icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

8veckors blogg

Kalorisnål 251309
HAR varit En viktpendlare av rang ;)
Det är slut med det nu.
Hösten 2017 prövade jag BSD - The Blood Sugar diet , Blodsockerdieten av Dr Michael Mosely
( kallas ibland 8/800 då man äter 800 kcal/dag i 8 veckor)
och gick ner 16 kilo på 8 veckor - det lyckades jag gå upp , och lite till då jag avslutade året med lyxig all-inclusive i Dubai.
Under 18 veckor har jag kämpat mig ner drygt 30 kilo med strikt kcal och kolhydratintag -LCLC.

Kan jag ( en tröttkörd ensamstående 3 barnsmamma) så kan DU !
Nu börjar nästa utmaning - att hålla vikten .
2 februari 2018 09:37
9

Dag 19.Hur smakar & doftar din mat ?

Tittade igår på  “Moselys Mat” och var initialt lite besviken på innehållet .

Sedan började budskapet om smaker och dofter gå fram och jag gjorde en analys av hur, var, när  och vad jag  äter - framförallt under en dietperiod.

 

Om man skulle isolera sig helt under en dietperiod skulle iaf för mig chansen att lyckas vara betydligt större än när man har den sociala sidan av livet att ta hänsyn till.

 

Det är allt från att göra iordning utflyktsmatsäck till barnen , där det oftas önskas varm choklad och goda mackor , eller en inbjudan till lunch eller middag med någon.

Vad andra runt omkring äter påverkar både ens egna “ sug “ samt i vissa fall känner man sig nästan” tvingad” att äta det som bjuds för att inte uppfattas som oförskämd.

 

Jag äter rätt extremt just nu, det är jag fullt medveten om , efter TV programmet  fick jag faktiskt en aha- upplevelse .

 

Jag har valt livsmedel  som passar in i min diet , dvs dagsintaget ska ligga på ca 800 kcal , lågt även i kolhydrater och så ska jag bli mätt.

 

MEN - jag har också valt livsmedel som inte genom sin doft eller smak sätter igång ett sug efter det som jag inte ska äta.

 

Min standardlunch är fiberhavregrynsgröt , jag har ofta ingefära och kanel på.

När jag någongång pudrar över lite kardemumma på gröten blir jag genast sugen på kardemummabullar ...doften väcker minnen och så givetvis smaken av kardemumma.

 

Även om jag på detta sätt får i mig en “ substituts” kardemummabulle är det dåligt för  mig då jag triggar suget efter en riktig kardemummabulle.

 

Till middag blir det broccoli i form av bas till en ljummen sallad eller broccolimos med tillbehör.

Broccoli har tydligen ( fick jag också lära mig i går i programmet) mycket av den femte smaken umami , liksom tomater .

Jag skivar ofta just små vildtomater att ha i som innan fått en liten skvätt balsamvinäger över sig då jag gillar det syrliga.

Jag kan visserligen få sug efter syrliga saker men det behovet stillas snabbt .

För mig räcker det med lite vinäger eller lite citron / ingefära vatten och så är jag nöjd.

 

Skulle jag däremot bara smaka lite socker för att stilla ett sug blir reaktionen tvärtom - jag vill bara ha mer.

 

Så att dieten  fungerar är till stor del att jag väljer livsmedel som inte triggar igång ett oönskat sug.

För mig fungerar det tyvärr inte att” äta allt men inte alltid “, att ibland unna sig tex  något sött för då väcks , kanske bara en  tanke , men iaf en tanke på ett sug som sen växer sig starkare och starkare…...

Den är kanske lite trist  och enformigt och jag vet att man lätt till slut inte kan se åt en maträtt man ofta äter ( under min långa strikta LCHF period åt jag ägg i alla tänkbara och otänkbara former så just ägg , det räcker tom med doften av ägg har jag faktiskt lite svårt för idag….)- märkligt att det inte gäller nybakat bröd ;)

 

Ytterligare en aspekt är ju förutom doft och smak huruvida man äter eller dricker något kallt eller varmt.

För egen del mättar det bättre om det jag äter och dricker är varmt.

 

Kaffe med grädde var ju en riktig lifesaver för mig under LCHF tiden - nu har jag minsakt ner på både kaffet men också grädden - har lyckats gå ner från 1 msk grädde till 1 tsk grädde på knappt tre veckor.

Grädde har dels ett för högt kcal innehåll , men framförallt -sockret i grädden ligger som en potetiell trigger , det vet jag sedan tidagare

 

Så fredag igen - jag ska ner på stan´ och köpa en härlig bukett blommor - det tycker jag att vi alla är värda !

 

15009b90-4f22-4999-b67c-5a214630dfeb.jpg
 

Gillar

Kommentarer

 • 2 feb 2018 10:28
  aregnisw

  Jag såg tyvärr inte programmet men tänkte jag skulle se det för jag gillar honom. Du har så rätt i att om man isolerar sig från det sociala livet så är det lättare att följa en diet. För min del kanske jag inte kallar det diet för jag kallar det  livsstil och den vill jag inte rubba på i dagsläget. Men när jag tänker tillbaka på när jag för ett år sedan hade en relation med en man då såg hela min matbild ut på ett helt annat sätt. Vi var ju särbor och då pendlar man till varandra o är hos varandra varannan helg. Jag kan ju säga att det inte alls blev som det liv jag lever nu för då var vi ute mycket o åt på restaurang, det blev lite mera festande s a s. Det märktes också på vikten. Men jag vet inte vilket som är bäst. Jag triggas också igång på vissa lukter men eftersom jag inte kan äta allt så är det ett enkelt val för mig då kan jag avstå från nybakat bröd t ex. Blommor är man värd du yes 

   

 • 2 feb 2018 11:42

  Just nu är det en diet , inte en livsstil jag har, men självklart är min önskan att nå målvikt och sedan genom en balanserad livsstil hålla den vikten.

  Man känner sig lätt väldigt udda och utanför  i sociala "ät sammanhang" när man sitter med en specialkost på sin tallrik och tackar nej till det som bjuds.

  Det borde inte vara konstigare än att man inte bjuder en alkoholist på alkohol till middagen - när jag säger att jag inte klarar av att stå emot socker och inte ens vill smaka blir jag ofta ifrågasatt.

   

  Hoppas du får en fin helg med barnbarn !

 • 2 feb 2018 13:15
  gittan52

  Jag hänger inte riktigt med i ditt resonemang. Du skriver att du är en viktpendlare av rang. Du har testat 8/800, gått ner 16 kg och gått upp allt och lite till.

  Ändå gör du samma sak igen.

  Du skriver att det just nu är en diet och inte en livsstil. Som jag ser det är det just nu din livvstill, men jag kanske tänker fel.

  Vad tror du det är som gör att det kommer att fungera för dig denna gång, efter avslutad diet? För visst kommer du att gå ner i vikt med så lite kalorier per dag, men hur tänker du dig tiden därefter?

   

 • 2 feb 2018 14:10
  ulla165

  Jag har provat Mosleys 8 veckors 800 kcal under 1-2 dygn. Mer klarade inte jag av, så det var inget för mig. Idag tar jag det sakta men säkert.

  Tanken bakom dieten är att man snabbt kan få koll på sin blodsockernivå och vikten under dessa 8 veckor.  Kalla det för kickstart! Sedan får man hitta en ny diet som man kan leva efter resten av sitt liv. Man kan inte gå tillbaka till sina gamla vanor!

  För min del blev det måttlig lchf + 16:8 från start och jag kommer att fortsätta med detta så länge jag får leva. Jag har lyckats överraska min doktor, som hade sagt till mig att jag var fem-i-tolv-diabetiker. "Vad har du gjort??? Dina sockervärden är bättre än bra!"  - Är jag på rätt väg? - JES!

 • 2 feb 2018 14:22

  gittan52

  och jag hänger inte med i din kommentar heller

   

  Jag är nog inte ensam här på MD om att lyckas för att sen misslyckas  - och sedan försöka igen och igen.

  "Ändå gör du samma sak igen " skriver Du 

  Är jag den enda "idioten " här på  MD  ?

   

  - mitt och många andras problem är ju att efter en avslutade diet , hålla den uppnådda vikten och då hitta en livsstil som fungerar.

  8/800 i sig lyckades jag med och även denna gång har det än så länge gett  resultat

  Jag ser inte mitt jojobantande som en livsstil ,möjligtiv en misslyckad sådan , men jag behöver inte det negativa påpekandet från någon

  jag ser inte heller 800kcal per dag som en livsstil men som ett sätt att för mig som har en del övervikt att ta tag i få en kickstart och motivation 

   

  Du skriver 

  "Vad tror du det är som gör att det kommer att fungera för dig denna gång, efter avslutad diet?"

  För visst kommer du att gå ner i vikt med så lite kalorier per dag, men hur tänker du dig tiden därefter?

  och du anser dessutom att du vet  så mycket om min livsstil att du kan uttala dig om det 

  Tack för den fredagspeppen  Gittan.

   

  Du som  lyckats så bra med både att uppnå men  framförallt att hålla ditt mål kan väl istället för att komma med  en i mitt tycke nedvärderande  kommentar , komma med tips och råd - eller strunta i att kommentera .

  Jag är inte på MD för att bli gillad och omtyckt ,jag skriver inte för att för att få en massa kommentarer eller bli  rankad i någon populäritetstävling

  Jag är här för min skull, MD och all  input från alla dess medlemmar är ett bra hjälpverktyg för att på sikt kunna leva den livsstilen som jag önskar.

   

  Senast uppdaterad 2 feb 2018 15:11

 • 2 feb 2018 14:29

  ulla165

   

  Vad härligt att du har lyckats vända dina värden till det bättre !

  JA det är ju just det....en kickstart och sen att INTE gå tillbaka till sina gamla ovanor efter att faktiskt följt en plan  /diet med goda resultat.

  Här på MD får jag mycket input och insikt om att jag inte är ensam om just det problemet och hjälp att hitta vägar till en hållbar livsstil  som håller kropp & knopp i trim.

  Jag hade LCHF som livsstil under flera år men efter en rejäl personlig svacka har jag svårt att få det att fungera , kroppen svarar inte alls på samma sätt som tidigare , även fast jag ätit strikt.

  Trevlig helg

   

   

 • 2 feb 2018 16:20
  gittan52

  Jag menar inte att på något sätt vara nedvärderande utan jag är tvärtom intresserad av hur du tänker dig fortsättningen efter 8/800, eftersom det inte gick bra sist. Ber om ursäkt om jag uttryckte mig klumpigt!

  Ja, jag har lyckats att nå min målvikt, men det tog 7 år. Det betyder inte att jag på något sätt är expert på viktminskning, mer än kanske min egen då. wink

  Men jag är faktiskt ärligt intresserad av hur vi tänker, både vid själva viktresan och tiden efter. Men om du tar det som nedvärderande kommentarer istället för frågor grundade på rent intresse (som det var menat) så ska jag absolut inte kommentera dina inlägg mer.

  Lycka till framöver!

 • 2 feb 2018 16:24
  ulla165

  Jag vet precis! Jag har snubblat så himla många gånger! och efter varje diet har jag blivit "rundare och starkare". Vi jojo-bantare har envisare fettceller än dom flesta! sorgligt nog. Jag är SÅ glad att jag nu funnit det rätta för mig.  Det låter som att du också har hittat ditt sätt - lchf - vi var ju båda kolhydratintoleranta om jag minns rätt. För mig räcker "måttlig lchf" som tur är, med "liberal" blir det för mycket kolisar och "strikt" är för trist.

  Du, gittan52 menar väl! Jag vet det! Hon menar SÅ väl att det nästan blir jobbigt att lyssna till... sanningen. Vi är många som har gjort det, många som gör det och många som kommer att göra det - banta först och sedan tuta och köra igen som vanligt.

 • 2 feb 2018 16:44

  Gittan52

  Det första jag reagerade emot var att du kommenterar något som eg inte har med mitt inlägg att göra , sen -

  Ja jag uppfattade det som nedvärderande när du skriver 

  "Ändå gör du det igen" och "Som jag ser det är det just nu din livvstil"

  Tar emot din ursäkt för ditt något "klumpiga" sätt att uttrycka dig.

  Jag tycker också det är väldigt intressant  att läsa och lära mig mer om de olika mekanismer som styr vårt handlande.

  Kommentarer tar jag jag alltid gärna emot , och jag har inga problem med att säga vad jag tycker och tänker kring dem, så fortsätt gärna att både läsa och kommentera.

   

   

  ulla165

  Jag har inga problem att höra sanningar - vad jag vänder mig emot är när någon som inte känner mig tycker sig ha mandat att uttala sig om hur min livsstil ser ut och ifrågasätta , inte ställa en fråga varför jag gör som jag gör

  Det är skillnaden.

   

   

  Senast uppdaterad 2 feb 2018 16:49

Logga in för att skriva en kommentar.