icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Efwas blogg

LCHF 255994
Jag kör 16:8 och LCHF och tränar styrketräning och yoga hemma och ger mig gärna ut på en powerwalk i omgivningarna.
Har ätit LCHF sedan 2007 men slarvade under början av 2017 och det märktes på både vikten och formen på kroppen. I september -17 fick jag nog och på två månader gick jag ner från 72.1 till min målvikt 64 kg. Efter det gick jag ner ytterligare lite och där vill jag stanna. Det är nu det börjar för att få den nya livsstilen att fungera.

Jag har bott drygt 10 år i södra Frankrike men i oktober 2019 flyttade vi tillbaka till Sverige. Nu ska jag se till att jag håller vikten även i mitt nya liv.
18 oktober 2017 14:23
3

Stillad längtan

Ända sedan jag började äta LCHF för mer än 10 år sedan har jag ibland längtat efter raggmunkar. Visst har jag ätit "vanliga" någon gång men eftersom jag inte vill äta potatis kan jag räkna gångerna på ena handens fingrar. 

Det konstiga är att jag aldrig fått tipset om att byta ut potatis till rättika, inte förrän Jessica la upp ett recept på raggmunkar i sin blogg

2296d8d2-74ec-49f6-9932-ce57525d03a4.jpg

Det var så himla gott. Jag tog pyttelite lingonsylt för att få smaken av min älskade maträtt. Visst var det svårt att få dem att hålla ihop men helt klart värt besväret. 

Jag ändrade lite i receptet, eller rättare sagt, jag slog ihop olika recept och gjorde mitt eget. 

För två personer tog jag:

ca 350 gram riven rättika
1 liten riven rödlök
2 ägg
2 tsk fiberhusk
2 dl grädde
1,5 dl riven hårdost
salt och svartpeppar

Jag kramade ur vätskan ur rättikan och löken och blandade sedan ihop alla ingredienserna och lät det stå en stund så att fiberhusken fick svälla. Sedan stekte jag i smör och så åt vi och njöt. Läste att den rivna löken gör att den ev. starka smaken av rättikan mildras. Jag kände bara doften av rättikan när jag stekte men ingen smak.

Vi kommer absolut göra den här rätten igen och jag tänker pröva att göra både Janssons frestelse rättika-/"potatis"-gratäng. Så kul att ha hittat ersättningen. 

 

Gillar

Kommentarer

 • 18 okt 2017 15:41

  Rättika är den enda grönsaken/rotfrukten som jag har svårt för, just för att den är ganska besk i smaken, även som ugnsrostad.

 • 18 okt 2017 17:02

  Jag har aldrig tidigare smakat rättika men rå smakade den som rädisa. Men kanske var det tack vare löken eller att jag stekte den som den starka smaken försvann. Kanske smakar rättika i Frankrike annorlunda än i Sverige. 

 • 19 okt 2017 07:47
  Bella50

  Jag gör rättikagratäng( kokar den alltid några minuter och låter rinna av innan jag gör gratäng ) ...den blir godare än vanlig potatisgratäng ( med vitlök)....om det ska vara Janssons skippar jag vitlöken...steker ( i smör utan att ta färg) alltid löken före , då jag tycker den känns för rå annars. Gör även mos...jättegott.

  Förväll den rivna rättikan snabbt så blir den nog lite mildare...så tänker jag.

  Senast uppdaterad 19 okt 2017 07:48

Logga in för att skriva en kommentar.