icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jennifer är jag det, 25 år gammal tjej från Gävle som bor tillsammans med min underbara sambo Fredrik och vår hund Leija som är en vild och galen Flatcoated Retriever på snart 2 år. Jag har även en egen häst, eller det är faktiskt en D-ponny, som heter Flippan och hon ligger mig mycket varmt om hjärtat och är en stor motivation för mig att gå ner i vikt eftersom jag just nu känner mig aningen för stor för henne och inte kan eller orkar rida tillräckligt pga. min övervikt.

Har alltid varit smal, inte pinnsmal men smal. Storlek 34 eller 36 på kläder hade jag för 3,5 år sedan innan det gick utför. Uppför rättare sagt. Nu sitter jag här med nästan 20 kilos övervikt och har provat det mesta men då min kropp är i total obalans och många mer eller mindre jobbiga saker hänt i mitt liv senaste åren har jag inte lyckats bli av med kilona.

Efter flera år av olika hälsoproblem där det värsta är kronisk värk och smärta i höft- och bäckenleder har jag nu fått diagnosen Ehlers-Danlos syndrom. En diagnos som kommer att förändra mitt liv ännu mer än det redan har hunnit göra, men jag försöker ta varje dag som den kommer och gör mitt bästa för att hjälpa kroppen på traven. Hoppas med hjälp av rätt sorts träning och viktnedgång att min värk ska minska, så nu gäller det verkligen!

Wish me luck! :)
4 januari 2013 13:43
6

Sköldkörteln och ämnesomsättningen

Eftersom jag provat en del olika metoder för att gå ner i vikt så har jag vid flera av dessa haft stenkoll på kalorierna. Och med motionen på det borde jag gått ner för länge sen men det har jag ju inte gjort. Tog kontakt med min läkare som har tagit prover på sköldkörteln. Fick brev hem strax före jul att proverna var normala, men ville se värdena själv då jag faktiskt inte litar på sjukvården längre. Det finns tre värden på just sköldkörteln om jag fattat det rätt, har googlat en del men känner mig osäker. På ett av dessa prov ska värdet ligga mellan 0.2 och 4, och jag hade 3,3. Vad jag läst så säger många forskare att det övre gränsvärdet borde vara 3 eller kanske t o m 2 egentligen och då ligger ju mitt värde för högt. Har ett återbesök hos min läkare ganska snart så tänkte ifrågasätta detta då. Men skulle vara intressant om någon har koll på sånt här, för det är väl inte normalt att äta ca 1200 kcal per dag och motionera ca 300 kcal minst varje dag i flera veckor utan att det visade er än ett par kilo ner (som ju förmodligen bara var vätska) första veckan? Nej, jag är helt övertygad om att det är fel på min ämnesomsättning.

Kommentarer

 • 4 jan 2013 17:17
  Halfdevil
  Om du går med stegräknaren på hela dagen så bör du inte räkna det som motion. Ditt normala rörelsemönster ingår i din grundförbränning, lägger du till det extra, då blir det fel. Förövrigt håller jag med gittan52..Väg allt, mät inte då det sällan stämmer, samt lägg in det i matdagboken, då först har du riktig koll.
 • 4 jan 2013 16:44
  Tack för alla kommentarer. Jag äter mer normalt nu men har dragit ner ordentligt på kolhydraterna så tror jag kommer ligga kring 1700-1800 kcal per dag. Har inte räknat alls senaste månaderna men tror jag legat kring 2000. Har haft stegräknaren på mig hela dagen men rör mig mest vid motion, gick tre promenader igår och var och shoppade en sväng så det blev väl några steg då också.
 • 4 jan 2013 16:35
  gittan52
  Jag äter också Levaxin efter att ha behandlad min sköldkörtel med radioaktivt jod för många år sedan. Sköldkörtelns värden kan ju variera en hel del från person till person så man ska nog inte stirra sig blind på enskilda värden. Men värderna ihop med hur du själv mår är viktigt. Personligen skulle jag råda dig till att försöka gå till en endokrinolog som är expert på detta istället för en allmänläkare. Under tiden tycker jag att du ska väga och registrera allt du äter så du får svart på vitt både på kalorimängd och fördelning fett/protein/kolhydrater. Såg att du registrerade resultatet från din stegräknare i din MD. Är det resultatet efter att ha haft den på dig en hel dag eller vid speciella motionstillfällen?
 • 4 jan 2013 14:07
  Jag äter inte så lite kalorier nu och har inte gjort under några längre perioder heller. Har alltid gillat GI så kört det flera gånger med samma dåliga resultat. Vet att kroppen går på sparlåga om man äter för lite men till slut blir man desperat när inget annat fungerar.
 • 4 jan 2013 15:42
  Äter man för lite så går man ju inte heller ner i vikt, jag menar för herrans många år sedan var jag med i viktväktarna och åt som en hel skogshuggare men oj vad jag rasade i vikt....Kan såklart vara fela på sköldkörteln eller ämnesomsättningen, men visar inte proverna på det så är det nog inte heller så. Har själv trott det då jag har enormt svårt att gå ner i vikt, men mina provar visade på ett utmärkt resultat tyvärr, hade ju nästan gått och väntat att det skulle visat något så man förstod vart problemet ligger. Förstår din frutration....Kram
 • 4 jan 2013 16:03
  Pryssan
  Hej Alva! Jag känner igen mig, när du skriver om att du äter så lite, och har problem med sköldkörteln. Jag var bara 24 år när min sköldkörtel bortoperades. Därefter har jag ätit levaxin. Värdena på sköldkörteln påverkar varandra, så därför kan man inte ta ut ett prov, utan man måste se dem i förhållande till varandra, har min läkare sagt. Så jag tror jag du äter för lite. Kroppen går ner på sparlåga för att vara rädd om energin, och om du sedan äter normalt går du upp i vikt. I matdagboken rekommenderar man att du skall ligga 5-700 kcal under ditt idealintag, och det stämmer säkert. Jag har under hur många perioder som helst i mitt liv, är 60+ nu, bantat och vad jag förstår idag ätit alldeles för lite, och inte gått ner i vikt. Nu äter jag LCHF och äter mig mätt 3 ggr per dag. Motionerar måttligt och går ner i vikt. Jag började med LCHF i somras och äter mer än jag någonsin gjort. ( Undviker ju socker , potatis, pasta o ris samt bröd) Jag har gått ner 16 kg. Inte säkert att LCHF passar alla, men jag vill rekommendera dig till att äta mer och riktig mat. Lycka till du kommer säkert att hitta balansen mellan kost och motion. Pepp på dig!

Logga in för att skriva en kommentar.