icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

8veckors blogg

Kalorisnål 166279
HAR varit En viktpendlare av rang ;)
Det är slut med det nu.
Hösten 2017 prövade jag BSD - The Blood Sugar diet , Blodsockerdieten av Dr Michael Mosely
( kallas ibland 8/800 då man äter 800 kcal/dag i 8 veckor)
och gick ner 16 kilo på 8 veckor - det lyckades jag gå upp , och lite till då jag avslutade året med lyxig all-inclusive i Dubai.
Under 18 veckor har jag kämpat mig ner drygt 30 kilo med strikt kcal och kolhydratintag -LCLC.

Kan jag ( en tröttkörd ensamstående 3 barnsmamma) så kan DU !
Nu börjar nästa utmaning - att hålla vikten .
19 augusti 2018 14:23
7

Jo - det är mycket svårare att vara smal

 

I alla fall för mig

 

Som en replik  på seglar67 blogginägg tidigare

https://www.matdagboken.se/blogg/seglar67/aer-det-inte-svaarare-aen-saa-haer-att-vara-smal

 

För egen del med en beroendesjukdom är det otroligt mycket svårare att hålla vikten och vara smal, än att ge efter för “drogrösten” som ständigt pockar , lockar och ligger på lur , redo att dra ner mig i träsket . Hur många fördelar som min nya livsstil än medfört sig i form av smidigare starkare stoltare kropp så behöver beroendet bara en liten liten gnutta av yttersta lillfingernageln för att raskt sluka hela handen och sedan sukta efter mer , mer och mer….

576b7b2d-4375-4522-82d9-c109c82e4dab.jpg

 

Om jag inte planerar och kontrollerar allt jag äter så får jag problem. Det kanske inte är så att jag hejdlöst slänger mig in i första bästa kiosk/ mataffär om något som triggar mig har hamnat i min mun ( eller ibland räcker det med en doft eller ett synintryck ) men jag får många och långa mentala strider att utkämpa. Detta kan pågå i flera dygn innan det klingar av och är fruktansvärt.


 

De gånger jag faller för frestelsen vet jag inte innan hur hårt och länge fallet kommer att vara. Vad jag vet är dock att jag jagar en ouppnåelig “kick” och när jag letar efter den ultimata kicken hinner jag sätta i mig en massa på vägen och kicken är ...just det ouppnåelig.

Kvar står jag flera kilo tyngre och kroppen fylld med skit.

9d8caad3-79b2-4f84-a458-1d3e40858155.jpg

 

Det enskilt värsta med detta beroende är att jag  äter saker som jag faktiskt egentligen inte tycker om, men fortsätter att stoppa i mig i en naiv förhoppning om att drogbegäret ska klinga av eller tystna.

 

Vad jag vet är att det inte fungerar med strikt i veckan och unna mig i helgen , det har jag försök.

LCHF innebär också för mycket tillåtet  som triggar som tex grädde ost och smör.

 

De gånger jag har lugnt och tyst i hjärnan är när jag uteslutande äter ett fåtal livsmedel som inte triggar och enbart håller mig till dessa - och hur lätt är det i längden ?

 

Vi är alla olika och jag glädjs verkligen med er som hittat ett hållbart lätt sätt att hålla vikten och att ni ibland klarar av att unna er något extra utan att det medför en massa dyra konsekvenser.

 

För oss andra - jag vet hur jäkla jobbigt det är både på vägen till målvikt men också att hålla den .

Känn inte att det handlar om dålig karaktär eller att ni är misslyckade - vi har ett beroende och helt andra förutsättningar.

Och för dig där det faktiskt handlar om dålig karaktär eller något annat som lättare går att ordna - ge inte upp , en vacker dag så kommer det att falla på plats för dig också och bli lätt ! 

Gillar

Kommentarer

 • 19 aug 2018 17:04
  Tita

  Tänkvärt! Jag ligger nog någonstans mittemellan de där två zonerna av beroende. Ibland går det riktigt bra att låta bli och däremellan äter jag allt och mycket!! Ja a, inte är det lätt för mig heller det är då helt klart!!

  Senast uppdaterad 19 aug 2018 19:03

 • 19 aug 2018 17:30

  Tänker att om det hade varit lätt hade inte världen lidit av en global fetmaepidemi. Enligt WHO har  infektionssjukdomar, som under flera decennier skördat flest dödsoffer globalt sett, nu istället ersatts av sjukdomar relaterade till fetma. 

  Hade det varit enkelt hade inte häften av alla Svenska män, en tredjedel av alla svenska kvinnor och en femtedel av alla svenska barn lidit av övervikt eller fetma.

  Källa: https://ki.se/forskning/fetma-en-kamp-mot-oss-sjalva

  Men samtidigt är det en personlig reflektion, det är enkelt för just seglar67. Jag tror inte att seglar67 därmed menar att det borde vara enkelt för alla. Att läxan därmed får anses gjord och vikten styrts upp föredömligt är bara att gratulera till, och så kan man ju hoppas på en liknande utveckling för egen del. 

   

 • 19 aug 2018 17:54

  Hög igenkänning i mycket som du skriver - för mig personligen. Men såklart öppen för att alla har sina egna upplevelser och att det är svårt att generalisera. smiley

   

  Senast uppdaterad 19 aug 2018 17:58

 • 19 aug 2018 18:18
  paloma

  Jag känner lite som Seglar67, jag har perioder under året som jag släpper på det nyttiga livet och äter som jag vill. Jag har inga problem att återgå till det vanliga igen vilket jag är mycket tacksam för, så lätt var det inte förr när jag försökte.

  Jag beundrar er som lyckas trots att det inte alltid är så lätt som för oss som inte triggas lika lätt.

 • 19 aug 2018 19:07
  Tita

  Seglar67 har hittat sin plats och trivs och jag är glad för hennes skull!🤗

  Det var i allra högsta grad mig själv jag tänkte på för jag tycker att det är svårt!! Tur att vi får vara lite olika!

   

 • 19 aug 2018 21:33
  gittan52

  Så oerhört viktigt det är för oss alla att förstå vilka olika förutsättningar vi har, både för att gå ner i vikt och sedan behålla vikten.

  Jag förstår att det är många olika livsmedels som triggar så är jag lite nyfiken på vilka livsmedel som fungerar bra för dig?

 • 19 aug 2018 23:45

  Jag hoppas att ingen känner sig misslyckad eller mindre värd på grund av mitt blogginlägg!

  Det var inte heller min mening att förminska svårigheterna att göra en hållbar livsstilsförändring. Jag har ju haft problem med mina matvanor och mitt ätande hela livet ända tills nu, när jag är 68 år! Självklart är vi alla olika individer, och befinner oss i olika livsfaser dessutom. Det har ingenting med karaktär att göra. Vad är förresten karaktär?

  Nu öppnade sig ett förändringsfönster i mitt liv, och jag lyckades få dit fönsterhaken.smiley

  Jag tackar försynen att jag inte har din beroendeproblematik, 8veckor, din beskrivning ger en aning om hur en alkoholist har det. Nästan värre, för äta måste man ju. Jag känner mig helt rådvill inför dina kval, och hoppas bara att du hittar något sätt att driva ut den där drogdjävulen du beskriver så målande.

  Samtidigt vill jag inte hålla tyst om min egen upplevelse just nu, av att glida fram längs målvikten på ett bananskal. Såhär kan man också känna sig. Som en kaxig vinnare. För mig är det en viktig anledning att blogga. Att spara upplevelser och tankar som kanske kan bli till hjälp en dag längre fram.

  Kram och all tänkbar pepp till dig!

Logga in för att skriva en kommentar.