Det ska vara dans i höst. Dans och mat. Tittar man på vilka nya kurser studieförbunden erbjuder är det stort uppsving för dans- och matlagningskurser. Den ena dansen och matlagningskursen mer exotisk än den andra. Eller vad sägs om dessert- och chokladkurs, afrikansk dans, samba, salsa eller tango.


Högklackat istället för gympaskor
Tänk vad spännande det skulle kännas att klä upp dig lite, ta på högklackat och ge dig i väg en kulen höstkväll till Tangopalatset - istället för att dra på dig gympakläderna? Danskurser som salsa eller tango är något för dig som kräver lite mer utmaning. Det är dans för dig som vill ha kvalitetstid tillsammans med din vän eller partner samtidigt som du tränar både fysiskt och mentalt.

Intresset för dans är på klar uppgång och särskilt tango, salsa och flamenco har vuxit sig allt starkare de senaste tio åren. Du kan se par som dansar i små grupper på offentliga platser på söndagseftermiddagen. Det är tangoträffar i parker, på stranden, salsa på kulturhus och dans på tangopalats.


Längtan och kärlek
Tango handlar om längtan och kärlek. Det är innerlighet, passion och romantik. Alltfler upptäcker tangon och idag kan man, åtminstone i de större städerna, dansa tango flera kvällar i veckan om man har lust.

När du provat på tango några gånger inträffar det magiska. Det blir som ett gift. Man kan inte låta bli. Hur trött du än känner dig på kvällen efter jobbet kan du få för dig att sticka ner och dansa. Det går rakt in i hjärtat. Man mår bra av musiken och dansen. Det är många som drabbats av Tangofeber den senaste tiden.

Tangon har de senaste tio åren rusat upp på tio i topp listan. Det poppar upp danskurser, workshops, danskvällar, tanguerior och tangofester överallt. Du behöver inte vara orolig för att känna dig utanför. På kurser och dansträffar finns alla slags människor, både gamla och unga och alla är där för att dansa. Alla är lika inför varandra. Men visst är det himmelskt när man får dansa med en mjuk och följsam danspartner.


Lidelsefull dans
Vad är det som är så speciellt med tango? Musiken är så suggestiv. Den riktigt bränner i öronen. Det går rakt in i hjärtat. Lyssna på den store tangomusikern Astor Piazzola. Det är lidelsefull dragspelsmusik.

Det finns flera olika typer av tango men grunden består av de åtta grundstegen. Utifrån dem kan man sedan lära sig olika varianter. Till exempel tango till valstakt eller Milonga som är en slags snabb variant.
I tango handlar det mycket om god balans och att man kan röra sig mjukt och följsamt som en katt. Föreställ dig inte en spänd uppvisningspose utan hellre ett mjukt följsamt par som verkligen kan läsa varandras steg och rörelser.
Tango är inte något man lär sig på några lektioner men det är spännande även för en nybörjare redan från första lektionen. Det kommer ofta tangolärare från Argentina till Sverige som både visar och lär ut olika former av tango. De mest kända är paret Dinzel från Buenos Aires. De blev kända världen över genom Broadway-showen Tango Argentino och som bidrog till tangodansens återkomst.
Så är det inte dags för dig att testa en kursmix?


Tango håller dig ung
Det är inte bara kroppen som mår bra av en tango. En studie gjord i Kanada visar att tango skjuter upp hjärnans åldrande på samma sätt som till exempel schack och korsord. Tangons rörelser kräver att både kroppen och knoppen arbetar samtidigt vilket, enligt studien, leder till bättre självkänsla, simultankapacitet, minne och motorik.


Träningsdans
DansAerobics - Aerobics
Dans Step - Step up med inspiration av dans
Funk – koreografi inspirerad av funk och hip hop
Jazz – stort fokus på uttryck och känsla


Inspirerande dans
Squaredans
Afrikansk dans
Line Dance
Jazzdans
Hip hop
Samba
Salsa
Tango
Bugg
Flamenco
Balett
Orientalisk dans
Modern dans/Fridans
Folkdans
Magdans
Bollywood - Indisk filmdans