icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Äter strikt LCHF, har 65 kg att gå ner (minst). Bloggar lite sporadiskt. Vill inte ha fler måsten, men kanske bättre att blogga här än att hänga på Facebook?
13 april 2013 19:03
2

Ensamstående mamma med tid och ork

Puh, det var den lördagen. Bara vänta på att diskmaskinen blir klar så att det går att röja efter kvällsmaten. Sätter mig med barnen framför Superlördag på Bolibompa så länge. Ibland känns det som om det är ett evighetsarbete att vara ensamstående förälder, man har egentligen inte tid att vara med sina barn om det ska bli nåt gjort hemma. Som tur är har jag en ganska avslappnad inställning till städning numera, för det är det hemarbete jag tycker är minst meningsfullt. Takten vi renoverar är också väldigt låg, i år blir det ett extra badrum i källaren, men det är inte min förtjänst alls, utan barnens snälla morfar som fixar i sin egen takt. Och trädgården blir som den blir, det blir små ryck när solen skiner. Det är egentligen inte konstigt att jag har haft svårt att följa dieter, för när barnen är i säng efter läxor, träningar, sagoläsning och mys, då finns ju ofta köket kvar att röja, eller en tvätt att köra/hänga/vika.. Och det är den tiden jag egentligen skulle vilja lägga på att planera och förbereda morgondagens mat. Har inte fått in den planeringstiden nån annanstans på dygnet heller, men väl på Ica brukar det poppa upp nån ide som följer extrapriset i köttdisken eller så får jag en snilleblixt i grönsaksdisken. Ofta tänker jag bara kyckling!torsk!lax! som finns hemma i frysen, och så hoppas jag hitta tid till att leta upp nåt bra recept. En och annan middag slutar med fiskpinnar/frysköttbullar till barnen och så nåt ihopslängt till mig själv. En del ägg och bacon har det blivit, och de där snilleblixtgrönsakerna brukar bli mjuka i kylen av väntan på att få tillagas. Med en vuxen till hemma tror jag att man hittar lite mer tid för planering och kanske till och med egentid (annars får man nog reklamera det förhållandet), men nu har jag valt att leva så här och det funkar ju egentligen väldigt bra. Det är bara det där med maten som måste falla på plats. Kanske ska man köra som mamma gjorde - fisk på tisdagar, köttfärs på lördagar osv. Det är ju ett sätt att förenkla iallafall. Ett av mina viktiga mål för att vilja gå ner i vikt är att orka vara en mer aktiv och närvarande mamma. Det ena ger förhoppningsvis det andra! Jag hänger vidare på MD och försöker suga i mig inspiration och information, och så är det väl dags att titta i de där LCHF-kokböckerna jag har. Minns en snabblagad fiskgryta med fänkål och cashewnötter som skulle sitta fint i veckan. Hur gör ni andra i samma sits?

Kommentarer

  • 13 apr 2013 22:10
    Åh, vad jag känner igen mig!!! Nu är jag iofs sambo sedan ett par månader och JA, du har rätt - livet ÄR enklare när man är två! Både att hitta tid för träning och att faktiskt få slippa plocka i och ur diskmaskinen då och då! Så här gjorde jag min matplanering när jag var ensamstående: på söndagar satte vi oss och skrev på en griffeltavla i köket vad vi skulle äta nästa vecka. Jag tittade vad vi hade i kyl och frys och bestämde att detta måste vi äta upp, barnen bestämde om det skulle bli köttbullar eller köttfärssås av köttfärsen och sedan sprang jag ned på Ica och köpte på mig det som saknades... Varje kväll kollade jag på tavlan och såg att imorgon ska vi äta kyckling så då tar jag ut kycklingen ur frysen osv. Detta funkade jättebra till ca 75% av gångerna, resten var sådana gånger då jag glömt kolla för att jag var för trött, eller vi fick besök och maten räckte inte och man måste tänka om eller vad som nu hände... Även om jag nu är sambo har vi fortfarande kvar tavlan med veckans meny, barnen är inte lika delaktiga längre tyvärr och vi har börjat storhandla istället för att gynna vår lokala svindyra butik. Jag vet inte om det kanske är trist och tråkigt men man får ordning på vad man äter iallafall! Lycka till!
  • 13 apr 2013 23:16
    Vilken bra idé med griffeltavla! Låter som ett bra sätt att få ordning, och att se till att vi äter samma sak fast utan kolhydrater för mig. Jag borde nog också göra färre portioner, jag lagar gärna hela kilot kycklingfilé när jag ändå är igång, och då blir det rester i en evighet, som barnen inte uppskattar alls. Jag har i och för sig läst om en familj som hade ett system där de frös in hälften av det de lagat, varje gång, så att det blev en ny middag en månad senare. Så organiserad är jag inte, än :-). Tack för hjälpen och lycka till själv!

Logga in för att skriva en kommentar.