icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

8veckors blogg

Kalorisnål 166327
HAR varit En viktpendlare av rang ;)
Det är slut med det nu.
Hösten 2017 prövade jag BSD - The Blood Sugar diet , Blodsockerdieten av Dr Michael Mosely
( kallas ibland 8/800 då man äter 800 kcal/dag i 8 veckor)
och gick ner 16 kilo på 8 veckor - det lyckades jag gå upp , och lite till då jag avslutade året med lyxig all-inclusive i Dubai.
Under 18 veckor har jag kämpat mig ner drygt 30 kilo med strikt kcal och kolhydratintag -LCLC.

Kan jag ( en tröttkörd ensamstående 3 barnsmamma) så kan DU !
Nu börjar nästa utmaning - att hålla vikten .
18 juli 2018 14:17
23

Hjärnstark :Hur motion och träning stärker din hjärna

- det är titeln på den bok som jag läst nu de senaste två dagarna.

Författare Anders Hansen och jag kan verkligen rekomendera den !

http://www.slif.nu/anders-hansen

(Jag laddade ner den från Nextory)

Demens är en utbredd sjukdom och inga läkemedel finns ännu för att stoppa hjärnans förfall - att motionera hjärnan med just motion, springa, cykla eller raska promenader har visat ge enorma fördelar för just hjärnan , betydligt mer än korsord , soduko m.m

Helst 3 ggr i veckan och 45 min åt gången , men så lite som 4 min kan ge ökad hjärnkapacitet.

 

Grattis till alla er som regelbundet konditionstränar - ni håller era hjärnor i trim och hjälper till med tillväxt av nya hjärnceller.

Att man också får bättre minne och bättre inlärningskapacitet av konditionsträning har också flera studier visat och jag kan bara instämma.

Flera tentor under juristlinjen pluggade jag till samtidigt som jag satt på en träningscykel - jag gjorde det mer av effektivitesskäl , men nu har jag svart på vitt fått reda på att det var ett smart val även inlärningsmässigt.

Att just träna samtidigt som man studerar / lär sig någiot nytt är en oslagbar kombination - nu ska jag bara fundera på vad jag ska ägna mig åt på motionscykeln framöver- ett nytt spåk kanske laugh

 

Gillar

Kommentarer

 • 18 jul 2018 19:36

  Jag satt också på motionscykeln och studerade, när jag läste lärarutbildningen laugh Nu brukar jag kolla in olika saker till jobbet när jag sitter där (om jag inte kollar på någon serie förstås wink) Men kanske man mer aktivt ska fundera på det där... för det första 3-4 ggr i veckan konditionsträna för det andra... medan jag konditionstränar... vad ska jag lyssna på för bok...?  Tack för ytterligare ett tankeväckande inlägg... Oj vad du drog igång min hjärnkapacitet nu laugh heart

 • 18 jul 2018 20:47

  Nu vill jag veta - hur konditionstränar ni på motionscykeln samtidigt som ni studerar? För att det ska kallas konditionsträning räcker det ju inte med att trampa på sådär lite allmänt, man måste ju upp och ner i arbetspuls? Själv skulle jag inte klara det utan musik och pulsklocka, jag skulle absolut inte kunna koncentrera mig på en bok samtidigt...

 • 18 jul 2018 21:15

  Kicki47 - kul att Du också suttit och pluggat på motionscyklen , och visst funkar det . Man både lär sig och tristessen på cykeln blir uthårdlig laugh

  Seglar67

  övning är det enkla svaret. Sedan gäller det att hitta en cykel med skön sadel och ett styre eller dispaly som man kan lägga sin bok mot - alternativt som jag också kört -att hålla i boken .

  Om möjlighet finns så ställ in cyklen på ett program som "larmar " om du cyklar för långsamt.

  Jag tar också pulsen på mig själv med jämna mellanrum för att se att jag ligger i fas.

   

  Boken är superpeppande - läs den.

  Finne en sak jag är rädd för och det är just att hjärnan ska sluta fungera.

  och inte bara minne/inlärning utan även  tex kreativitet gynnas av konditionsräningen

 • 18 jul 2018 22:04

  Konditionsträning i skog är oslagbart för mig när det gäller att bli mer stresstålig och bli på bättre humör. Kombinationen av träningen och den avstressande skogsmiljön är fantastisk - bara lite synd att jag inte kom på detta tidigare i livet. Dessutom kan jag äta lite mer efter att ha rört på mig ordentligt. Bara fördelar - om man nu bortser från den lilla risken att bli överfallen när man är ensam ute - men det är jag sällan rädd för.

 • 19 jul 2018 08:01

  Motion och natur gör underverk för hjärnan och kroppen , eller hur.

  Sedan att man får ett extra kcal utrymme at använda vid behov är ju inte fel det heller wink

 • 19 jul 2018 08:36

  Jag läste den boken för länge sedan, när den nyss kommit ut, och den är verkligen peppande. Tror att jag fick mannen att inse att promenaderna inte var så dumma de heller. laugh

  Nu har jag iofs varit dålig på att träna regelbundet ett tag, men just nu är jag faktiskt på väg till träningen. Tack för extra pepp!

 • 19 jul 2018 11:12

  Håller nog med seglar67 om frågeställningen, hur man kan plugga något medan man tränar. Om man inte tar i mer än att man kan läsa samtidigt tror jag inte man tar i tillräckligt ;)

  Tur att vi alla är olika, innan jag kunde springa var motionscykeln mitt främsta vapen mot övervikten. Det var först när viktnedgången stagnerade och jag behövde hitta nya sätt att chocka kroppen på som jag började springa, och viktnedgången fortsatte. 

  Men ska jag ligga mellan 75% - 80% av HRM måste jag ta i, hög kadens och skapligt högt motstånd och då finns det liksom ingen koncentration över till annat. Ljudbok går inte och läsa vanlig bok är otänkbart. Så som jag svettas skulle jag förstöra boken på en kvart! :D

  Hjärnstark är bra, den är väl underbyggd av många års studier och vetenskap.

 • 19 jul 2018 11:20

  LadyG

  det går - man får öva lite och det är faktiskt en riktigt bra balansövning också wink

  Jag klarade av att ligga på ca 80% HRM , cyklade en timme och kom oftast 3,5 mil

  ( det var en bra träning inför tjejvättern också )

 • 19 jul 2018 11:35

  Nyfiken som jag är, hur tog du reda på dina pulszoner? 

  Det är mycket lättare att komma upp i puls när jag springer, och lättare att hålla den hög också. Men som med allt annat är det en fråga om påfrestning <-> återhämtning, motionscykla kunde jag göra 2 timmar varje dag (en timma morgon och kväll) men samma dos löpning skulle trasa sönder mina fötter på mindre än en vecka.

  Jag plöjde igenom de flesta Star Trek-avsnitt och rätt mycket Dr Who, de kräver inte samma koncentration och det gör inget om man bara låter det skvala plus att jag kunde svettas och stänka hur mycket jag ville, bort till TV:n nådde jag i alla fall inte :-)

 • 19 jul 2018 12:05

  Hm, den här diskussionen blir allt mer intressant. Jag som just kommit från osteopaten/kiropraktorn som ogillar mitt joggande (har just skrivit blogginlägg om det), lystrar nu när ni snackar motionscykling. Kanske är det ändå läge att skaffa en motionscykel hemma? Att köra bil till spinningen ett par gånger i veckan kommer inte att hålla i längden. 

  Senast uppdaterad 19 jul 2018 12:07

 • 19 jul 2018 12:15

  Seglar67, en hoj är en bra investering om man verkligen använder den men undvik då för all del billiga, obekväma hojar som bara går sönder. Är du säker på din sak, satsa på en modell som kostar lite så att den håller och är bekväm. Våga vara kräsen!!

  En obekväm hoj blir en dammsamlare, och då är det verkligen att förstöra pengar. Spinningcyklar brukar vara riktigt hållbara, ställbara och man kan byta delarna på dem. Har du någon butik i närheten så du kan klämma och känna? Det är lite vanskligt att köpa hoj utan att få sitta på den först.

 • 19 jul 2018 13:45

  LadyG tack för råd som känns väldigt relevanta! ;-) jag ska fråga Håkan på gymmet. Inte ha bråttom. Den behövs inte förrän vi kommer hem från seglingen senare i höst.

 • 19 jul 2018 15:20

  Ewfa

  visst är den peppande-

  har läst om ett par kapitel idag - är så facinerad av allt som kan påverka hjärnan i positiv bemärkelse

  - motionen får man på "köpet" laugh

 • 20 jul 2018 08:02

  Maire

  Det var ett klokt landsting och bra arbetsgivare.

  Även att man står ist för att sitta när man arbetar sägs öka hjärnkapaciteten

 • 20 jul 2018 08:04

  Seglar67 och LadyG

   

  Skiljer sig maxpuls vid löpning vs cykling ?

   

  https://traningslara.se/maxpuls-och-mjolksyratroskel-vid-lopning-och-cykling/

   

  och hur testar  du då fram din maxpuls

   

  Maxpuls om du cyklar

   

  http://www.vo2.se/rwdx/files/Maxpulstest-cykel.pdf

   

  Maxpuls om du löptränar

   

  http://springlfa.se/guide-till-maxpulstest/


   

  Jag gjorde mitt test på cykel och på en träningsanläggning.

  Mitt resultat hamnade exakt enligt formeln

  208  -(0,7 x ålder)

   


   

  Se vidare olika former att räkna ut sin maxpuls

  https://traningslara.se/vilken-formel-ar-bast-for-att-uppskatta-sin-maxpuls/

   

Logga in för att skriva en kommentar.