icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Mina nyckelord: Planering av mat, känna mig behagligt mätt och inte ha sockersug. Njuta av rörelse och en smidig kropp. Kunna ha kläder som sitter snyggt och hålla storlek 38.
16 augusti 2019 21:34
6

Intensiva dagar i Marocko

Nu är vi tillbaka i Spanien efter fem intensiva dagar i Marocko.  Det kan låta som att man bara kvistar över på en tur till Marocko eftersom detär så nära Spanien men så enkelt är det inte.  Vi startade vår resa idag vid 7.30 och här i Spanien efter tolv timmars resande. 

Jag har varit väldigt försiktig med maten hela vistelsen då jag inte ville bli magsjuk.  Ingen glass och inga grönsaker och vi  har bara ätit hos A:s släktingar. Igår blev vi dock bjudna på sallad som förrrät. Väldigt vanligt här att man lägger upp ett stort fat med alla möjliga saker toppat med skaldjur.  Sedan äter alla från samma tallrik vilket är väldigt ovant för mig och jag känner mig inte helt bekväm.  A har förklartat för mig att det finns oskrivna regler och att alla håller sig till sitt eget område/reviir men känns så konstig att se alla valsa runt med sina gafflar i maten. 

Salladen var fräsch men jag kände mig lite dålig i magen imorse när vi skulle åka men som tur var så var det lindrigt.  Vilken tur då det var en timmes väntan vid passkontrollen vid gränsen till Ceuta.  Sedan var det båt till Spanien och havet var spegelblankt och lugnt. Härligt att slippa massa höga vågor.  Ibland blir båtarna inställda på grund av för mycket vågor.  
 

För mig som är en orosnatur och rädd när jag flyger och åker båt fick mig en tankeställare när bussen vi åkte i sedan tvärbromsade så saker flög längst hyllorna och folk började skrika. Allt gick bra men vad bräckligt livet är och det är en illusion att man tror man är säkrare när man är på marken.

Sammanfattningsvis har det inte varit helt lätt i Marocko.  Det är mycket som är annorlunda och vi har heller inte varit på något turistort utan sett en annan verklighet.  När vi kom i måndags morse var det helt folktomt på gatorna och inte en människa i sikte.  Allt var stäng och det enda jag hörde var ljudet av ett lamm på en gård.  A berättade för mig att det lammet offras denna helg enligt Islam och det är anledningen till att allt är stängt och ingen är ute.  Sedan på kvällen hälsar man på varandra och firar denna högtid.  

Det har varit väldigt intensivt som sagt och vi har mötts av sådan gästfrihet av A:s släktingar och vänner.  Nästan lite för intensivt då vi har varit borta hela dagarna och även haft möten inbokade som börjar halv tio på kvällen.  Det är också en sak som är annorlunda med både Marocko och Spanien att barn är ute och leker när klockan är ett på natten. Helt otänkbart i Sverige. 

Nu känns det otroligt skönt att vara tillbaka igen och få pyssla här i lägenheten och fortsätta med våra härliga strandpromenader samt frukost på balkongen.  

 

Gillar

Kommentarer

 • 16 aug 2019 21:48
  Bella50

  Borta bra men hemma bäst...så är det. Njut till fullo av ett lugnare tempo nu 😄👏

 • 16 aug 2019 21:57

  Tack Bella och LissaLo ! Så viktigt att få med sig nya intryck och tankar. 

 • 16 aug 2019 22:00
  Bella50

  Som ger tacksamhet för hur vi har det i vårt land. 

  Blir A en ”annan” ...när han är i sitt hemland ?

  Senast uppdaterad 16 aug 2019 22:01

 • 16 aug 2019 22:06

  Det är sant, Bella, samtidigt som det också ger tankar- vilket jag skrivit om förut- att vi inte alltid är så gästfria och generösa.  När det gäller A är han helt samma person förutom att han har sitt eget språk samt att han hälsar på människor på det sätt som brukligt är där.  Det innebär att det kan ta tid när man träffar människor man känner utomhus men är samtidigt väldigt trevligt och skillnad från - vilket kan vara vanligt här i Sverige - en kort nick med huvudet. 

 • 17 aug 2019 07:58
  Tita

  Underbart, du rör dig i tre olika världar, Sverige, Marocco och Spanien! Tänk vad berikande och spännande förutom att det är väldigt lärorikt. Du kan ta vara på det bästa från alla tre!!

  Njuuuuut!!

 • 19 aug 2019 16:23

  Tack Tita och det är en fin och tänkvärd kommentar! 

Logga in för att skriva en kommentar.