icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej!
Sommaren 2009 så nådde jag botten då jag klev upp på vågen och kunde konstatera att jag hade 40,0 i BMI vilket klassas som sjuklig fetma. Det fick mig att börja leta efter det som skulle kunna vara min metod för att gå ner. Jag hade allvarliga funderingar på en gastric bypass men hittade till slut LCHF samtidigt som matdagboken. Det tillsammans med att jag byggde upp både målbilder och skräckbilder i huvudet om hur jag ska se ut och må när jag fyller 50 gjorde att jag äntligen klarade av att ta tag i min vikt, mitt beteende och de bakomliggande orsakerna till mitt matmissbruk.

Sommaren 2010 så hade jag gått ner 42 kg, minskat midjemåttet med 30 cm och höftmåttet med 15 cm.

Sen var jag väldigt nöjd med mig själv och tappade fokus, slutade skriva i matdagboken och slutade väga mig och började sakta gå upp igen. Nu i november 2011 så har jag gått upp 22 av de 42 kg jag tappade. Jag säger bara en sak:
Hej igen Matdagboken! Jag behöver dig!
6 november 2010 11:04
2

Överätit protein?

Har suttit och letat på nätet efter vad man kan göra när man får en platå i viktnedgången. Det finns massor av olika förslag, men nu har jag fastnat lite för en variant. Med LCHF trycker man ju ner kolhydraterna till ett minimum. För mig handlar det om mellan 20 och 30 g per dag. Det blir ganska mycket grönsaker på den siffran faktiskt. Men det är flera som säger att om man äter mer protein än vad kroppen kan ta hand om så kan kroppen omvandla överskottet och använda det som om det vore kolhydrater. 

När jag tittar på vad jag äter så äter jag mycket protein, mellan 130 och 150 g per dag har det blivit. Det innebär att jag överäter någonstans runt 60-70 g för mycket protein som kroppen på något sätt måste ta hand om. Men om man bara skulle ta bort det så får jag för lite kalorier, alltså finns bara ett alternativ kvar och det är att öka på fettet. 

Med de teorierna så är man framme vid Skaldemans Ratio. Han har tagit fram ett tal, ett ratio, som beräknas:
fett / (kolhydrater + protein) 
där alla värdena är i gram. Bra mat enligt honom skulle då vara allt som ligger över ett ratio på 1. Det innebär att man får mer fett i maten än kolhydrater och protein tillsammans. Om man vill gå ner snabbare och har stor övervikt så ska man öka ratiot till 1,2 eller till och med 1,4.

Det fina med matdagboken (plus att jag gillar siffror) är ju att man kan gå tillbaka och titta vad man ätit. Om jag omvandlar mina siffror till Skaldemans ratio så låg jag på 1,1 när jag gick ner som mest och 0,8 när jag låg still eller ökade i vikt. Hm! Det kanske finns något i denna siffra ändå som man ska ta vara på. Det är väl bara att prova så får jag se. Minska proteinet och öka fettet....

Kommentarer

  • 6 november 2010 11:14
    Shiizuka
    Spännande! Tack för ratioformeln. Ska kolla in min ratio och jämföra mina viktnedgånssiffror. Eftersom jag skriver upp exakt allt jag äter med få undantag så har väldigt bra data för att kunna kolla upp detta.
  • 6 november 2010 12:51
    Samma problem som jag. Men siffror är inte min grej så den där ration klarar jag inte av. Hoppas du lyckas

Logga in för att skriva en kommentar.