1. Sluta äta ”Nyttiga” kakor, desserter, eller bakelser! Eller minska åtminstone ner det till 1 gång per vecka. Det finns en uppsjö recept på hälsosammare alternativ på kakor, desserter och bakelser och det är bra. Men bara ibland. Speciellt populärt är det inom LCHF där det ofta frossas i diverse LCHF-vänliga bakverk.

2. Ät mindre kalorier OCH mindre kolhydrater! Kombinationen är oslagbar. Har du svårt att gå ner i vikt, stannat på en viktplatå för länge eller bara vill se snabba resultat är detta det bästa tipset jag kan ge dig. Jag har hjälpt tiotusentals personer ner i vikt genom att ge dem menyer och recept med denna kombination. Bra exempel på detta hittar du i våra kickstart-program, där vi tagit hänsyn till detta. Läs mer om programmen här.

3. Är du inte hungrig eller redan mätt? Sluta äta! Bara för att det ligger mat på din tallrik, blivit serverad en portion mat på restaurang eller att du kanske lagat en portion enligt anvisningarna i något av våra program innebär det inte att du måste äta upp allt. Att äta mindre och rätt sorts kolhydrater ger också ökad och längre mättnadskänsla, perfekt!

4. Tänk på vad du dricker! Skippa kaloribomber som öl, juice, läsk, saft och kaffe latte. Var försiktig med alkoholhaltiga drycker som stör fettförbränningen och ofta är väldigt kaloririka. Drick smaksatt vatten med citronskiva, apelsinskiva gurka eller annat fräscht. Lightläsk vid speciella tillfällen då det är oklart om och hur mycket sötningsmedel påverkar din viktnedgång.

5. Välj alltid storleken ”Small”. När man beställer något som t.ex smoothies, kaffedryck eller liknande får du ofta frågan vilken storlek du vill ha. Gör det enkelt och välja alltid small om det innehåller några kalorier, annars spelar det ingen roll.

6. Ät inte i soffan. Gör det enkelt och sätt det som en regel, mat äter vi vid matbordet helt enkelt. Äter du i soffan tenderar du till att äta ca 300 kcal mer visar forskning. Dessutom blir man ofta sittande och det blir plötsligt väldigt svårt att lämna soffan för att t.ex gå och träna eller göra andra aktiviteter.

7. Se upp med snacks! Det är väldigt lätt att överäta snacks såsom nötter etc. Speciellt om de är salta. Nötter är hälsosamma men också väldigt kaloririka, 1 näve (1 dl) saltade jordnötter innehåller t.ex hela 360 Kcal.

8. Dra ner på salladsdressingen! Sallad är generellt en kalorinsål lunch men jag har sett många som dränker sin sallad i kaloririk dressing. 0,5 dl olivolja innehåller t.ex hela 400 Kcal (!!).

9. Använd en mindre tallrik. Detta är en gammal enkel klassiker som faktiskt är riktigt bra och fungerar utmärkt. Använder du en mindre tallrik lägger du automatiskt upp mindre portioner. Är tallriken dessutom blå sägs just den färgen minska aptiten.

10. Sist men inte minst, laga din egen mat! Ja, det kan vara jobbigt med inspiration och ibland tid till matlagning men det ger det bästa resultatet. Du känner dig dessutom betydligt mer nöjd med dig själv om du lagat maten själv vilket tenderar att öka motivationen till att fortsätta samtidigt som du lär dig. Vill du göra det enkelt att komma igång följer du något av våra kickstart-program som är kompletta med recept, inköpslistor och allt som behövs. Varar i 4 veckor och finns i varianterna LCHF, KETO, GI eller 5:2. Läs mer om kickstart-programmen här.