icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Efwas blogg

LCHF 319412
Jag kör 16:8 och LCHF och tränar styrketräning och yoga hemma och ger mig gärna ut på en powerwalk i omgivningarna.
Har ätit LCHF sedan 2007 men slarvade under början av 2017 och det märktes på både vikten och formen på kroppen. I september -17 fick jag nog och på två månader gick jag ner från 72.1 till min målvikt 64 kg. Efter det gick jag ner ytterligare lite och där vill jag stanna. Det är nu det börjar för att få den nya livsstilen att fungera.

Jag har bott drygt 10 år i södra Frankrike men i oktober 2019 flyttade vi tillbaka till Sverige. Nu ska jag se till att jag håller vikten även i mitt nya liv.
6 december 2018 13:53
15

Vegetarisk julmat

Till jul har jag planer på att laga en del vegetariskt. Framför allt för att vi får besök av en vegetarian några dagar innan jul och jag tycker också att det traditionella julbordet gärna får utökas med mer gröna rätter. 

Vilken är din gröna favoriträtt till jul, om du har någon??

Det som jag återkommer till är vegetariska "köttbullar" som jag gjorde första gången när min äldsta dotter var vegetarian i tonåren. De smakar som vanliga köttbullar och är även lika i konsistensen vilket är nog så viktigt. 

Jag återkommer med recept framöver (när jag hittat dem...)

 

Gillar

Kommentarer

 • 6 december 2018 14:40
  paloma

  Här äter vi inte mycket vegetariskt just på julafton, ingen är vegetarian men vi kompenserar det efter jul.

 • 6 december 2018 15:09

  Du kanske redan har dem, men jag delade några recept häromdan som jag tänker testa på familjen och se om de fungerar: https://www.matdagboken.se/blogg/LadyG/mindre-aen-4-veckor-kvar

  Hoppas du hittar många bra recept jag kan kopiera av dig, jag är i stort behov av fler vegetariska recept. Inte för att vi är vegetarianer utan för att jag vill minska vårt köttberoende.

   

 • 6 december 2018 16:25

  Griljerad kålrot med panering gjorde vi förra julen istället för skinka. Ger ett ståtligt intryck på julbordet och betydligt billigare och nyttigare än vanlig skinka. Och jag gillar ju kålrot, men det kanske inte alla gör.

  Annars så är veganska hemgjorda bullar ett måste, det är ju mest kryddningen som ger den där julkänslan, inte vilken sorts färs man har i. Formbar Sojafärs från Anamma är busenkel att jobba med.

  Sedan blir det väl några halvfabrikat  som ersätter prinskorv och revbensspjäll, men jag gillar inte halvfabrikat så mycket egentligen.

  Grönkålssallad med granatäpplekärnor är ju också smaskens

  Och egengjord rödbetssallad

   

 • 6 december 2018 16:36

  Vi har inte heller ätit mycket vegetariskt på julafton mer än någon gång då och då Paloma. Men jag tycker det är kul att testa lite och åtminstone jag tycker det är kul att känna andra smaker än de vanliga. 
   

 • 6 december 2018 16:38

  Ååh vilka bra recept du lagt ut LadyG. Jag ska verkligen testa blomkålen även om jag inte är helt förtjust i saffran i mat. Jag ska leta fram mina recept på julmat som jag testat tidigare. Gissar att jag har dem i min receptbok i mitt svenska hem så det dröjer några veckor innan jag är där. 

 • 6 december 2018 16:42

  Medlem16, jag gjorde griljerad kålrot för några år sedan men den blev väldigt mosig i konsistensen. Men häromdagen lyssnade vi på kocken Paul Svenssons sommarprat (länk) där han pratade om att använda termometer även när en tillagar grönsaker för att få bästa resultat. Varför har jag inte tänkt på det förut?

  När det gäller kött har vi ju uppfostrats till att tex använda termometer för att få rätt temperatur inuti köttet men med grönsaker slarvar vi kanske lite. Jag ska verkligen försöka bättra mig och får nog ge kålroten ett nytt försök för att få den bättre i konsistensen "som skinka".

 • 6 december 2018 16:53

  Jag kanske hade nybörjartur men kålroten blev perfekt i konsistens - höll ihop bra men ändå lätt att skära i skivor. Kokade den ganska länge först och så sedan panering och griljering i ugn. Får se hur det går i år...

 • 6 december 2018 18:48
  seglar67

  Hos oss blir det mycket vegetariskt på julbordet i år, av alla möjliga orsaker, såväl religiösa som miljömässiga och hälsobetingade.smiley Skinka och kycklingköttbullar är helt nödvändigt för vissa familjemedlemmar. Rödkål med äpple. Kikärtsfärs och quornfärs blir fyllda piroger och pajer, falafel och kryddstarka varma röror med linser och belugabönor som äts med kalla kokta ägg och mjuka tunnbröd bakade av teffmjöl. Olika goda ostar och färska dadlar. Sallader med riven kål och rödbeta och rostade solrosfrön och sesamfrön, kall sås av turkisk yoghurt med aioli. Rostade halva majskolvar. Eftersom vi har knytis blir det även knäck och kola, vörtbröd, en del kakor, julmust och traditionell sill samt potatisgratäng. 

  Det bästa med vår stora knytisjul är att all mat brukar vara borta på juldagen, den som har tagit med sig mat tar också med sig resterna hem.

  På annandagen får jag äta lutfisk alldeles själv. Mums!

  Tänk så det har ändrat sig. Borta är pate'n, leverpastej, rökt skinka, rökt lax, rökt ål, revbensspjäll, sylta, julkorv, ris a la malta...

  Nya tider, nya seder. Inte var det bättre förr, tycker i alla fall jag.

 • 7 december 2018 10:42
  utter

  Inlagd vegetarisk sill, vegetarisk julskinska på sojaprotein (köpt), finska julstjärnor, risgrynsgröt, julbröd, rödbetssallad. cheeky

 • 7 december 2018 10:55

  Tack Efwa, jag är nybörjare på det vegetariska köket, jag hoppas du hittar recepten. Det vore kul med några beprövade trotjänare också, inte bara en massa från ICAs testkök laugh

 • 7 december 2018 17:37

  Wow så mycket gott seglar67. Jag skulle mer än gärna komma på besök laugh

  Bra det där med att alla tar med resterna av sin mat så att inte ens kyl blir full och att en får äta samma mat många dagar i sträck. 

 • 7 december 2018 17:38

  Det låter gott utter! Finska julstjärnor, är det kakor eller vad är det??

 • 7 december 2018 17:39

  LadyG, jag ska se till att lägga ut mina recept när jag kommit till mitt svenska hem. Det är där jag firar jul och fixar maten. Hade för mig att jag hade recepten på datorn men så var det inte. 

 • 7 december 2018 18:02
  utter

  Det är en finsk jultradition som jag alltid lägger tassarna på vid tillfälle. Ett slags knyte av smördeg fylld med plomonsylt. Farligt goda! cheeky 

  https://fredriksfika.allers.se/finska-julstjarnor/

 • 7 december 2018 21:08

  Tack Efwa laugh
  Det ser jag fram emot yes

Logga in för att skriva en kommentar.