Första stegen mot ett lopp
av Karin Christofferson

Ge dig själv en rolig utmaning
Varför inte anta utmaningen? Locka med någon väninna eller fler och lägg upp ett träningsprogram. Visst kan det vara en ypperlig morot som kan få ut dig i motionsslingan flera gånger i veckan, eller hur?! Om du börjar nu i februari har du trots allt nära två och en halv månad på dig att få upp konditionen. Då klarar du lätt att ta dig runt de fem kilometer som loppet omfattar. Det är absolut ingen omöjlighet. Kom igen, läs här hur du ska göra och ge dig ut redan idag!
Skaffa bra skor
Inget är så tråkigt och slitsamt som att springa i dåliga eller obekväma skor. Satsa på ett par bra skor och redan känns allt roligare. De flesta större sportaffärer har löpband, videokamera och kunnig personal. De vet vilken typ av sko du ska ha, beroende på hur du sätter ner foten i löpsteget. Du kan få en kanonskön sko för runt tusenlappen.
Ta fram almanackan och skriv
Var seriös mot dig själv. Ta fram almanackan och skriv in de dagar och tider som passar dig då du ska ge dig ut. Helst tre gånger i veckan minst 30 minuter varje gång. Var sedan noga med att inte låta andra göromål eller personer ändra de tiderna. De tiderna är dina träningstider. Punkt slut!
Börja försiktigt och öka dosen
De första gångerna du är ute är det bra om du promenerar i snabb takt i dina nya joggingskor. Du vänjer kroppen vid att vara ute den angivna tiden och fötter, knän och muskler vänjer sig vid de nya skorna. Andra rundan kan du försiktigt börja skutta lite, det vill säga, jogga mycket långsamt, kortare sträckor och varva med att gå. Öka ansträngningen lite mer för varje gång. Ofta tror man att man orkar mer än vad man egentligen bör. Håll igen tyglarna en aning. Spurtkänslan kommer lite senare.
Ge dig själv en belöning
När du första gången sprungit hela rundan ska du känna dig jättenöjd! Ge dig en belöning! Det kan vara en ny träningsoverall, en ny mp3, eller helt enkelt en extra god middag. Du har i alla fall klarat ett delmål – att springa hela tiden.
Nu har du kommit så långt att du kan springa varje träningspass. Tänk på att ha en vilodag efter varje pass, annars återhämtar inte kroppen sig. Du sliter istället för att bygga upp musklerna. Det är dags att sätta upp nästa delmål och lägga in flexibilitet. Nu är det dags att lyssna på kroppen. Olika dagar har man olika dagsform. Ibland kan du känna dig extra pigg. Passa på att springa en kilometer extra. Är du tung eller trött en dag, ja, ta det lite lugnare, gå lite. Det viktiga är att du försöker öka tiden på träningspasset. En ökning på fem minuter gör mycket.
Vårruset som är på 5 km tar ungefär 30-40 minuter. Det är bra om du lyckas komma upp i 45 minuters träningspass per gång. Då har du fina marginaler för att ha bra krafter för att ta dig runt.
Ät extra
Om du inte har tränat mycket tidigare kommer du snabbt att märka att du blir mer hungrig än tidigare. Träning ger en skön och sund aptit. Ät bra och sunda mellanmål, frukt, smoothies, grova smörgåsar, yoghurt med flingor, och du kommer att känna dig pigg och stark och ändå gå ner i vikt.
Ät ett lagom mellanmål en stund före träning så undviker du att känna dig matt. Drick vatten kontinuerligt hela dagen så du inte får vätskebrist. Drick rejält mycket den närmsta halvtimmen efter träning. Det kan knappast bli för mycket.
Försök att äta bra mat med mycket proteiner och kolhydrater. Försök att undvika mat med lite näring bara för att det är lite kalorier i det. Det är viktigt att du får i dig näringsämnen nu när kroppen behöver bygga nya muskelceller. Du förbränner fett ändå.
När du har lyckats träna tre gånger i veckan från nu fram till maj kommer du att kunna springa vårruset. Du vet väl att alla får medalj och att känslan att ha lyckats är enorm! Kom igen, möt våren i joggingspåret och ha vårruset eller ett annat lopp som mål.
Tio bra tips att lyckas med ett lopp:
1. Köp bra skor – då unnar du dig något bra och du blir sugen att prova dem.
2. Var seriös mot dig själv. Skriv in träningspassen i almanackan – låt inget rucka tiderna.
3. Anmäl dig till det lopp som är ditt mål. En anmälan är ett kontrakt med dig själv och arrangören.
4. Berätta för alla att du ska satsa på ett lopp. Det stärker självkänslan och gör det svårare att strunta i.
5. Försök locka med någon vän och peppa varandra.
6. Surfa på nätet. Det finns massor av kul hemsidor med träningstips och allt som har med jogging och lopp att göra.
7. För träningsdagbok. På internet finns flera olika träningsdagböcker där du kan fylla i tider, resultat och allt möjligt för att få se din utveckling.
8. Ät bra mat. Om något har lågt kalorivärde kanske det inte har så bra näringsvärde. Ge din kropp bra näring genom kloka matval.
9. Drick vatten hela tiden. Ha alltid en flaska med dig och småslurpa på. Till slut kan du inte vara utan den.
10. Ha loppet inom räckhåll. Tänk på att du ska springa det och hur skönt det ska bli. Tänk på känslan att lyckas!