Stillad längtan
Ända sedan jag började äta LCHF för mer än 10 år sedan har jag ibland längtat efter raggmunkar. Visst har jag ätit "vanliga" någon gång men eftersom jag inte vill äta potatis kan jag räkna gångerna på ena handens fingrar.
Det konstiga är att jag aldrig fått tipset om att byta ut potatis till rättika, inte förrän Jessica la upp ett recept på raggmunkar i sin blogg.
Det var så himla gott. Jag tog pyttelite lingonsylt för att få smaken av min älskade maträtt. Visst var det svårt att få dem att hålla ihop men helt klart värt besväret.
Jag ändrade lite i receptet, eller rättare sagt, jag slog ihop olika recept och gjorde mitt eget.
För två personer tog jag:
ca 350 gram riven rättika
1 liten riven rödlök
2 ägg
2 tsk fiberhusk
2 dl grädde
1,5 dl riven hårdost
salt och svartpeppar
Jag kramade ur vätskan ur rättikan och löken och blandade sedan ihop alla ingredienserna och lät det stå en stund så att fiberhusken fick svälla. Sedan stekte jag i smör och så åt vi och njöt. Läste att den rivna löken gör att den ev. starka smaken av rättikan mildras. Jag kände bara doften av rättikan när jag stekte men ingen smak.
Vi kommer absolut göra den här rätten igen och jag tänker pröva att göra både Janssons frestelse rättika-/"potatis"-gratäng. Så kul att ha hittat ersättningen.
Gillar
Kommentarer
-
Rättika är den enda grönsaken/rotfrukten som jag har svårt för, just för att den är ganska besk i smaken, även som ugnsrostad.
-
Jag har aldrig tidigare smakat rättika men rå smakade den som rädisa. Men kanske var det tack vare löken eller att jag stekte den som den starka smaken försvann. Kanske smakar rättika i Frankrike annorlunda än i Sverige.
-
Jag gör rättikagratäng( kokar den alltid några minuter och låter rinna av innan jag gör gratäng ) ...den blir godare än vanlig potatisgratäng ( med vitlök)....om det ska vara Janssons skippar jag vitlöken...steker ( i smör utan att ta färg) alltid löken före , då jag tycker den känns för rå annars. Gör även mos...jättegott.
Förväll den rivna rättikan snabbt så blir den nog lite mildare...så tänker jag.
Senast uppdaterad 19 okt 2017 07:48
Logga in för att skriva en kommentar.