icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Afkrut: mitt gamla skytte namn. Är en gubbe på 66 slitit på kroppen, är utsliten, blivit förgiftad mm. 2/12 2013 Köpte vi huset vid Bo Hage, se bilden vatten utsikten från matbordet på altanen, Det köpet räddad nog mitt liv hade börjat vissna i Stockholm efter 14 år där. Har bott 44 år på gård. i Jönåker, var vapenhandlare, tävlings skytt har SM medalj. Har använt MD för ut gåt ner 30 kg fungerade då med, Resan började 20/3 vägde 147 kg, börjad bokföra här på sidan 18/4 vägde 137 kg då. Den 26/8 2016 gåt ner 29,9 kg aktuell vikt 117,1 kg Mål vikt då 100 kg den är nu 20180209 88 kg. Har röjt både buskar, sly, och kört 32 släpkärror till tippen med soppor. Har en HR 432S med vanlig motor, en el snurra och ekolod. Fiskekompisar börjar tryta så letar nya fiskeintresserad så någon i närheten hör av er, Det vanligast är gös, gädda och abborre lite kräftor.
19 december 2016 20:27
7

Gammaldags revben på gammalt vis, varmt blev det.

Jul stöket, blev kvällsarbete, warn prov och 4 affärer, klockan blev 11 och åkte halvåtta hemifrån, tyckte synd om hunden, åkte hem, fixade en snabb lunch, och gick långa promenaden med vovven då får han sprina mycket lös ner vid sjön.

Tvättade en maskin, fick en väldigt stor elräkning, värmepumpen går tungt in det fuktiga vädret, blir mer brasor, har inte gåt åt så mycket ved så blir mycket brasor under jul, och nyår.

Stekte mina gammaldags revben i kväll på gammalt vis. Men fuskar lite använder keramik grytor och stekpanna, ska ju var gjutjärn men blir tungt för gummans och minna händer.

Brandlarmet tjöt så man kund knappt vara inne, tände kaminen den var varm och tände i vedspisen brann bra gick och sate mig tills första träden brunnit ner, då gick brandlarmet, har två seriekopplade så det låter. Syre brist då ryker vindspelen in i ringarna får inte var undertryck utan för, upp med dörrarna, och ut med huvudet tills det slutade låta, sen dra upp ventilen i duschrummet så det läcker in lit luft. Ventil är med i nästa års planer jag viste om det, har bar inte fått till nån bra lösning vill ha insläppet vid kaminen så den kalla luften värms upp.

Åter till revbenen man bryner dem riktigt mörkbruna, bar det att kronhjorts revben är svåra få färg på dem behöver man fuska lite med socker saltning, men vill inte det i år. De äter upp fettet i stekpannan, men nu ligger 1,5 kg kronhjortrevben och kockar, och 2,7 kg. grisrevben, på järnspiselen. Hade glömt en annan sak med, det är ju bastutempratur på en sån där spisel när man ska stå där över två timmar, det ena klädesplagget efter det andra försvann, för att klara tempraturen, men Näveqvarns järnspiselar är suveräna klar ha 5 grytor kokande på den här lilla.

Nu ska bar revben bli klara och spadet kalna så jag kan lyfta bort fettet, på hjort är fettet väldigt konstig smak, smakar nästan tran, gris är bättre, men siter lite bränd smak i det så det går med bort, sen får jag ren fond kvar, att gör sås på eller vad man vill behöver späs lit är ofta för salt.

Är ju uppvuxen med järnspisen, men mycket man glömt, man styr värmen mycket med spjället gäller skuta det lagom då håller den eld läng, och är mer ekonomisk, den här har en massa drag hål uppe på platan som man kan snurra fram, är nytt för mig, funderar på om man använder dem för att få ugnen riktigt varm om man skulle vilja det, måste provbaka ugnen brukar bli väldigt gott bröd i järnspiselen blir en annan värme en elektrisk.

Promenerade långpromenad i går så i dag var vikten 4 hg högre tidigare vägning med, spelar Inn mer vatten i kroppen. Vet den hoppar ner igen om jag tar det lugnt har passerat 5 så är bar 4,8 kg, kvar, är häftigt att kunna säga bara, men med 42,2 kg. ner knäs det som lite kvar.

Bild på gammaldags revbens lagning.

 e032b3ed-47c5-431b-b523-098d3849960e.jpg

 

fb8e37f3-d888-44d8-b846-d7edb90d1328.jpg

 

Ha en skön kväll.smiley

Gillar

Kommentarer

 • 19 dec 2016 20:52
  paloma

  Det ser jättegott ut.

  Vi har också en vedspis i köket, den använder jag ofta på vintern. Den är inte svärtad på ett tagsmiley

  33a03992-b2ff-41cb-a69e-5898f6c6a6da.jpg

 • 19 dec 2016 22:03

  Din ser ju fin ut mot vad min gjorde när jag köpte huset, den var röd av rost heka spiselen, och ingen lera fans det på ungen, så det första var att blanda lera och svarspån och täcka ugen, så man inte bränner hål på den, sen stålborstade jag hela spiselen, och fick tah på riktig spissvärta, och inte det här biliga skiten som fins ut i varuhusen, den var dryg räcker till minst en omgång till, men kostade, trode inte det skule fungera med en gång är bar luckan jag tagit två gånger den var så hårt bränd så den var vit innan.

 • 20 dec 2016 00:30
  ulla165

  Jag har köpt drygt 2 kilo tjocka revben. Ska tillaga dom enl ditt recept, den du skrev om för någon vecka sedan. jag skrev noga ner din beskrivning, må du tro.

 • 20 dec 2016 07:28
  Bella50

  Jag lagar mina "på norskt vis" eftersom jag varit gift med en norrman och lärde av min svärmor.

  Delade tjocka,  helt naturella läggs tätt  i en långpanna. Kryddas med p och salt.

  Steks i 175C i 1,5 tim. Vänder och kryddar efter 45 min. Busenkelt och gott det med.

  Avnjuts med god fet sås på skyn, surkål och pot.👍😍

   

  Senast uppdaterad 20 dec 2016 07:29

 • 20 dec 2016 10:17

  Ulla lycka till, min blev lite ändrade med krydningen, och en aning överkokta had inte något som fungerade till att lägga upp dem på så kokade efter i spat lite för länge, Men det brukar göra dem godare inte första gången. Bätre över kokta en under kokta blir bara mörare.

  Håler med Bella, är gott att kör dem i lång panna med och enkelt, men vill inte ha fett med på kronhjort då det här var en ståtlig herren så han är nåra år, smakar för mycket hjort om fettet, sen tycker jag såsen blir godare utan talgen som grisarna har med. Jag räknar kalorier så vill ha lagom med fet, Men revben på unga djur kör jag med i ugn, och sadeln.

  Nästa plan är en kärlknöl på kronhjort den får nog gå i gång på eftermiddagen, verkar bättre starta den nu tar några timmar,

   

  ,

  Senast uppdaterad 20 dec 2016 10:22

 • 20 dec 2016 14:23
  Donnina

  Mycket revben... har lagat ca 15 kg i ett par olika omgångar i år, fick nämligen i uppdrag att hjälpa vår lokala restaurang med julborden. Goda revben blev det, ca 2,5 kg utan att dela dem, på långpanna med folie över, kryddade med salt, svartpeppar och kryddnejlika, ca 2,5 timme i 150 graders ugn. Ta ut, bort med folien, låt svalna, dela i bitar, pensla med: sirap, soya, stekspad, nejlikor, ingefära och salt. In i ugn 225 grader i 15 min. eller tills revbenen får bra färg. Mycket uppskattade av julbordsgästerna.

  Revben i min barndom var "Glödhoppor" på julen. Rimmade lammrevben i salt saltlake steks länge på svag värme i ugnen tills de blir knapriga.

  Själv föredrar jag tunna revben, långstekta och sötkryddiga!

  Ja, viltfett är inte gott, förstår att du vill ha bort det Afkrut. Ska testa rådjursrevben nån gång!

  Tjälknöl på älg och/eller hjort är kanongott, - med en gräddig potatisgratäng till, eller hur yes

 • 20 dec 2016 19:46

  Donna håller med dig, revben lagde på dit sätt är gott, oftast kryddar jag revben och kör dem i halogenungen, är en blandning av grill varmluft ung med tryck på luften går fort, och man kan kör på 250 grader, utan att få någon rök inne, och tack vare trycket blir det väldigt saftigt.

  Tjälknol som gammligarn på min tid kallade det är I ugnen, blir på kronhjort, men den riktigt gamla varianten med salt lite socker, svartpeppar och en bär i lagen, 4-5 timmar att kalna i den sen liga till sig till julafton, som du förstår är det ett viltinsperat julbord, min dov hjort behagad klar sig undan stekpannan, hitils till nästa år får jag gör som jag alltid gjort skjuta själv. Jagar nästan bar fyrfota vilt för husbehov, och när nån kompis har kris, hade förut en vän som hade barn, som bar tålde älgkött, så då jagade jag älg för att hjälpa honom.

  Gillar hjortkött bättre, synerligen dovhjorts kalv är min faborit, den jakt jag gjort mest är fågel där krävs det lite bakom kolven för att de ska trilla ner. Min faborit var skrakbröst, det sa alla att det inte gick att äta, men bjöd på stor jägar midag med en del kädisar ingen kund gissa vad de åt för kött. De gisade på alvärdens vilt utom fågel.

   

Logga in för att skriva en kommentar.