icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

8veckors blogg

Kalorisnål 166329
HAR varit En viktpendlare av rang ;)
Det är slut med det nu.
Hösten 2017 prövade jag BSD - The Blood Sugar diet , Blodsockerdieten av Dr Michael Mosely
( kallas ibland 8/800 då man äter 800 kcal/dag i 8 veckor)
och gick ner 16 kilo på 8 veckor - det lyckades jag gå upp , och lite till då jag avslutade året med lyxig all-inclusive i Dubai.
Under 18 veckor har jag kämpat mig ner drygt 30 kilo med strikt kcal och kolhydratintag -LCLC.

Kan jag ( en tröttkörd ensamstående 3 barnsmamma) så kan DU !
Nu börjar nästa utmaning - att hålla vikten .
1 juni 2018 09:35
5

Del 4. Sockerberoende - It Takes One to Know One

Först, låt mig berätta vad som för mig är det som populärt kallas för sockerberoende.

Knappast någon häller i sig rent socker och stillar sitt begär , det är mer komplicerat än så. Låt oss istället kalla det beroende av Raffinerade Kolhydrater (RK hädanefter) OCH också försöka förstå hur vissa smaker förstärker varandra och ger ett ännu värre beroendepåslag.

 

Är du socker ( raffinerade kolhydrater) beroende ?

Här kan du göra ett snabbt test för ett se hur du ligger till

http://www.kostradgivarna.se/sott/ar-jag-sockerberoende/


Om jag säger SÖTT, SALT och FETT - tillsammans så är det den ( för de allra flesta) värsta kombinationen. En paradmåltid med denna kombination som vi nog alla känner igen ; läsk , hamburgare och pommes.

Då varje person är biokemisk unik har vi alla en unik formula för det som just triggar vårt beroende.

Någon äter kanske stenugnsbakat knäckebröd med salt smör, någon slukar ett par hekto lakrits varje dag , för någon räcker det med att äta ett par goda nyttiga körsbärstomater och så är begäret väckt och man går över på det tyngre artilleriet….för några triggar i princip allt.


Att jämföra smågodis med heroin är en bra jämförelse när det gäller suget och hur drogen kan få dig som har ett beroende att använda drogen och tappa ditt konsekvenstänk-

DOCK finns det flera markanta skillnader, vilket gör jämförelsen haltande.

Du behöver inte råna din gamla mormor för att få råd med smågodis eller andra RK , priset är lågt samt att för att få tillgång till RK behöver du inte utsätta dig för obehagliga platser/ situationer/ langare etc , det räcker med att gå ner till första bästa kiosk/ mataffär för att få din “fix” .

Du blir tom bjuden på RK av andra människor , och det kan tom uppfattas som ohyfsat att tacka nej - prata om att denna drog är skrämmande lättillgänglig och dessutom accepterad av alla , överallt .

Den alltid närvarande tillgängligheten av RK är förödande för en beroende.

Du kan  tillfälligt stilla ditt beroende med tanken på att även om du inte får det just just nu , så kommer det imorgon , om en timme etc finnas tillgängligt för dig hur enkelt som helst.

 

YTTERLIGARE

Narkotikaklassade substanser samt droger såsom alkohol slår snabbt och hårt mot hjärnan på ett helt annat sätt än RK  gör , så vi lär knappast höra om drogkrig och dödsoffer som beror på att någon RK-beroende inte fått sin “fix” eller att ett stort parti RK hamnat på villovägar.

( återigen RK finns överallt , tillgängligt för all 24/7 och till ett pris så alla har råd ).

Socker ändrar inte din personlighet på samma snabba skrämmande sätt som narkotika och alkohol.

Överdoserar du RK mår du kanske lite dåligt , överdosering av narkotika - risken att du  DÖR är stor.

RK kan du överdosera gång på gång (risken att du dör för att du äter 5 dubbeldajm ist för normal 3 existerar inte ) och du bygger upp en både högre tolernas och ett kraftigare beroende.

 

Att någon idag förnekar att det finns droger som är beroendeframkallande ifrågasätter nästan ingen. Säger någon att hen är narkoman /alkoholist så blir ifrågasättande oftast inte så stort eller massivt. Om jag säger att jag ÄR sockerberoende så kommer invändningarna.

 

It Takes One to Know One

 

Har du ett beroende av RK så förstår du , annars är det (kanske) svårt att förstå. Det är precis som när man tex träffar någon annan  som levt med en psykopat/ narcissist , har Du själv upplevt det så förstår Du , annars kan Du aldrig förstå vidden av den ondskan.

 

Om man nu säger att RK beroende inte finns - är då alla överviktiga ( som önskar gå ner i vikt )

bara lata,slöa, har dålig karaktär eller en väldigt svag “jag” personlighet ?

 

Du som säger att beroende inte finns och denna gången har lyckats - Varför har du tidigare misslyckats -pga  av lathet, dålig karaktär, svagt pannben eller varför ?

 

Oavsett varför man har gått upp i vikt och sedan klarat en viktminskning ( och framförallt lyckas hålla den ) tror jag att det är superviktigt att förstå orsak och verkan . Oavsett om orsaken varit tex. lathet , stress  eller beroende.

Känner du till orsaken har du betydligt bättre chans att undvika att hamna i fällan igen.

 

Är det så “lätt” att man en vacker dag bestämmer sig för att nu får det vara nog , nu måste jag ta tag i detta , ja då har man kanske haft bristande karaktär och motivation tidigare . Man har under en period låtit sig vara lite lat och bekväm och kilona har smugit sig på ,man lyckas samla ihop sig , sin motivation och viljestyrka , går ner önskat antal kilon i vikt, “skärper sig “  och lever sen lycklig i alla sina dagar, unnar sig ibland men lever oftast på ett hållbart sätt…..good for you

 

Vi andra kämpar på.

- och kommer behöva kämpa tills insikten landat : för  att få till stånd en varaktig förändring och tillfrisknande krävs det att man slutar tro och hoppas att man ska kunna kontrollera sitt missbruk.

 

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 1 jun 2018 10:28
  klaraelv

  Tror du är något viktigt på spåret, man behöver förstå hur man hamnat i övervikten och varför det gått att ta sig därifrån. För att kunna klara sig i framtiden och inte falla tillbaka 

 • 1 jun 2018 18:16
  paloma

  Ingen vet i förväg om dom har lyckats, men jag kan nog säga att jag inte har en beroendepersonlighet. Jag dricker inte sprit, inte kaffe, röker inte och klarar av att äta socker i måttliga mängder...och det är jag väldigt tacksam för.

  Jag kan förstå att det inte gäller alla, men kan inte riktigt sätta in mig i känslan att triggas av att äta vissa saker.

 • 1 jun 2018 23:23

  Jag följde länken du delade och kan ärligt erkänna att jag hamnade på ”skadligt bruk” 😕

  ännu en grej att jobba med.

  tack för att du delar med dig.

  kram🌸

 • 2 jun 2018 10:29
  aregnisw

  Jag tror inte jag är beroende av RK men min last är nog jordnötter men det är ju just nu när det är så himla varmt då behöver man lite salt. Eftersom jag är glutenintolerant så är det inte svårt att tacka nej till bakelser, kakor, bullar o smågodis mycket av det innehåller mjöl.

  Intressant inlägg yes

 • 2 jun 2018 13:32

  Åh , tack !

  vad skönt att någon känner igen sig. blir så lessen o trött när folk inte förstår hur det är att leva med ett beroende.

  blir ifrågasatt och dumförklarad, alla tror att jag bara är lat slö och saknar karaktär , det e inte så .

  önskar iblan att jag hade en sjikdom typ gluten och socker intolernas , så jag blev riktigt riktig sjuk , inte som nu bara tjock ,när jag åt det. det är ett helveta och det finns överallt som du skriver.tack

Logga in för att skriva en kommentar.