Gå på en provtimme
Stig in i en yogalokal och du känner genast hur stressen rinner av dig och trafikljudet falnar bort. Tystnaden och stillheten lägger sig som bomull runt både kropp och själ. Det tar bara några minuter så märker du att hjärtat lugnar sig och dina muskler slappnar av. Du hör långsam and­ning från utövarna som med slutna ögon rör sig med långsamma och mjuka rörelser.


Slå inte knut på dig själv
Den mest kända rörelsen kallas solhälsningen och bara namnet antyder att yoga är bra för både kropp och själ, eller hur?!

Många förknippar yoga med att man ska kunna slå knut på sig själv, stå på huvudet eller nästan vara frånvarande i trans. Men det är några av alla myter som är förknippat med yoga. Yoga är en träningsform som absolut passar dig under din viktminskning. Flumstämpeln på yoga är definitivt passé och yoga är nu populärare än någonsin.

Yoga passar alla. Är du stel som en pinne eller känner dig for stor ska du inte backa.
Tvärtom. Det finns mer än 100 olika former av yoga och du kan hitta den form som passar just dig. Allt från stillsamma enkla rörelser till fysiskt krävande och avancerade former för den riktigt hängivne utövaren.


Du blir lugn
Yogarörelserna ger dig ett lugn och gör dig mer harmonisk. Din kropp blir smidig och stark och du får lättare för att hantera situationer (och personer i din omgivning) som annars kan göra dig irriterad. Målet med yoga är att genom fysisk och mental övning hålla kroppen och sinne i god i form och uppnå ökad livskvalitet på alla plan.


Börja träna yoga
Yoga är en mer än 5000 år gammal träningsform som från början i huvudsak utövades för att uppnå andligt medvetande och insikt. Yoga består av långsamma rörelser, kontrollerad andning och mental fokuse­ ring. Idag tränar vi i huvudsak yoga för att hantera stress och för motion

Du kan börja träna yoga på flera sätt. Låna en bok eller dvd på biblioteket, köp en bok, ta en provtimme på ett gym eller anmäl dig till en terminskurs på ett yoganstitut. Allt du behöver för att prova yoga är mjuka kläder och en filt eller badlakan som underlag. Är du helt otränad så testa dig försiktigt fram. Ta aldrig ut rörelserna så det gör ont. Yoga är, och ska vara skönt.


Därför är yoga bra
Yogaövningar i kombination med andning och avkoppling ger många hälsofördelar.
Minskar stress och oro. Nivåerna av stresshormoner minskar radikalt och muskelspänningar släpper.
Du upplever ökad harmoni och du känner dig mer tillfreds med tillvaron.
Får ökad lungkapacitet vilket innebär bättre kondition.
Får bättre syresättning så du känner dig piggare och orkar mer. Bra syresättning stärker också minnet.
Stärker alla muskler. Du blir vigare och uthålligare och mjukar upp leder och orkar betydligt mer.
Stärker skelettet. Skelettet behöver arbeta för att stärkas. All träning i kombination med god kost stärker skelettet.
Får bättre balans och koordination. Yoga är en av de träningsformer som bäst tränar balans och koordination.
Du får bättre hållning. Yoga ger en reslig hållning vilket är välgörande för centrala nervsystemet.


Fler fördelar med Yoga...
Du får ett bra verktyg för att hantera stress och kris.
Yoga lindrar oro, ångest och nedstämdhet.
Du känner dig gladare och mycket piggare
Din sömn förbättras.
Yoga förebygger bland annat övervikt, infektionssjukdomar, depression.
Det är ett utmärkt komplement till annan konditions­ träning och styrketräning.


Du kan börja direkt
Yoga ger dig ökad livskvalitet både fysiskt och psykiskt och du kan börja redan idag med enkla övningar hemma. Snart blir du säkert sugen på att gå en kurs och sedan har du lärt dig något som du har glädje av resten av livet. Du kanske inte kommer att träna yoga en timme varje dag men yoga är kunskap som du kan plocka fram när du känner för det, och som gör dig gott både till kropp och själ.


Olika former av Yoga:

Hathayoga
Det finns en oändlig mängd olika rörelser och syften med Yoga. De olika rörelserna kombineras beroende på vad man vill de ska vara bra för. Den vanligaste yogavarianten kallas Hathayoga och kan sägas vara en basform som innehåller allt som yoga står för nämligen;

Fysisk träning i olika positioner
Andningsteknik
Mentala övningar för ökad koncentration
Balansövningar och koordinationsövningar
Meditationsövningar

För dig som är nybörjare är Hathayoga perfekt. Det är enkelt att komma igång. Det är en yogaform som kan vara enkel i början men som också kan utökas till mer avancerade rörelser. När du har tränat Hathayoga ett tag hemma eller på kurs, känns det naturligt att gå vidare med andra former av yoga.


Ashtanga yoga
Hatha yoga anses vara en förberedande form för Ashtanga yoga där fokus ligger på mentala övningar som koncentration, avslappning, meditation och etiska regler. Ashtanga yoga omfattar också mer fysiskt krävande övningar med kraftfull andning och dynamiska rörelser. Målet med Ashtanga yoga är att träna sinnet.
All yoga minskar stress och oro. Nivåerna av stresshormoner minskar radikalt och muskelspänningar släpper.


Bikram yoga
Bikram yoga är en skonsam yogaform som är bra för dig som lätt drabbas av skador eller har ont i kroppen. Man tränar i rum som är varmare än normalt, mellan 37– 42 grader vilket gör att stela leder och muskler lättare mjukas upp. Du kommer lättare i svettning och blodcirkulationen kommer snabbt igång.


Poweryoga
Poweryoga är egentligen ett mer trendigt namn som träningsgym anammar på en form av yoga som är mer fysiskt krävande. Poweryoga disciplinerar sinnet och kroppen och fokuserar starkt på andningen. Poweryoga är fysiskt krävande och du tränar upp styrka och kondition. Du släpper definitivt tankarna på allt annat när du tränar poweryoga!


Du måste ingenting för att träna yoga
Sting Ricky Martin Jerry Seinfield Courtney Cox
Om du tror att du måste, t ex sluta röka, bli vegetarian eller leva asketiskt bara för att du vill träna yoga har du fel. Det finns inga strikta levnadsregler inom yoga som måste följas. De mjuka rörelserna, andningstekniken och stilla fokusering är bra för alla.


Yogans fem budord
Du ska inte använda våld.
Du ska tala sanning.
Du ska inte stjäla.
Du ska inte samla på dig saker, känslor eller något annat.
Du ska leva i balans och inte slösa tid på människor, saker som bara tar energi utan att ge energi tillbaka.
Kändisar som tränar yoga
Jennifer Lopez
Julia Roberts
Madonna Nick
Cage Raquel Welch
Sting
Ricky Martin
Jerry Seinfield
Courtney Cox