Många förklaringar till varför man misslyckats eller bortförklaringar att försöka kan t.ex. vara:

* Jag kunde inte sluta äta godis när jag väl börjat.
* Tiden räcker inte till.
* Jag har misslyckats förr så varför ska jag lyckats nu?
* Jag har dålig karaktär.

Känns det igen?

Ja, många av oss har just sagt något av detta, bortförklaringar och olika skäl till varför vi misslyckats, och sen tänkt efter ett bakslag att man har dålig karaktär och inte kommer att lyckats minska i vikt. Det finns inte dålig karaktär utan anledningen till att det inte funkar att gå ner i vikt är av helt andra skäl. Gener är ett av de skälen och även saker som hänt i det förflutna.
Det kan vara t.ex. Mobbning, sexuella övergrepp och även försök till övergrepp, misshandel kan vara några av de saker som gör att viktminskningen misslyckats. Familjeproblem kan också vara orsak till det. Föräldrar som dricker, misshandel i hemmet om det är ens föräldrar som blir det eller en själv som blir slagen. En släkting eller en nära vän som har varit dum eller liknande.

När man mår dåligt är det lätt att äta alldeles för mycket p.g.a. nedstämdhet så ger maten en slags tröst. När det är jobbigt så det finns många skäl till varför man jojobantar, men man tänker inte på att det kan vara ett av skälen till varför det är så svårt att minska i vikt, utan då är det lätt att det blir bortförklaringar. Man ser bara vad man ätit ex för mycket godis, bakverk eller vad det nu kan bara. Man ser inte grunden till varför man har gått upp i vikt. Om inte man granskar sig själv från grunden ser man inte det verkliga problemet.

Sen finns det också de som under sin uppväxt fått för mycket onyttig mat om de har eller haft en förälder eller båda sina föräldrar som själv(a) varit överviktig eller ännu är och att bryta den vanan är inte det lättaste om man sedan liten fått mycket skräpmat, glass, godis eller kakor när man vill.
Alla blir inte mobbade över sin övervikt eller vad mobbningen nu är.
Har man enbart problemet att man ätit för onyttigt redan som barn får man tänka annorlunda.

Hur ska man lyckas gå ner i vikt?

Först och främst så kanske det inte bara går att ändra kostvanor, motionera eller träna om det finns mobbning eller annat som man ännu mår dåligt över.
Tänk tillbaka på det som har varit och finns det saker som hänt så lös upp de problemen först.
Om du ska kunna minska i vikt kan du inte låta saker som påverkat dig till att äta för mycket ligga i grunden, då är det svårt att enbart äta bättre och motionera. Det kanske hjälper för stunden men vad händer om du får ett bakslag? Ger upp?

Bakslag händer de flesta men ge inte upp för det.
Om du efteråt ett bakslag tänker: Nu har jag misslyckats så jag kan lika gärna fortsätta äta.
Tänk istället: Okej jag har nu käkat upp en hel chokladkaka för jag var ledsen, nedstämd pga. ,vad det nu är som utlöste det. Jag drabbades av ett bakslag men tänker nöja mig med det jag nyss käkade upp. Varför göra det värre?

Ta en kopp te, lyssna på musik istället för att trycka ner dig en påse chips till eller vad det nu som står på tur efter t.ex. den där chokladkakan. Se inte bakslaget som negativt. Du tröstade din ledsenhet med godis men varför känna sig misslyckad? Bakslag händer ju när det är saker som hänt och har man då tröstat sig med godis när man mår dåligt tar man till det, men se inte ner på dig själv för det.
Gjort är gjort så varför käka ännu mer för att man mår dåligt för att man mår dåligt?
Imorgon är en ny dag.

Att äta bättre och motionera behövs ju samtidigt som att se varför man drabbas av bakslag.
Man kan inte enbart äta bra och så som jag har nämnt tidigare utan man se ner i sitt undermedvetna för att hitta problemen och lösa dem. Du kan redan innan du ändrar kostvanor och börjar motionera, tänka efter om det är något i det förflutna som kan vara skäl till varför det är svårt att minska i vikt.
Skriv ner det på ett papper vad det än är du kan tro ha orsak till dina viktproblem.
Hitta lösningar till att lösa upp de knutarna.
Kolla också framför spegeln och skriv ner dina tankar på hur du ser på dig själv.
Kan några av de tankar kommit pga. någon eller några sagt något negativt om dig
att du själv ser på dig så?
Skilj på de tankar du själv har och det negativa andra har sagt till dig. För när de
är separerade har man mer koll på sina egna tankar om sig själv. De flesta tankarna har kommit till för att andra har sagt något dumt till en, än att man själv tycker så.

Sen har man snacket om att godis, bakverk, skräpmat är helt förbjudet men förbjuder man det helt är risken stor att man faller lättare tillbaka eller äter när man inte ska det.
Är man bjuden på kalas så ät något innan och där kan man ta en bit tårta och ett par kakor.
Mer behövs inte och har man då ätit innan så orkar man inte mycket ändå.
Tillåt dig att unna men lär dig när det är Stopp.
Det krävs beslutsamhet för att kunna lyckas unna sig mellan åt så det inte blir för ofta.
Sen kan man göra mycket nyttigare maträtter hemma som pizza, kakor m.m. så möjligheter finns
att kunna äta det man gillar fast i lättare form.

Finns en hel del att tänka på när man ska minska i vikt.
Här nedan kommer lite tips på vad det kan vara men tänk själv ut vad just Du
behöver göra för att lyckats.

* Vecko- och storhandla

* Frys in maten

* Få ordning på rutiner

* Ät regelbundet

Men vad ni än gör så ge inte upp! Lös problemen som ni har inombords som nog ofta är
orsaken till era vikt problem, så ni får bort alla knutar som sitter i vägen så går nog allt lättare sen om ni helt mår bra inombords. Annars är risken att onda vanor inte bryts om man tröstäter pga negativa saker. Dessa negativa saker måste lösas för att lätta på ditt hjärta, för att få bort tyngden över dina axlar.

Lycka till!