icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
13 augusti 2019 09:49
8

Dag 5 av fastehärmande diet

Idag känns det riktigt bra. Jag fastar inte ‘på riktigt’ utan använder mig av en fastehärmande diet. Den här I studier (på möss och människor) visat sig kunna bromsa en del autoimmuna problem jag har.

I en del studier verkar man äta 200-350 kalorier/dag men jag hittade också en där man med samma metod åt 5 kcal/kg egenkroppsvikt. Jag tycker att sistnämnda låter bättre preciserat och prova den.

Man äter 40% av dagens normala behov dag 1 och därefter 10% följande 7 dagar. Syftet är inte att gå ner i vikt utan att få immunförsvaret att ‘reboota’.

För mig kommer det att Leda till en viktnedgång om jag upprepar processen vår annan månad. (Viljet verkar vara nödvändigt enligt de studier jag hittade. I pauserna äter man som vanligt men I studien åt de medelhavskost i mellanrummet.

Så jag tester. Inte ofta man kan hitta en väg till bättre hälsa som gör att man sparar pengar 👍

Kommentarer

 • 13 aug 2019 11:43
  gittan52

  Hade inte hört talas om detta tidigare. Spontant tänker jag att ”allt går att sälja med mördande reklam”, men kanske kommer du att kunna övertyga mig om att det fungerar för dig.

  Nyfiken som jag är så googlade jag på de och hamnade på denna sida och jag blir inte övertygad MEN det vore intressant om du uppdaterar din blogg så vi får följa dig och dina resultat. yes

  Vad är det du främst vill ska förbättras av dina sjukdomar?

 • 13 aug 2019 15:13

  Nu är jag först och främst inte intresserad av att övertyga någon om något. Någon reklam hade jag inte nåtts av utan jag prenumerarar på artiklar kring träning från examine.com och fick en sammanställning av studier som råkade handla om ms. I sammanhanget var studien intressant för att den visar att inte ens en svag grupp (ms-sjuka) blir försvagade av en kortare  tids fasta. Så studien som intresserade mig undersökte effekten på MS. I studier testade man möss och människor. Man gav mössen ett tillstånd som fungerar som ms och lät de pröva kosten. Sedan tog man människor och de delades in i 3 grupper. En som åt den aktuella dieten, en som åt, typ lchf, och en kontrollgrupp.

  Både ‘lchf’ och fastegruppen upplevde förbättringar. Men det är ju lika gärna bara placebo. Sedan kollade man fysiska förbättringar och där var båda lite bättre men sedan... när man tittar på blodbilden har fastegruppen blivit av med specifika, typ inflammationsmarkörer, som man associerar med ms. Det är stort. I just den här studien åt personerna mellan 200 och just över 300 kcal/dag. I andra studier med samma patenterade kost gick att se att man åt 5 kcal/kg kroppsvikt. Man äter mest fett och kolhydrater och enda omkring 10% protein. Mössen fick sedan upprepa fastN vår annan månad och blev förbättrade över tid. Och med tänkte på att ms, som bäst, kan stå still, är det väldigt lovande.

  Lchf är direkt försämrande för just mig men det här blir ju spännande att testa. Viktnedgången blir bara en bisak. Inte nog med att det inte kostar något (jag beräknar kalorier och macro här I matdagboken) jag sparar istället pengar på att äta lite mindre mat... 

   

 • 13 aug 2019 15:17

  fa82a0d3-854f-4489-90ce-00ab8f833637.jpeg

 • 13 aug 2019 16:36
  Arrietty

  Inte heller jag hade hört talas om "fastehärmande" diet så tack för den infon! Men jag blir nyfiken på varför du hellre gör den här än fastar totalt – det är ju tufft men för mig skulle det nog vara svårare att äta få kalorier än att inte äta dem alls faktiskt. Särskilt om jag skulle hålla i under sju dagar. Nu verkar du ha gjort det i fem dagar – hur känns det? När jag fastat har jag fått lite ont i huvudet och blivit trött och frusen först – men dag tre blir jag plötsligt jättepigg och får hur mycket energi som helst... har du haft liknande energi- eller humörsvängningar? Äter du helt fritt de kalorier du äter eller försöker du få dem så nyttiga som möjligt?

  Bra jobbat!

 • 13 aug 2019 17:39
  gittan52

  Jag hoppas att du vill fortsätta blogga och dela med dig av dina erfarenheter av den kosten!

  Om den påverkar din sjukdom på ett positivt sätt så är det toppen.

  Jag ber om ursäkt att jag uttryckte mig klumpigt. Att få ta del av olika kosthållning och hur de påverkar oss tycker jag är intressant  heart

 • 13 aug 2019 19:33

  Jag antar att om jag tvärtystnar så var den väldigt obra...

  Du uttryckte dig säkert inte klumpigt. Jag känner generellt motstånd mot de som försöker få andra att se att deras väg är rätt för andra också. Jag vill verkligen inte göra så

 • 14 aug 2019 11:59

  Så spännande det låter! Jag tycker den nya forskningen om fastans goda effekter är jätteintressanta. Följer gärna din blogg om hur det funkar. 

 • 14 aug 2019 14:28

  Jag hade förväntat mig huvudvärk men jag mår hur bra som helst. Jag tror att det beror på att man får dricka hur mkt kaffe man vill. 

  Just nu sitter jag och äter 100 g ärtskott med ett par riskakor, hur gott är inte det. Igårkväll åt jag 100g hallon och 50 g granatäpple med 20 g mandlar innan jag la mig... för mig är nog största utmaningen att jag inte kan somna om jag är hungrig.

  Enda allvarligare suget kom efter jag hamnade i en känslomässigt awkvard situation. Det gjorde mig mest medveten om att jag nog känsloäter en del

Logga in för att skriva en kommentar.