Passar äggfasta mig?
Äggfasta passar bäst dig som redan äter LCHF eller annan lågkolhydratkost men som hamnat på en långvarig platå eller blivit lite väl liberal i dina val och behöver en skjuts i rätt riktning. En förutsättning är även att ditt mål att gå ner i vikt och samtidigt gillar ägg.

Hur länge ska man äggfasta?
Matdagbokens äggfasta sträcker sig över 15 dagar. Du äggfastar fem dagar – kör strikt LCHF fem dagar och äggfastar sedan ytterligare fem dagar. Reglerna är enkla och du kan själv modifiera äggfastan så att de passar just dina behov. Tänk på att inte äggfast mer än 5 dagar i sträck.

Vad äter man under äggfastan?
Under äggfastan ska du äta minst sex ägg per dag (gärna fler). Till varje ägg ska du äta 1 msk (15 gram/15 ml) fett i form av smör, majonnäs eller olja. Det är även tillåtet att äta ost som innehåller max 1 g kolhydrater/100g. Mängden ost är begränsad till 30 g per ägg och max 210 g per dag. Kryddor och örter är också tillåtna under äggfastan.

Hur äter man under äggfastan?
Det är viktigt att du äter frukost max en halvtimme efter det att du stiger upp. Låt det inte heller gå mer än 5 timmar mellan målen. Vi rekommenderar även att du dricker minst 8 glas vatten om dagen under tiden äggfastan pågår. Inga drycker förutom vatten, kaffe och te (läs på förpackningen så de inte innehåller kolhydrater) är tillåtna.

Äggfasta inte om du…
Äggfasta passar inte alla och du ska vara extra försiktig om du har högt kolesterolvärde, gravid eller lider av utmattningsepression. Personer som har eller har haft någon typ av ätstörning bör undvika äggfasta.

Färdig meny och recept för äggfasta
Vi har gjort det enkelt för dig och tagit fram en komplett meny för äggfasta i 15 dagar.
Till menyn: "Färdig 15-dagars meny med äggfasta"

Framgångshistora om äggfasta
Läs mer om hur Ann-Sofie gick ner i vikt med äggfastan: "Ann-Sofie gick ner 8 kg med äggfasta"