Ju flitigare desto bättre
”Ju duktigare deltagarna var på att registrera allt de åt, desto mer gick de ner i vikt”, säger Jack Hollis PhD, forskare på KPHCR och huvudförfattaren av studien. ”De som skrev matdagbok dagligen gick ner dubbelt så mycket som de som inte gjorde det. Det verkar som det enkla faktum att skriva ner allt man äter uppmuntrar folk till att äta mindre kalorier”.Studien är betald och beställd av ” Heart, Lung and Blood Institute at the National Institutes of Health” och är en av de största bantningsstudierna som någonsin genomförts.

Matdagbok och hälsosam kost
Som ett komplement till att skriva matdagbok uppmanades deltagarna att följa den sk. DASH dieten. Det är en diet som är rik på frukt och grönt samt en lägre andel fett. Deltagarna fick också uppmaningen att gå på möten och motionera ca 30 min per dag. Efter sex månader hade de nästan 1700 deltagarna gått ner hela 6 kg i genomsnitt. Mer än 70 % av deltagarna gick ner 4 kg, tillräckligt för att minska risken för hjärt- kärlssjukdom. Dessa kvalificerade sig till andra delen av studien som kommer hålla på ca 30 månader.

Liten viktminskning har stor hälsovinster
Mer än 70 % av Amerikanarna har fetma eller är överviktiga. Om alla dem gick ner 4 kg så skulle vi se kraftiga minskningar av hjärt- kärlsjukdomar, diabetes och höga kolesterolvärden säger Victor Stevens, PhD, medförfattare och KPCHR forskare. I tidigare studier har det visat sig att en viktnedgång på ca 3 kg kan minska risken för högt blodtryck med 20 %.”Dagligen hör jag patienter säga att de inte kan gå ner i vikt. Denna studie visar på att de flesta kan gå ner i vikt om de har rätt verktyg och support”, säger Keith Bachman, MD och bantningsspecialist.

Matdagbok sätter igång process
Att föra matdagbok behöver inte vara en formell sak. Utan bara det faktum att man skriver ner vad man ätit på en lapp, skickar ett sms eller mail till sig själv är tillräckligt. Det är själva processen som kommer av att reflektera över vad vi faktiskt äter, som hjälper oss att bli varse om vårt ätbeteende, och därmed förhoppningsvis ändra på det. Dr. Bachman var med och utvecklade ”Kaiser Permanente´s viktminskningsprogram”, som rekommenderar matdagbok som en strategi för att gå ner i vikt.

Viktminskningsprogrammet grundades år 2002 där det bl.a. ingår forskare, försäkringsbolag, doktorer och ”policymakers” för att ta fram metoder mot övervikt och fetma, utan kirurgiska ingrepp.

Källa: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-07/kpdo-kps062308.php