icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

8veckors blogg

Kalorisnål 155941
HAR varit En viktpendlare av rang ;)
Det är slut med det nu.
Hösten 2017 prövade jag BSD - The Blood Sugar diet , Blodsockerdieten av Dr Michael Mosely
( kallas ibland 8/800 då man äter 800 kcal/dag i 8 veckor)
och gick ner 16 kilo på 8 veckor - det lyckades jag gå upp , och lite till då jag avslutade året med lyxig all-inclusive i Dubai.
Under 18 veckor har jag kämpat mig ner drygt 30 kilo med strikt kcal och kolhydratintag -LCLC.

Kan jag ( en tröttkörd ensamstående 3 barnsmamma) så kan DU !
Nu börjar nästa utmaning - att hålla vikten .
14 mars 2018 09:15
12

Dag 59. Känner Du dina triggers ?

Den ömma punkten eller motiverande faktorn ?

 

Triggers är något som slår mot vårt belöningssystem och som gör att vi lätt överäter. Det gör det dels svårare att hålla vikten, men det gör också att det är svårt att urskilja sug från behov. Behöver kroppen det här, eller är det belöningshjärnan som vill ha det? Vilka är dina triggers?

ec4d8105-7363-4864-af42-08587be2b78b.jpg

 

Om man hittar sina triggers så kan man  förstå kroppen betydligt bättre genom att urskilja de riktiga sugen, de som stöds av ett behov och en brist, från det som eldar på vårt belöningscenter.

 

Triggers är individuella för var och en av oss. Men typiskt är socker, processade kolhydrater, tillsatser och snabbmat,

Det finns många olika triggers. Relationer kan vara extremt triggande för oss men också platser. Vad du triggar på är helt individuellt. Det beror på din unika biokemi och din mentala ryggsäck. Det handlar om vad du brukade gå igång på förr i tiden men också hur just ditt beteendemönster har sett ut. Det är därför så viktigt att du håller koll på dina triggers och är öppen för nya.

 

En trigger som inte är direkt kopplad till maten är dock svårare att urskilja, det kan vara situation , humör, känsla , sällskap , väder , doft …….

 

Hetsätning och sockerberoende går ju lite hand i hand, eftersom sockret möjliggör hetsätandet. Det är väldigt svårt att hetsäta till exempel tonfisk. Dock är namnet sockerberoende lite missvisande, för vi tänker direkt på kakor, glass och godis. Spaghetti med köttfärssås, kinesisk lunchbuffé eller bakade potatisar kan vara lika lätta, om inte lättare att hetsäta på. Det är dessutom precis samma kolhydrater.

 

Mina absolut största triggers matmässigt är socker , vitt mjöl och smör - helst tillsammans. Potatis/bröd /ris /pasta är nog en god tvåa och sedan frukt och bär.

Den situation eller känsla som driver mig att äta fel är nr 1 STRESS och på god  andra plats direkta motsatsen , de situationer när  jag känner mig avslappnad och nöjd.

 

Med detta i åtanke :försöka hålla koll på hur många gånger per dag du äter utan att ha någon egentlig aptit. Varför gör du detta? Dessa beslut och handlingar kan vara starkt influerade av våra humör, känslor och olika situationer vi befinner oss i under dagen.

 

Gillar

Kommentarer

 • 14 mar 2018 09:24
  aregnisw

  Du har så rätt i vad du skriver om här, och stress o värk triggar igång mig i alla fall då äter jag utan att egentligen behöva och inom mig vet jag att det helt enkelt inte behövs alls men jag gör det ändå. Så är det just nu för mig men jag hoppas jag kommer ur den onda cirkeln snart. Något som också triggar igång mig är när man går in i en matbutik och det luktar nybakat bröd då blir jag så sugen men då är det tur jag är inte tål vitt mjöl m. m annars vet jag inte hur jag skulle göra.  

 • 14 mar 2018 09:29

  Visst är det en enorm trigger med doften av nybakat bröd eller bullar....angry

  Värk är också en känsla jag kan äta på - det känns som en tillfällig bedövning när man får äta och unna sig något !

 • 14 mar 2018 09:31
  aregnisw

  Visst är det så 8veckor det stämmer in på mig till hundra procent tyvärr surprise

 • 14 mar 2018 09:56
  Alzarin

  Alkohol och alla typer av kolhydrater är mina värsta triggers, stress, ångest och förtvivlan hjälper till. 

  Antitriggers är att se till att vara mätt, gärna mycket fett i maten och att skriva in allt i matdagboken. 

 • 14 mar 2018 10:01

  Alkohol ja.....när man druckit ett par glas vin så är goda föresatser ibland som bortblåsta.

  Antitrigger - att vara mått på rätt mat - håller med till 100%

  och att se till att det inte finns för mycket improvisationsutrymme kring måltiderna wink

 • 14 mar 2018 10:23
  Alzarin

  Alltså lycka och firande och festande med andra är också triggande. Det där med att vara annorlunda och äta annorlunda. ”En liten kan du väl unna dej....”  . Ja så kan bara de säga som inte vet att liten tugga stjälper stora lass

 • 14 mar 2018 10:40

  Det är så jäkla många situationer som man ( jag ) måste vara på min vakt och speciellt i sällskap med andra som äter annorlunda än vd man själv gör blir det svårt.

  Jag kan vara ståndakitg och "bara" smaka ellr bara ta 1 kaka i sällskap men så fort jag kommit hem , eller snarare troligt på väg hem har jag tryckt i mig något för att stilla det vidriga suget som uppkommit av bara något litet...

 • 14 mar 2018 12:45

  Oj, ni är så fina människor, tänk att ni också har samma problem som jag.. för mig känns det skönt att veta att jag inte är själv att trilla dit.. 

  Jag var hos min moster i lördags, där fanns bara kaffe bröd.. 

  Jag erkänner att jag åt.. 

  Det var gott, kanellängd, en bit med en ostskiva på är gott, precis så åt även min farmor med flera på -70-90-talet...

  Men, inte nog av det, varje månad jag ska ha montan, då triggas det igång igen..

  Det blev en mjuk pepparkaka den här gången..

  Att det ska vara så svårt med att sluta äta sånt trams.. jag måste sätta hårdare krav på mig själv, har inte så stora krav alls på mig.. hmm..

  Borde inskaffa det i mitt nya liv..

  Planera bättre, precis det ni skriver, jag tänker för mycket, gör för lite.. Borde göra mer och tänka mindre.. 

  Ibland behöver jag bli arg på mig själv, då reser jag mig upp från soffan och tar på mig ytterkläder och går ut på en promenad.. nä, nu har jag svallrat på mig själv, haha, varit ärlig faktiskt.. känns riktigt skönt.. 

  Tack fina ni som skriver om eran resa.. utan er vet jag faktiskt inte hur det skulle sluta.. man vill ju inte vara tjock för jämnan heller, det har jag varit nu i över 10 år.. är så trött på min övervikt.. på mina misslyckanden.. 

  När ska jag lyckas?

  Blir bara ledsen när jag motsäger mig själv, ät god mat istället för mjuk pepparkaka.. 

  Det borde hjälpa.. 

  Kram på er..

 • 14 mar 2018 13:05

  Hej Fridis75

   

  Ja du måste nog sätta lite krav på dig själv för det är ju bara DU som kan ändra på din vikt , 

  Struktur, planering och minimering av risken att trilla i fallgropar har hjälpt mig.

  Det är trist och känns orättvist att bara dricka kaffe medans de andra äter kaffebröd men det är ett val man får göra - och kommer behöva göra framöver också.

  Alla medlemmarna på MD är en enrom hjälp också , genom stöd pepp och delning av sina viktresor- och givetvis en massa andra olika roliga  intressanta tankevärda blogginlägg !

   

   

   

 • 14 mar 2018 14:46

  Bra inlägg, 8veckor, nu måste jag tänka. Vilka är mina triggerskänslor? Rastlöshet, otålighet, stress, sorg, besvikelse, ilska, trivsel, lycka, kärlek. Hoppsan, alla starka känslor alltså. Dem kan man ju inte undvika. Det som har hjälpt mig att ändå inte låta mig triggas är en stenhård regel som jag började med här på Matdagboken: Aldrig äta mellan målen! Hittills har det fungerat perfekt. Jag äter LCHF lunch, mellanmål och middag. Punkt slut.

 • 14 mar 2018 15:09

  seglar67

  för mig fungerar det inte heller att äta mellan målen , de dieter som förespråkar att äta var annan/ var tredje timme är helt förkastliga för mig.

  Att inte äta mellan målen och att inte äta något som jag har planerat , låter ju som en enkel plan och det är det ju i teorin -  att genomföra det i praktiken  är en enorm utmaning .

 • 14 mar 2018 20:39
  paloma

  Mina triggers är inte längre stress utan när jag har trevligt sällskap, speciellt när vi är bortresta. Husvagnsresor med vänner eller barnen, då äter vi gott och sitter och pratar och spelar spel till långt in på nätterna

  När vi firar saker också, det är alltid på helger och då är jag inte lika sträng. Men så länge jag återgår till min matplan så är jag inte orolig☺

Logga in för att skriva en kommentar.