icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Mina nyckelord: Planering av mat, känna mig behagligt mätt och inte ha sockersug. Njuta av rörelse och en smidig kropp. Kunna ha kläder som sitter snyggt och hålla storlek 38.
25 augusti 2015 10:31
9

Tankar om viktnedgång

Tidig morgon här i Marocko och det är tyst i huset då alla sover.

Funderar lite på viktnedgång och vägning, samt hur ofta man ska väga sig. Jag har ibland en känsla av att vågen inte är hela sanningen. Vågen är bra som kontroll men ibland får jag en känsla att allt handlar om ett längre tidsperspektiv. Det kan ta tid att gå upp i vikt, man kan äta fel och när man inte går upp på en gång så kan det ge en felaktig känsla av övermod. På samma sätt kan det ta tid att gå ned och ge en känsla av nedstämdhet och missmod fast man äter rätt. Tålamod är nog hemligheten och att se  viktminskningen både som ändrad livsstil och kurva över en längre tid.

För mig var det som mycket hände när jag gick ned mina sista fyra kilo och det känns som kroppen ändrade sig markant och jag fick höra sådant som att jag rasat i vikt fast det inte kändes så för mig.  Nu kan jag se det och ska fortsätta ha mina kläder som måttstock och får fungera som varningslampa om de börjar strama. Har inte riktigt bestämt mig när det gällre kaloriräkning utan ska tänka mer på det när hösten kommer. Helt klart är att LCHF fungerar utmärkt för mig !

Gillar

Kommentarer

 • 25 aug 2015 10:55
  paloma

  Redan innan jag nådde min målvikt slutade jag räkna kalorier,  det var jättejobbigt att lita på att jag inte åt för mycket så jag tror snarare att jag åt för lite. Man vet bättre än man tror hur mycket som är lagom, och du kan ju testa några dagar och se om du ökar eller minskar i vikt.

  Jag brukar öka något kilo över helgen som jag sedan tappar de första dagarna i veckan, och jag tror jag äter lite mer kolhydrater och senare på kvällarna på helgen som gör viktökningen.

  Det ska ju inte vara för komplicerat om man ska orka hålla det resten av livet.

 • 25 aug 2015 12:32
  gittan52

  Tidigare har jag vägt mig varje dag eftersom det peppade mig till att avstå det där extra på kvällen innan. Men på senare tid insåg jag att jag istället blev övermodig om jag gått ner några hekto trots att jag ätit över min begränsning dagen/dagarna innan.  Därför väljer jag nu att väga mig en gång i veckan.

  Jag håller med paloma, det får inte bli för komplicerat. För min del är det mina tabeller och diagram som triggar mig mest så jag behöver tänka ut ett annat sätt att bli peppad när jag så sakta går ifrån matregistreringen.

  Jag håller absolut med dig om att vi bör se viktminskningen under ett längre perspektiv. Det är min övertygelse om att det är betydligt lättare att hålla vikten om vi går ner i ”lagom” takt.

 • 25 aug 2015 12:37

  Ja det får inte bli för komplicerat och man måste tycka om det man gör för att det ska kännas bra. Jag har varit nedslagen ibland då jag bara gått ned 2 hg under en vecka men tänker man på detta under ett år blir det genast roligare och betydligt mer viktminsking. Tålamod är nyckelordet och sunda vanor. Slutar man t.ex ta en daglig kaka till kaffet efter lunchen ger det ju inte något direkt utslag på vågen dagen efter men väl efter några månader och vackert så..

 • 25 aug 2015 12:41
  Bella50

  Jag "jobbar på det" att våga släppa kontrollen , via vågen 😬

  Ska nu i 4 dagar vara utan morgonvikten som måttstock....så det blir en "prövning" då vi ska bo på gästgiveri i Skåne , 2nätter med full pension, 2 x tre-rätters på kvällen.

  Frukostarna är inte dumma heller. Jag kommer att välja det bästa jag förmår och registrera efter "ögonmått" ....men tror att det kan bli lite fler kalorier än vanligt.

  Jag har mitt "superverktyg" när helgen är över....👏👍 så det är lugnt 👍

 • 25 aug 2015 15:31
  aregnisw

  Jag släpper inte kontrollen och så är det för mig, listar min mat gör jag också varje dag jag tror inte man kan äta lagom/ eller inte heller hur mycket som helst när man håller på att gå ner i vikt men jag tar det väldigt långsamt ändå och har tålamod eftersom man ska leva med Lchf hela livet för det är bra för mig som inte tål mjöl m m. Däremot när man nått sin idealvikt då kan man som paloma säger tänja lite på att väga samt lista sin mat för då är man ju nöjd om nu den dagen kommer det blir vad man får se mycket kan hända i livet som man inte räknar med och då kanske inte viktnedgång är det viktigaste.

 • 25 aug 2015 16:34
  paloma

  Bella50 ska ni till Hovs Hallar?

   

 • 25 aug 2015 18:10
  AH65

  Håller med alla er som skriver om längre perspektiv och enkelhet. I mitt fall handlar det mest om tålamod. Och om fokus. Jag tappar fokus på viktminskningen så fort det händer en massa andra saker som tar min energi. Vågen använder jag flitigt periodvis. Nu har jag lärt mig hur det känns i kroppen en dag när jag gått ner i vikt. Likaväl som hur det känns när jag gått upp.

  Vare sig jag kommer att fortsätta med LCHF eller något annat sätt att äta så måste det ju fungera resten av livet. Är det för krångligt så tappar jag tålamodet.

  Fokus och långsiktighet är mina nyckelord.

 • 26 aug 2015 09:02

  Fokus och långsiktighet låter som viktiga nycklar till att må bra !

   

 • 26 aug 2015 09:26
  paloma

  Jag tror att om man är överviktig så fokuserar man mycket på mat, vad man ska äta, när man ska äta och framför allt vad man inte får äta. Förr tänkte jag alltid på mat och jag kommer i första hand ihåg vad jag ätit på kalas, resor och annat.

  Nu tänker jag mycket mindre på så sätt, jag gör en veckomatsedel på middagsmat och frukost och lunch är alltid densamma. Mat för mig har blivit bränsle till kroppen och helst redig mat och inte skräp som inte mättar. Enstaka avsteg vid helger och speciella tillfällen finns det utrymme för, det är ju inte en bantningskur utan livet som fortgår.

  Ibland känns det som de stora helgerna handlar om maten och inte vad vi verkligen firar, tex. julen då räcker det att äta av julmaten på julafton men kanske inte frossa fram till nyår som också är en dag man äter annorlunda på.

  Alltså inte fokus på mat hela tiden utan hitta andra sätt att belöna sig på, det har hjälpt mig att hålla mig en bit under min målviktsmiley

Logga in för att skriva en kommentar.