mig för att komma ner till min målvikt och sedan hålla den. Att andra halvan av livet inte ska behöva upptas av att gå ner i vikt, det finns annat som är roligare att syssla med. Så nu vill jag gå ner till min målvikt och sedan en gång för alla lära mig att hålla min vikt, som större delen av livet har pendlat upp och ner.
19 april 2016 09:10
10

Att hålla kvar fokus, när allt inte flyter på, hur gör man det?

är inte så lätt. Imorse stod vågen på plus, trots att jag inte åt för mycket igår. Och sen idag blir jag bjuden på smörgåstårta och hittar inte hur mycket kalorier det innehåller, så dels måste jag måtta vikten själv och sen hitta nåt troligt energiinnehåll i den. Så det känns ju som att det är en sån här dag det är lätt att låta bli att logga, både för att det är trist att det gick uppåt på vågen och för att det blir lite krångligt att få till rätt loggning och för att smörgåstårta förmodligen är väldigt kaloririkt. Jag inser att det det är detta jag måste lära mig, inte ge upp vid minsta motgång, inte strunta i det bara för att det är lite krångligt. Nej, nu ska jag ner i vikt. Jag inser att det den här veckan blir betydligt svårare än de första två veckorna, men det ska stå minus på vågen den här veckan också! 

Kommentarer

 • 19 apr 2016 09:48
  viljans

  Vill du äta smörgåstårta då!? Man behöver inte om det känns fel, även om man blir bjuden! 

  Jag skulle tackat nej då min vikt är viktigare än lite tårta;) o så suget som kommer efter man ätit nåt sånt.....ajabaja för mig!!

 • 19 apr 2016 09:54

  Jo, men den här gången av viktminskningen har jag tänkt att jag ska försöka testa att äta av det mesta men i små portioner, men däremot inte köpa hem godis, kakor etc. Och så ligger jag i snitt på ganska högt proteininnehåll så jag blir mättare. Jag försöker kompensera att om jag ätit en mer kolhydratrik lunch så äter jag mer proteiner till middag. Och så snittar jag på 1300 kalorier per dag. 2.7 kg de två första veckorna tyder ju på att detta kan funka för mig. Men nu är det tredje veckan så nu är det upp till bevis. 

 • 19 apr 2016 09:58
  paloma

  Håller med viljans, man behöver inte äta allt man blir bjuden på.

  Vardagar äter jag aldrig utanför min planering, och när jag bara var i början av min viktminskning så var jag superstrikt. När jag hade gått ner ett antal kg släppte jag lite på helgerna, nu kan jag tillåta mig att äta lite slarvigare på helgerna för jag tappar det jag gick upp på helgen under kommande vecka.

  Lycka tillsmiley

 • 19 apr 2016 10:03

  Tack Viljans och Paloma för era råd! Har ni fler framgångstips att dela med er av? Vad är era tuffaste utmaningar och hur hanterar ni dem? Tar tacksamt emot råd! 

 • 19 apr 2016 10:20
  viljans

  Min tuffaste utmaning har helt klart varit sockret, att klara mig utan! Och med ett beroende så är det tufft att stå emot men jag vet att tar jag minsta bit är det kört, därför hanterar jag det som en nykter alkoholist hanterar alkoholen alltså inget, inget socker förutom att jag kan unna mig ketobollar på sötströ och ibland lite funlight men ytterst sällan för annars är jag fast i sockerfällan igen!

  Jag tycker du gör ett kanon jobb när du klarar att äta lite av det mesta, det skulle ALDRIG jag klara!!!:) och vill du ha tårta så äter du det!:)

 • 19 apr 2016 11:18
  paloma

  Jag äter allt och har inga förbud men bröd är min största utmaning, inte till vardags utan på kalas och när andra bjuder på mat med t.ex vitlöksbröd.

  Av socker och fett kombinerat får jag nästan samma symptom som när jag har baksmälla, nu var det visserligen minst 35 år sedan jag hade det men den känslan glömmer jag inte. Jag hade inte klarat mig på 1300 kalorier/dag då hade jag nog också blivt sugen på mer saker på kvällen, men du äter kanske mer till vardags.

 • 19 apr 2016 11:23
  gittan52

  Det första jag skulle råda dig till är att inte haka upp dig på den dagliga vikten. Den kan variera en hel del även om man ”skött sig”. Om den dagliga vägningen får dig på dåligt humör så tycker jag att du ska sluta med det. Försök att se din viktresa långsiktigt!

  Jag tror också att du behöver räkna med att det inte alltid står minus på vågen när veckan är slut. Och det är inte alltid vi vet vad det beror på.

  Du lär inte rasera din viktnedgång (på sikt) genom att ta en bit av den där smörgåstårtan om du nu vill äta den. Inte heller lär du gå upp mycket bara för att du inte registrerar under en dag, eller kanske bara låter bli att registrera just den.

  Din strategi för viktminskningen tycker jag verkar väldigt sund, för det är ju ett förhållningssätt som du förhoppningsvis kommer att fortsätta med, även när du är i mål.

 • 19 apr 2016 16:41
  Bella50

  Livsmedelsverket har Smörgåstårta i sin databas ( gula listan) för 225kcal / 100g.

  Att registrera det som ligger närmast är bättre än inget. Hur mycket biten vägde är väl det större bekymret i så fall. 

  Jag tar det alternativ som finns...för registrerar gör jag alltid. 👍

  Inget " farligt" händer ju om man missar en dag...pepp👍

 • 19 apr 2016 18:02

  Japp räknade nu in 400 g smörgåstårta = 900 kalorier, så det får bli en mager middag på torsk och haricot verts och sallad, men det är också gott, så landar jag på mina 1300 kal. Inte dumt. Jag är så nöjd om jag kan hitta ett sätt att få vardagen att fungera smidigt och samtidigt gå ner i vikt. 

 • 24 apr 2016 10:24
  Jag brukar också försöka att äta som vanligt men i mindre portioner. Det brukar gå bra när man har sina rutiner. Det svåra och utmaningen är tycker jag när rutiner bryts och jag inte har kontroll, tex vid resor, besök mm. Även om något händer som gör att jag tappar fokus. Äter man "fel" någon dag är det lätt hänt både att få tillbaka sockersuget och känna att "allt är förstört" om man har gått upp. Trixet är tror jag att trots att man nån gång avviker från rutinerna, acceptera det, och sen återgå till sin plan och rutin och inte hänga upp sig på att det gick fel. Fokusera på målet. Det är inte alltid lätt. Jag har själv problem med detta och försöker tänka ut strategier för att underlätta. Jag brukar också väga mig varje dag när allt flyter på men om vikten spårat ut en period är det ju inte lika kul och istället för att bli peppad blir man nedslagen. Då kanske man just då inte ska väga sig så ofta utan hellre fokusera på att peppa sig med att lyckas med/pricka av tex daglig motion. Sen att försöka påminna sig varför man vill gå ner i vikt, att skriva en lista med fördelar och nackdelar och titta igenom den för att bli peppad. Ta inte motgångar så hårt utan fortsätt kämpa. En dag i taget!

Logga in för att skriva en kommentar.