icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
12 mars 2021 08:49
8

Mål och målplanering, lite hur jag gör och även bra att läsa för alla som har satt upp sina mål

Fredag

veckan har gått bra !

Vad är mål och hur kan man göra sina egna målplanering? Först när man vet vad kman vill då kan man aktivt börja verka för att det ska bli verklighet. Det är inte förrän man börjar tänka på hur man skulle vilja ha det som man kan påverka sin situation i dagslägget. För att kunna göra någon förändring och förbättring det kräver en ansträngning som bygger på tre delar

Nulägge -där jag befinner mig idag

Önskat lägge - mål

Vägen dit - vad behöver jag göra för att nå dit.

så med enkla ord ett mål är ett resultat av det jag vill uppnå. Jag kan inte se mål som en aktivitet , utan resultat av aktiviteter jag gör!. Många tror att mål är aktivitete , Nej när man först fattar det då kommer man att lyckas. Jag kan inte bara sätt upp mål och tro att det är aktivitet . När jag bestämmt mig för att uppnå något (gå ner i vikt) , när jag beslutat att det ska bli , så tar jag själv kontroll av vad jag ska göra och varför jag gör det. Eftersom målet är något jag vill uppnåoch något jag ser framemot då för jag energi och motivation.

Har läst några inlägg blogg från andra där många av de upplever att de inte når sina mål. Känner när jag läser att många blir modfällda och känslan att det är ingen ide att jag sätter upp målet (då jag inte når målet)  beffinner sig i texten när jag läser inlägg.

För att uppnå sina uppsatta mål då krävs det

Tydlig förmulerade mål

Ambition

Självdisciplin

handlingsplan

rutiner

uppföljning

ta och få hjälp av andra

jag har satt upp mål , jag kollade och analiserade nu lägge och skrev mitt önskat lägge, sen förtsatte jag på steg två som var det här ska jag göra för att uppnå mitt mål. Sen delade jag på vad behöver jag, vad kan jag göra direkt , vad kan jag göra varje dag och på onsdagar  när vi tar våra vikt då gör jag uppföljning , kollar upp mitt mål arbete följer upp framsteg.

 

Gillar

Kommentarer

 • 12 mar 2021 15:15
  gittan52

  Att diskutera mål mm är alltid intressant tycker jag. smiley

  Något jag tycker att du glömmer bort i ditt resonemang är att målen behöver vara realistiska och att vi frågar oss varför vi vill nå ett visst mål.

  Jag vet inte riktigt vad du grundar ditt påstående om att många tror att mål är en aktivitet. Den uppfattningen har inte jag. Och jag är inte säker på att ” när man först fattar det då kommer man att lyckas”. Det är nog betydligt mer komplext än så.

  Om vi tar viktminskning som exempel så tror åtminstone jag att det är oerhört viktigt att tidigt under resan fundera på vad som händer när jag väl är i mål. Hur många är vi inte som nått vår målvikt men sedan gått upp i vikt igen?!

  Lycka till med dina mål yes

 • 12 mar 2021 16:19
  paloma

  Jag kan bara ta mig själv som gick i mål för ca 7 år sedan, det räcker inte att ha ett mål och tro att det målet är uppnått bara för att man har gått i mål. Det är så mycket annat som påverkar som vi inte alltid kan kontrollera hur många punkter vi än sätter upp, för även om man följer alla punkter du satt upp är kroppen inte en maskin som alltid reagerar som man önskar och tror.

  Jag tycker jag gör precis som tidigare men ändå ligger jag mellan 1-2 kg över måvikt, och har gjort det i nästan ett år. Jag är nog inte ensam om att ha det så, kanske siktar jag för högt eller så är det inte så enkelt som några punkter på ett papper.

  Sedan så tror jag ingen orkar följa allt till punkt och pricka varje dag och tro att bara man beslutat sig så blir det så.

  Jag ser fram emot att följa din blogg mot målet🙂

 • 12 mar 2021 22:02

  Vad roligt att några läste • det är just det jag vill att skapa diskussion medvetande . Just det att vi tänker och funderar vad mål är! Som Gittan 52/skriver vi har nått våra mål gått ner i vikt men vad händer sen? Ja vad händer sen . Där får ni svar som Gittan ställde till mig hur tror du att du eller vad grundar jag på att många uppfattar mål som aktivitet? Ja det gör jag eftersom alla når mål men sen ! Sen går man upp i vikt det gjorde jag med ! Att vara medveten om mål då är det man lyckas ! Fick även fråga på det vad menar jag med medvetenhet? Här kommer svaret•. Vi sätter upp mål vi kämpar och vi går ner uppfattat mål som aktivitet det händer jag gör det jag når målet aktivitet avslutat! Men nej så är det inte . Vi borde tänka så jag sätter upp målet jag kollat ta nu lägge jag tänker på vad jag vill uppnå realistisk verktyg jag ska använda för att uppnå målet hur .? Jag tagit ansvar jag kämpat jag utför aktiviteter för att uppnå målet.Följer upp rättar till jag är i mål jag lyckats. Vad händer sen. Jag tror så här målet har jag uppnåt jag är smal uppdrag avslutat. Om man tror att mål är aktivitet då tänker man så här jag är i mål aktivitet avslutat jag är nöjd. När man tänker så här då slappnar man av efter en tid börjat äta igen lite sen lite till sen lite till och upps då är man på samma vikt som det var innan. Men om vi tänker så här istället jag har uppnått målet jag gått ner men jag ska sätta nya mål - dvs mål blir att inte gå upp. Vad är realistisk ska jag tillåta mig gå upp 1-2 kg och sedan rätta till och inte tillåta gå upp mer och komma i samma situation som många gånger innan. Ja då måste jag ha mål mål att bibehålla vikten! Och då måste jag utföra aktiviteter i form att om jag ätit mer då ska jag träna träna kanske tre dagar i veckan istället för en eller ingen dag. Så åter igen inte mål som är aktivitet utan det som jag utför. Och då kommer fram medvetandet. Mina aktiviteter gör att jag lyckas i att uppnå mål dvs bibehålla vikten .

  så det var lite om det imorgon kommer jag att skriva lite om att coacha sig själv 

 • 13 mar 2021 09:14
  gittan52

  Åter igen blir det ett ”nja” från mig

  Alla når inte sina mål, det finns många bevis i bloggarna här angående det. Och jag tror inte att det beror på att de, som du skriver, handlar om att man ser själva målet som en aktivitet utan att de inte var realistiska utifrån deras livssituation just då.

  Kanske menar vi samma sak, men uttrycker oss olika.

  Grunden för att gå ner i vikt och behålla den är, enligt mig, en ändrad livsstil. Det görs inte i en handvändning och därför tar en hållbar viktminskning tid. Det finns nog undantag, men oftast tror jag att det är så.

  Det vore intressant att få ta del av dina mål osv smiley

 • 13 mar 2021 10:46

  Ja men det är just jag skriver att många når sina mål ! Ja och för att kunna nå mål då måste man känns av motivation hur ser det ut ! Är jag motivetat ? Ofta inklusive mig själv bokar man in sig eller säger från måndag ja då har jag bestämt då ska hända grejer ! Men sen kommer måndag och det händer inget! Och man bara  ja ja imorgon och imorgon. Man miste vara motiverad för att börja med aktiviteter sätt att göra det man vill göra ! 
  motivstion är allt !!! Är du inte motiverad då spelar det ingen roll vilka mål du sätter upp , de kommer inte o uppfyllelsen så det kan vara vad som helst behöver inte vara vikt. Vi läker tanke ja jag ska starta eget jag ska öppna en  restaurang ja det ska jag och jag satt som mål men det händer ingenting jag kollar inte lokal som är lediga jag sitter inte och beräknar ja jag planerar inte kollar inte med banken. Ja jag satt mål men jag gör inga aktiviteter då händer ingenting eller hur? Jag kommer inte nå målet! Så är det med allt ce2b904e-1869-4cc1-911e-ed3d41671215.jpeg

 • 13 mar 2021 10:47

  Nu skickar jag en bild på min aktivitet min redskap att uppnå mitt mål ! Det här är vad jag gör just nu lördag morgon 

  ha en bra dag 

 • 13 mar 2021 15:57
  Medelh

  För min stackars hjärna blir den här diskussionen rörig och stressig. Ska se om jag orkar läsa ett varv till för att få mig något till livs.

 • 13 mar 2021 23:22

  Idag gick det bra med! Mycket rörelse och en underbar timme i skogen med barnbarnet. Oj vad vi  sprang byggde kojan . Det gäller att härma hur barnen gör och lovar Er att det blir många kcal förbrukade 💪👏När vi kom tillbaka blev det pannkakor för familjen och jag åt fisk med sparris kort och gott mycket rörelse nästan 16000 steg och med all träning registrerade min klocka 1100  kcal förbrukning , nu är jag trött men nöjd 

  ha det så bra alla kämpe vi fortsätter kämpa vidare 

  lycka till 

Logga in för att skriva en kommentar.