Hur ofta ska du väga dig?
För många så är vikten det som avgör hur lyckad en viss diet är. Det är inte dumt att hålla ett öga på vikten oavsett om du vill gå ner i vikt eller hålla den du har nått. Men hur ofta ska du väga dig? Det här är en mycket bra fråga som kanske borde ställas på ett annat sätt.

När du istället frågar dig om regelbundna viktkontroller kommer att sporra dig eller tvärtom så får du ett bättre svar. Att stå på vågen och bli deprimerad är knappast något som kommer att ge dig mer kraft att fortsätta med din nya livsstil.

När du precis har dragit igång en diet eller kör något av våra kickstartprogram
När du börjar med en ny diet eller livsstilsförändring så är det inte så dumt att stiga upp på vågen. Ta reda på vad du väger då du startar för att senare få en god uppfattning om hur många kilon du tappar och hur snabbt. En del väljer att sedan väga sig en gång per dag medan andra väljer en dag i veckan för kontroll.

En dag i veckan är till exempel vanligt förekommande i våra kickstartprogram, där går man ofta ner i vikt betydligt snabbare och vi rekommenderar att man just väger sig en gång i veckan för att se hur det går. Veckovisa vägningar är också att föredra du du gör eventuella viktrapporteringar i någon av Matdagbokens utmaningar. Men det är inte säkert att det här är bäst val för dig, gör det som passar just dig bäst. Det finns en hel del saker som kommer att påverka vilka siffror vågen visar dig.

Vikten handlar inte bara om fett
Då du vill gå ner i vikt så ligger stor fokus på fettförbränning. Men vikten är inte en ren reflektion av hur mycket fett du har på din kropp. Du kan träna intensivt en vecka och ställa dig på vågen för att bli chockad över att du har gått ner 100 gram eller kanske tvärtom, att du har gått upp i vikt!

Saker som kan påverka hur mycket du väger är:

  • Hur mycket vatten du har i kroppen
  • Om du just har ätit en stor måltid
  • Vilken tid på dygnet det är
  • Temperatur och luftfuktighet
  • När du gick på toaletten senast

Det här är viktigt att förstå. Förutsatt att du har en väl fungerande våg så kommer du att få ett svar som kan vara mer eller mindre korrekt vad gäller din faktiska fettförbränning och viktnedgång. Du kan alltså vara på helt rätt väg men få intrycket av att det inte är så när vågen visar en siffra som inte är vad du hade tänkt dig.

Med fokus på motivation
För att bestämma dig för hur ofta du ska väga dig så måste du komma fram till om det här kommer att ge dig den motivation som du behöver. Om du vet med dig att en besvikelse vid vågen kan fälla din resolution för viktnedgång så är det bäst att vänta. Väg dig inte förrän om några veckors tid.

Om du däremot känner att flitiga viktkontroller inspirerar och får dig att känna dig engagerad i din hälsa så kan dagliga vägningar vara att rekommendera. Börja med att väga dig en gång per vecka och se hur du upplever resultaten.

Släng ut vågen!
Du kan också bestämma dig för att din vikt är mindre viktig. Väg dig aldrig och håll istället ett öga på vad som händer med din form. Om du känner dig pigg och behöver köpa nya kläder i en storlek som känns vettig så är det med största sannolikhet så att du har valt en bra diet och en livsstil som gör dig gott!