icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Efwas blogg

LCHF 309571
Jag kör 16:8 och LCHF och tränar styrketräning och yoga hemma och ger mig gärna ut på en powerwalk i omgivningarna.
Har ätit LCHF sedan 2007 men slarvade under början av 2017 och det märktes på både vikten och formen på kroppen. I september -17 fick jag nog och på två månader gick jag ner från 72.1 till min målvikt 64 kg. Efter det gick jag ner ytterligare lite och där vill jag stanna. Det är nu det börjar för att få den nya livsstilen att fungera.

Jag har bott drygt 10 år i södra Frankrike men i oktober 2019 flyttade vi tillbaka till Sverige. Nu ska jag se till att jag håller vikten även i mitt nya liv.
6 October 2021 12:20
6

Att hålla i eller släppa taget

Många av oss som fortfarande håller oss kvar i Matdagboken även efter att vi nått vår målvikt funderar nog då och då på varför vi fortfarande är kvar. G fick mig att fundera lite extra på det efter en diskussion vi haft i en gemensam grupp. 

För mig ger det lite extra motivation att fortsätta att hålla vikten när jag har några att "hålla mig ansvarig" inför. Accountability Partners kallas det så fint i onlinevärlden, eller ansvarskompis. Att ha någon som jag sagt till att jag t.ex. ska hålla mig inom ett visst viktspann gör förhoppningsvis att jag faktiskt gör det. Jag kämpar lite extra för att inte ge upp utan det hjälper mig att hålla medvetenheten på vad jag faktiskt stoppar i mig. 

Men samtidigt kanske jag klarar mig själv. Jag har trots allt hållit mig inom mitt viktspann, som är under min första målvikt, i snart 4 år. Jag borde faktiskt klara mig själv. 

Matdagboken var verkligen ett stöd när jag ville gå ner i vikt och jag har tyckt att det hjälpt mig även att hålla vikten, men nu har jag börjat fundera lite på hur jag ska göra framöver. 

Hur tänker du när det gäller ditt medlemskap på matdagboken? Vad är det du behöver för hjälp efter att du nått din målvikt?

Gillar

Kommentarer

 • 6 Oct 2021 12:40
  mdyfu2ov

  Jag tänkte häromdagen att jag inte vill sitta i en viktgrupp i så många år som en del här gjort. Känns som om det tar alldeles för mycket tid och energi från det riktiga livet. Om resten av livet ska bestå av detta så blir det fel för mig. Jag är ny här men har fixat en del kilon på egen hand tidigare. Så nä att redovisa vikt och blogga om vikt i åratal känns inte ok för mig. Mitt mål är att starta år 2022 på en för mig acceptabel vikt och då klara mig själv. Naturligtvis finns det många som behöver det stödet år ut och år in och det är ju bra då.

 • 6 Oct 2021 13:43
  gittan52

  Några medlemmar, som gått ner i vikt och håller sig inom målområdet, har inte förlängt sitt plusmedlemskap, men håller sig ändå kvar här på MD.

  Jag hade förmodligen gjort samma sak om det inte var för att jag behöver vara plusmedlem för att administrera mina grupper.

  Plusmedlemskapet är bra på flera sätt, tillgång till grupper, menyer och recept, möjlighet att maila andra medlemmar etc.  Nu vet jag iofs inte vad som faller bort när man inte är betalande medlem, eftersom jag var plusmedlem sedan starten.

  För mig har den extra plusmånaden jag får om jag håller mig inom mitt spann en liten sporre, men jag inser att den inte betyder lika mycket nu som tidigare. frown

  Den hjälp jag tycker att jag får, eller i alla fall önskar att jag fick, är utbyte av erfarenheter med andra, oavsett om de nått sitt mål eller inte. Ofta blir de mer ”ärliga” i en liten grupp här på MD än jag tycker att de blir i bloggarna.

  Blogg-sidan, som förr var så aktiv känns inte lika intressant för mig längre, såvida inte innehållet tar upp frågor som t.ex. det du skriver om nu, eller delar med sig av någon förändring man gjort/gör i sitt liv som påverkat vikt och hälsa på ett positivt sätt. yes

  Om man vill ha en ”ansvarskompis” (nytt begrepp för mig) så kan Forumet kanske fungera lika bra. Skillnaden där är att man inte behöver vara plusmedlem, men att alla som går in på MD kan läsa vad som skrivs.

  Jag förstår hur du menar mdyfu2ov, men jag ser MD som mycket mer än en ”viktgrupp”. Dessutom tror jag att vi många som är kvar länge efter att vi har gått i mål, även om vi inte bloggar om det. För mig är min vikt och min hälsa en del av det ”riktiga” livet.

  Frågan är kanske inte MD eller inte MD utan Plus- eller Gratismedlem?

  När jag en gång startade Hålla Vikten var det för att många av dem jag lärt känna här på MD försvann när de gått i mål. Och de flesta av oss vet nog att inget sköter sig själv bara för att vi lyckats kommer ner i en viss vikt. Ibland är det nästan då som det verkliga arbetet börjar. Jag såg inte heller att Johan & co gjorde något aktivt för att behålla dem. Men kanske har gruppen gjort sitt snart. Det handlar nog mycket om hur mycket tid och energi, som mdyfu2ov skriver, vi vill lägga ner på varandra.

  Ibland är det nyttigt att stanna upp och ställa frågor till sig själv  wink

  Jag hoppas att många svarar på din fråga, för om inte annat så borde det intressera Johan

 • 6 Oct 2021 14:06
  mdyfu2ov

  Håller med dig gittan52 i det mesta du skriver. Det som fastnade mest just i stunden är orden om mer ärliga. Medelåldern på bloggen är ganska hög. Kanske söker vi "äldre" en trygghet som man faktiskt får som betalande medlem i en grupp. Kan hända en ide' att faktiskt få liv i gamla grupper och skapa fler grupper. På något sätt borde det "löna" sig lite mer att vara betalande medlem. Bara en tanke från en människa bland 10 miljoner andra med egna tankar.

  Senast uppdaterad 6 Oct 2021 14:18

 • 6 Oct 2021 14:33
  paloma

  Jag håller med dig gittan52 att jag stannar kvar för att jag tycker att det är en viktig del av mitt liv, både att se hur det går för andra och en sporre för mig att hålla mig kring min målvikt. Även om jag inte bloggar så ofta nuförtiden så tycker jag att jag vill hålla kontakten med MD.

  Jag ser inte det som ett misslyckande att hänga kvar här heller för det visar bara att man bryr sig både om sig själv och kan få lite nya tips och ideér. Däremot tycker jag att det går på halvfart på bloggen och hela MD egentligen, det är inte så mycket engagemang från varken medlemmar eller personal. Det händer kanske i det fördolda men inget som jag märker i alla fall.

  Jag hade önskat att det fanns en grupp kanske 50+ som inte bara fokuserade på en viss vikt, utan ett ställe man kunde prata om saker som dyker upp i livet som kanske gör det svårare att ta hand om vikt och mående. T.ex klimakterie, värk, barn och barnbarn, åldrande föräldrar eller bara annat som kan få oss att rubba våra rutiner. Både bra och jobbiga saker som man skulle vilja prata med någon utomstående om. Det passar i mindre men dolda grupper så man kan lära känna varandra bättre...men det kanske redan finns😉

 • 3 Nov 2021 19:21
  seglar67

  När jag sa hejdå till MD (efter att ha hållit jämvikt några månader) var det just för att jag inte ville fortsätta lägga så mycket tankar och energi på min vikt, jag tyckte inte att jag behövde det. Jag klarade också ganska länge, ända tills en bit in i coronaåret, att fortsätta hålla min jämviktslivsstil utan att att tänka särskilt mycket på vikten.

  Men nu är jag tillbaka här, för att mota Olle i grind, ta tillbaka mina goda matvanor och min livsstil före corona. Och då är jag förstås glad att MD finns kvar, och betalar gärna medlemsavgiften. För mig är bloggarna viktiga, både den jag skriver själv och de jag väljer att läsa/följa. Den sociala kontakt och det stöd jag får, och kanske kan ge, genom dem räcker gott för mig. Det spelar inte så stor roll om det är låg aktivitet på bloggarna, jag har inte ambition, tid eller social kapacitet att engagera mig i mer än några få ändå. Det är ju det där med bruset, som Livsstilsverktyget hade som ett tema. Jag måste begränsa bruset från internet.wink

  Jag vet inte om jag håller med dig gittan52 om att det blir ärligare i en grupp, jag tyckte nästan tvärtom. Att det för många verkade vara viktigast att vara omtyckta i gruppen, och till varje pris undvika skriva saker som på något sätt kunde tas illa upp. Att jag skriver detta kommer säkert att vara stötande för någon. Men vi är alla olika, och det viktiga är väl att man hittar sitt bästa sätt att använda MD.

 • 5 Nov 2021 17:13

  Visst är det bra seglar67 att MD finns när en behöver lite extra stöd. Jag ser det inte heller som ett misslyckande att vara kvar en längre tid. Det är ju egentligen som vilket forum som helst. En del lägger sin tid på instagram, en del på facebook och en del på Matdagboken. Inget konstigt med det. 

  Kul att se dig här igen förresten! wink

Logga in för att skriva en kommentar.