Att noggrant planera sin kost och motion har visat sig vara väldigt effektivt sätt att lyckas med sin hälsoförändring. Faktum är att planering är ett av de kraftfullaste verktygen som får dig att fortsätta med din förändringsprocess.

Hur ser en vanlig matdag ut för dig? Du kanske redan idag gör några av de saker jag föreslår, i så fall är det ett plus. Gå igenom hela din dag och planera utifrån ditt liv och vad du vill uppnå. Gör gärna en dagsplanering kvällen innan. Varför inte lägga in en påminnelse i mobilen?

Morgon: Om du äter någon frukost, vad är det du äter och hur dags? Stressar du redan vid frukost? Hur dags går du upp? Motionerar du något på morgonen? Hur vill du att det ska se ut? Planera för det!

Förmiddag: Hur brukar du känna på förmiddagen? Brukar du vara hungrig eller kanske rentav sötsugen? Om du äter något, vad är det i så fall du äter? Om du vet med dig att du blir sugen på förmiddagen, ligg steget före och planera in ett bra mellanmål. Om du inte planerat löper du betydligt större risk för att falla för någon frestelse.

Lunch: När äter du lunch? Vad äter du till lunch? Hoppar du över lunchen? Ställs du ofta inför svåra val på lunchen? Vad vill du äta till lunch? Låt inte ”Dagens rätt” bestämma vad du ska äta, det bestämmer du själv dagen innan. Planera för en bra lunch och ta gärna med en lunchlåda, ex gårdagens middag.

Eftermiddag: Hur brukar du känna dig på eftermiddagen? Brukar du bli hungrig? Brukar du bli sötsugen? Om du vet med dig att du blir sugen på eftermiddagen, ligg steget före och planera in ett bra mellanmål. Motionerar eller tränar du på eftermiddagen? Glöm i så fall inte att planera in mat direkt efter träning. Om det behövs kanske även ett mellanmål någon timme innan träning.

Middag: När brukar du bestämma dig för vad du ska ha till middag? På väg hem från jobbet? I butiken? När du är hungrig? Planerar du middagen i mataffären när du är hungrig, är risken stor att du handlar fel saker och handlar för mycket mat. Håll dig till planen och använd inköpslistan. Undvik som sagt att handla när du är hungrig, affären är full av frestelser.

På kvällen: Äter du kvällsmat? Vad äter du? Vad vill du äta? Är du ofta sötsugen på kvällarna? Planera gärna in ett mindre kvällsmål om du har svårt med kvälls-sug. Ju längre du är uppe desto större risk är det att du blir hungrig eller sugen. Är du på väg att lägga dig, borsta tänderna i god tid så har du gjort ett avslut på dagens matintag. Tränar du på kvällen är det viktigt att du äter något efter träning.

Veckoplanering
Sätt av lite tid, ex på söndagskvällen, och planera för den kommande veckan. Ställ gärna in en påminnelse på din mobiltelefon så du inte glömmer planeringen. Du kan lägga upp ditt egna kost- och motionsschema eller följa färdiga scheman här på matdagboken. Planera in varje dag med frukost, lunch och middag samt eventuella mellanmål. Planera också in de dagar du tänkt motionera och vilken tid det skall ske. Det som inte står i planeringen blir sällan gjort.

Använd inköpslista
Inköpslistan fyller flera funktioner och det är bra om du är noga med att planera dina matinköp. Det underlättar och det är en bra strategi mot impulsköp. Gör inköpslistan och håll dig till den när du är ute och handlar. Använd gärna vår funktion ”Inköpslista” här på matdagboken eller penna och papper.

Var inte för hård mot dig själv – Fokusera på det positiva
Missar du planera, motionera eller helt enkelt har en eller flera dåliga matdagar, slå inte på dig själv. En av de vanligaste anledningarna till att man ger upp är att man vill vara perfekt. Det viktigaste är att du strävar efter en bättre hälsa, inte perfektion. Titta och fokusera på det du har gjort bra!

Skulle det vara så att du ”trillat av hästen”, hoppa upp på sadeln igen och se framåt. Det är ingen katastrof om du har sämre perioder och kanske tom går upp något kilo. Huvudsaken är att du inte ger upp och hoppar av helt. Det bästa av allt är att du inte behöver börja om på ruta ett, utan där du är nu.