Vad gör en coach?
En coach talar inte om för dig hur du ska göra utan ställer istället kraftfulla och ibland utmanande frågor så du själv hittar svaret. Det finns en stor och avgörande skillnad i känslan hos en person som tar ett råd, istället för att hitta lösningen inom sig själv. Coachen utgår från att du både kan och vill ta ansvarar för dina egna val och handlingar.

Målsättning tillsammans med coachen
För att skapa en bestående förändring är tydliga mål mycket viktiga. Coachen hjälper dig att sätta realistiska mål, hålla fokus på dina uppsatta mål och delmål samt uppmuntrar dig på vägen dit. Det här en viktig bit då många enbart kastar ur sig en siffra på x antal kg. Målsättning är så mycket mer än en siffra på vågen.

Din roll som klient – Att gå från tanke till handling
Som klient underlättar det om du har ett öppet sinne och är beredd att låta dig utmanas. Ärlighet både mot dig själv och coachen är en förutsättning för en lyckad coachingsession. Du behöver vara beredd på att gå från tanke till handling och det är din uppgift att utföra det du och din coach kommit överens om, samt återkoppla till coachen på avtalad tid.

Skillnaden mellan teori, verktyg och praktik i din viktresa
Att gå ner i vikt i teorin är enkelt och det finns massor med olika dieter, experter och viktcoacher som talar sig varm för just sin metod. Här på Matdagboken är vi oberoende och välkomnar alla metoder. Metoden eller dieten du vill använda är den teoretiska viktminskningen, hit räknas t.ex. kalroiräkning, LCHF, GI, 5:2 etc. Ofta kommer du fram till en blandning och vad som passar just dig.

Verktygen du använder för att omsätta teori till praktik kan t.ex vara någon av våra färdiga veckomenyer, kickstartprogram, några av våra ca 2500 näringsberäknade recept eller skriva upp vad du äter i Matdagboken. Det finns inget tvång att använda något av just våra verktyg utan det står dig fritt att använda det som passar just dig bäst. Just coaching är ett av de kraftfullare verktygen du kan använda för att ta dig från nuvarande läge till önskat läge.

Att gå ner i vikt i praktiken, det är här det kan bli tufft. Nästan alla klarar det hit, d.v.s. att bestämma sig för en diet, metod eller viktminskningsprogram. Börja använda den och gå ner ett antal kg men sedan händer ofta något med ca 60 % av användarna. Bortförklaringarna dyker upp, jag unnar mig detta, jag tar det imorgon, på måndag börjar jag igen, nu är det semester etc. Tro mig, jag har hjälpt personer att gå ner i vikt och göra andra livsstilsförändringar i över 10 år så jag har hört de flesta bortförklaringarna. Det är här den riktiga utmaningen kommer, att faktiskt göra som du bestämt. Det är här jag som coach kommer in och hjälper till. Att peppa och stryka medhårs men även ställa besvärliga frågor som utmanar dig att komma vidare och faktiskt göra det du ska.

Skillnaden mellan rådgivning och coaching
Ordet viktcoach används lite varstans i diverse sammanhang och det är lätt att blanda ihop begreppen. I egenskap av kostrådgivare eller viktcoach ger jag dig råd och förslag vad du kan äta för att nå ditt mål, om du inte redan vet det förstås. I egenskap av coach ger jag dig inga råd utan ställer frågor, utmanar och uppmuntrar dig att själv hitta svaren inom dig. Coaching är ett mycket kraftfullt verktyg.

Under det första coachingmötet blir det en blandning mellan kostrådgivning och coaching och målet är att du ska ha fått tillräckligt med kostråd för att kunna klara dig vidare genom coachingprogrammet. Naturligtvis kan du ställa frågor och be om kostråd under tiden du är i coachingprogrammet. Det är din tid och du använder den hur du vill.

 

Vill du satsa en gång för alla eller är du kanske trött på jojo-bantning?
Läs mer eller beställ Cochingprogrammet här..