Med ett nytt år kommer nya möjligheter och många är de som avlägger nyårslöften på nyårsafton. Inför det nya året lovar vi att bli bättre människor och bestämmer oss för att sluta röka, dricka och leva ohälsosamt. Att planera för att gå ner i vikt är ett av de vanligaste nyårslöftena när vi inser att strandsäsongen inte är så långt borta, trots allt. Men det är inte alltid så lätt att leva upp till sina nyårslöften. Genom att tänka till lite extra och formulera ett smart nyårslöfte kan det fungera som ett mål som kan vara till stor hjälp när man försöker förändra sin livsstil. Här får du några matnyttiga tips om smarta mål.

Specifikt. Ett bra mål ska vara specifikt, det vill säga tydligt och konkret. Att planera att ”leva hälsosammare” är till exempel inte ett tillräckligt specifikt mål, det är för vagt. Att vilja gå ner fem kilo eller orka springa en mil utan att stanna är däremot specifika mål.

Mätbart. Målet ska helst vara möjligt att mäta, till exempel genom att titta på vågen, ta tiden på joggingrundan eller genom att föra dagbok över sina framsteg.

Anpassat. Målet bör vara anpassat efter ditt utgångsläge och dina förutsättningar. Tänk strategiskt på hur du på bästa sätt kan uppnå ditt mål och följa din plan utifrån dina behov och förmågor.

Realistiskt. Det du ska försöka uppnå måste vara något som faktiskt är möjligt att klara av. Sätter du ribban för högt från början kan det få förödande konsekvenser för motivationen. Den minskar gradvis när du inser att det du strävar efter är alldeles för svårt. Då är det smartare att lägga ribban lite lägre i början och sen höja nivån stegvis. Då blir du peppad av dina små framgångar och sporras att fortsätta.

Tidsatt. Bestäm när du ska ha uppnått ditt mål så att du vet hur du ska planera. Att göra en plan för kosten och träningen är ingen dum idé, gärna med delmål på vägen. Glöm inte att belöna dig när du uppnått ett delmål!

Tips för att hålla nyårslöftena…

Go public!
Berätta för människor i din omgivning om din planerade livstilssförändring. Det ökar chansen till förståelse och stöd från omgivningen, något som kan vara väldigt viktigt. Människorna omkring dig kan då peppa, påminna och stötta. Att öppet berätta om sina planer handlar också om det som inom psykologin kallas för social förstärkning. Har vi öppnat oss och berättat om vad vi försöker uppnå så vill vi inte gärna misslyckas och behöva ställa oss i skamvrån.

Planera, planera, planera – och ha en plan B
Underskatta inte vikten av planering när du gör en livsstilsförändring. Har du gjort en kost- eller träningsplan så vill du givetvis försöka hålla dig till den. Det är här planeringen kommer in. Genom att planera ordentligt minskar du risken för spontana infall som avviker från planen. Exempel på smart planering kan till exempel vara att ha färdiga inköpslistor när du ska handla mat och att ha ett kostschema för veckan så att du vet vad du ska handla.

När det gäller träning kan det vara klokt att vara tydlig när man bestämmer vilken dag man ska träna, gärna också klockslag. Då är det större chans att träningen faktiskt blir av. Att packa träningsväskan dagen innan är också smart, då känns det svårare att hoppa över träningen när man varit duktig och förberett väskan.

Dessutom är det viktigt att också ha en plan B när det inte riktigt går som du tänkt dig. Vad gör du om du missar flera träningspass eller om du börjar köpa hem godis? Hur gör du när kompisen ringer och föreslår fika när du tänkt träna? Att vara väl förberedd inför sådana situationer och ha en plan för hur du hanterar dem är viktigt för framgång!

Små förändringar gör skillnad!
En livsstilsförändring sker inte över en natt utan kräver arbete, tid och tålamod. Gör små förändringar i vardagen - testa att laga nya maträtter, upptäck nya träningsformer eller ta cykeln till jobbet (om det inte är alldeles för långt...). Många små förändringar gör stor skillnad i det långa loppet.

Boosta det sociala stödet!
Genom att aktivt söka stöd och inspiration bland människor i din närhet ökar motivationen. De kan då peppa dig och stötta när det går trögt. Matdagbokens forum och bloggar är utmärkta ställen att boosta det sociala stödet på. Här finns människor med liknande erfarenheter och mål och man kan stötta varandra i gemensamma utmaningar.

Hitta en förebild!
Ett annat sätt att öka motivationen är att hitta en förebild som du kan identifiera dig med. Kanske någon som påminner om dig själv, som lyckats göra en viktresa eller uppnått något annat positivt? På så sätt ökar tron på dig själv och din förmåga. Om din förebild har klarat av att gå ner i vikt så kan du också klara det!

Lycka till och Gott Nytt Hälsosamt År önskar vi på Matdagboken!