icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

8veckors blogg

Kalorisnål 228891
HAR varit En viktpendlare av rang ;)
Det är slut med det nu.
Hösten 2017 prövade jag BSD - The Blood Sugar diet , Blodsockerdieten av Dr Michael Mosely
( kallas ibland 8/800 då man äter 800 kcal/dag i 8 veckor)
och gick ner 16 kilo på 8 veckor - det lyckades jag gå upp , och lite till då jag avslutade året med lyxig all-inclusive i Dubai.
Under 18 veckor har jag kämpat mig ner drygt 30 kilo med strikt kcal och kolhydratintag -LCLC.

Kan jag ( en tröttkörd ensamstående 3 barnsmamma) så kan DU !
Nu börjar nästa utmaning - att hålla vikten .
1 februari 2018 15:49
13

Dag 18. "Omgiven av idioter"

Hur man förstår dem som inte går att förstå

 

 

En del hävdar på fullaste allvar att de är omgivna av idioter. Somliga mer än andra, lustigt nog. Och visst kan det vara ett problem att komma överens med andra ibland. Har du till exempel någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du sannerligen inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig fatta vad du säger – hur tydlig du än är. Lite i taget visar sig idioterna både här och där.

Skämt åsido. En etablerad metod att begripa sig på andra människor är att få klart för sig vem man själv är. Definitionen på social kompetens är förmågan att förstå och förutse det egna beteendets inverkan på andras beteende. Om detta är sant handlar det alltså om självinsikt. Men i ärlighetens namn – vem har tid och utrymme för djupgående psykologiska studier för att lära känna sig själv? Att gå i terapi är förutom vansinnigt dyrt, en tämligen osäker metod.

Detta skriver Thomas Erikson som introduktion till sin bok med samma titel

“Omgiven av idioter”

 

Människor delas in i fyra olika färger för att symbolisera de olika sätten man kommunicerar på och det gäller ju både i tal men även i skrift.

(Bild från ovan nämnd bok )

d025e3d6-9aee-4d10-b952-602607ab1744.png

När det kommer till skrift  blir det än svårare: Där  saknar vi ju viktiga “tolkningshjälpmedel” så som kroppsspråk , ansiktsuttryck , tonläge m.m

 

Skriker tex en person som använder sig av versaler , eller har hen bara bråttom eller vill understryka något ?

 

Vissa människor klickar man ju med på en gång och man “ förstår” verkligen varandra - andra skär det sig med gång på gång och ibland undrar man om personen i fråga VILL missuppfatta det man säger / skriver .

 

Oavsett kommunikationsväg , tal eller skrift , så är det alltid så att mottagaren bestämmer -

hmm låter ju lite märkligt , men tänkt efter:

 

“ Det som slutligen blir kvar av det du sagt / skrivit till en viss person , efter att det har filtrerats genom hens referensramar, fördomar och förutfattade meningar , är det uppfattade budskapet.

 

En av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen är just dålig kommunikation . Skulle alla  lägga  lite tid och energi på att försöka förstå hur omgivningen faktiskt tolkar ens eget uppträdande så skulle väldigt många konflikter undvikas.

 

Detta inlägg skriver jag då kommunikation är ett kärt område för mig och ämnet har vidrörts i flertal inlägg / kommentarer  jag varit delaktig i senaste tiden.

 

Ni som har möjlighet - läs boken den ger en hel del insikt om kommunikation 

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 1 feb 2018 16:18
  Alzarin

  Läste boken just innan jag kollapsade, så kommer inte ihåg så mycket... Men en grej var att det var inte så kul när jag kom på att andra nog uppfattar mej som röd, eller  kanske gul. Och sen så började man färglägga alla .... idioter. 

  Gillar ofta de gula, men blir lurad. De blå är tråkiga, gröna sköna, lite rädd för de röda och gillar de gula, men kan bli stressad. 

  Tror att vi får en bättre värld om alla försöker se sina egna idiotiska sidor inställer för att fokusera på andra.

 • 1 feb 2018 16:35

  Visst är det så - att komma till insikt om ens eget beteende och dess "biverkningar" skulle råda bot på mycket dumt. Sig själv kan man ändra på - inte på andra wink

   

 • 1 feb 2018 16:57

  Vi har ju alla olika bagage som färgar vårt sätt att tolka vår omgivning - egentligen är vi som datorer som fylls med upplevelser och med nervkopplingar som påverkar vårt sätt att kommunicera. Såklart hjälper det om man förstår sig själv men man kan inte komma ifrån att vissa människor helt enkelt saknar förmågan att bedöma sig själva - dvs vissa är nog "idioter" och det går inte att påverka hur de tolkar och bemöter andra människor. Dem får man väl helt enkelt undvika.

 • 1 feb 2018 17:06

  Jag arbetde med en sådan "idiot " under en period. Han var 50+ , hade aldrig levt i en längre relation och saknade barn Hans verklighet var extremt väsensskild mot alla andras i projektet och vid ett tillfälle pratade vi om förmågan att sätta sig in i en annan persons verklighet /liv. Han svarade då väldigt uppriktigt att han inte kunde sätta sig in i vad han kallade en " parallel" verklighet till hans egna vilket var en stor bidragande orska till att han inte fungerade i grupp.

  Självklart såg han sin verklighet som den enda verkliga / rätta och förstod inte alls oss andra.....

 • 1 feb 2018 17:10

  Jag har gått kursen The Human Element där det ibland blev smärtsamt att lära känna sig själv. Där var även många övningar på hur man tolkar andra genom sina glasögon. 

  ”Omgiven av idioter” ligger och väntar på att jag ska börja läsa. Maken har fortsatt med ”Omgiven av psykopater”. Den ska bli spännande att höra mer om för jag är övertygad om att makens tidigare chef var psykopat.

 • 1 feb 2018 17:14

  Ja, så kan det ofta vara - otroligt att han kunde sätta ord på det. Kolla gärna upp Myers Briggs som ofta används inom rekrytering - ganska spännande. Har varit på ett sånt seminar där föreläsaren analyserad vår personlighetstyp och, utan att vi visste, grupperade oss efter typer som absolut inte förstår varann och med en uppgift att lösa. Helt otroligt att inse att vi i gruppen inte ens tolkade uppgiften på samma sätt.

 • 1 feb 2018 18:09
  aregnisw

  Om kommunikationen var bättre bland våra politiker och alla andra bestämmande personer så skulle vi kanske inte ha några krig här i världen. (en konstig tanke kanske men ändå inte så långt från sanningen).  

  Det vore väl en fantastisk tanke om alla kunde vara mera ödmjuka mot varandra o lyssna samt försöka förstå men somliga personer vill nog inte det ska vara så enkelt de vill alltid argumentera emot även om dom har fel.

  Den boken ska jag läsa mera av tack för tipset.

   

 • 1 feb 2018 18:28
  Alzarin

  MBTI är också jätteintressant, min man är utbildad och har jobbat med detta i många grupper. När han höll på att lära så blev jag och barnen testpiloter och sen  var han även på mitt dåvarande jobb och gjorde, det ökar förståelsen för varför vissa agerar (eller inte) på olika sätt. För att dra nytta av individers olika läggningar så behövs det flera träffar, så gruppen kan bli styrkt. Men det är väldigt intressant även om arbetsgivaren bara köper in en träff, det blir en happening som lyfter lite på locket till andra. Mitt (vårt) största kunskapande i detta är var vi som introvert och  extrovert hämtar energi. Nu som utmattad tror jag att jag blivit mer introvert.

 • 1 feb 2018 19:01

  Nu har jag inte läst boken ännu fastän den finns i hemmet, men visst har väl de flesta människor en blandning av de olika färgernas egenskaper? Jag skulle nog säga att jag har inslag av det mesta utom en del av de gula.

 • 1 feb 2018 19:13

  Alzarin, precis! Visst är det intressant med MBTI och alla som fick prova på var lyriska över hur det hjälpte till att förstå hur olika vi är. Jag själv har lärt mig mycket då jag även fick förmånen att jobba med en coach som arbetat flera år med detta för att hjälpa stora organisationer där det uppstått konflikter - hon och jag är samma personlighetstyp så hon gav mig många goda råd laugh

 • 1 feb 2018 19:31

  Det som slår mig spontant är att precis detta sysslar jag med dagligen. Att analysera bur det jag säger uppfattas av andra och att lära ut hur man analyserar hur man uppfattas av andra.

  Jobbar man med 9-åringar så är det viktigt att de förstår vad jag säger och uppfattar det så som jag menar. De ska inte heller bli rädd för mig eller tvärtom, känna att det inte finns några gränser utan här är fritt fram. Det är ett avvägande.

  Sen är det ju sånt här vi diskuterar med eleverna hela tiden. Vi jobbar ju enormt mycket med likabehandling och värdegrund. Ofta är det diskussioner om hur andra reagerar på vad de säger eller gör. Hur tror du att de tänker då? 

  Dagens barn kommer nog att ha mer självinsikt än vad jag hade när jag växte upp. Ofta blir jag förstummad över vad de förstår och vet om just detta. Och även om impulskontrollen inte är utvecklad ännu så vet de vad som händer och hur de borde reagera. Här de då turen att ha en assistent kan de känna tryggheten i att denne finns som stöd och hjälper till att agera så som de vet att de borde och så som de vill agera egentligen.

 • 1 feb 2018 20:58

  Själv är jag gul och röd m lite inslag av blått å grönt. Vi har använt oss av modellen på jobbet och det ger många möjligheter till samtal om hur vi bäst arbetar tillsammans och nyttjar varandra på ett bra sätt. Toppen om man bara tar det med lite försiktighet, distans och humor.

 • 2 feb 2018 15:54

  Kom på att det även finns Enneagram som en del kyrkor faktiskt jobbar med - för själavård. Har läst lite i en sån bok och ja, man känner ju igen sig själv och andra. 

Logga in för att skriva en kommentar.