Valnötter är extremt rika på fett och protein vilket gör de till en perfekt energikälla. Att ha för vana att fylla fickan med valnötter kan rädda dig från ovälkomna blodsockerfall. Valnötter är ett perfekt litet mellanmål. De består av ca 60 % fett, innehåller mer fleromättade fetter än många andra nötter och är rika på den supernyttiga fettsyran omega-3. I takt med att rätt fett i kosten har uppmärksammats mer och mer har också valnötter blivit allt mer populära.

Valnötter är även rika på vitaminer (E-vitamin, B-vitamin) och mineraler (järn, magnesium, kalcium, zink, selen). De är dessutom sprängfyllda av antioxidanter. Studier har visat att valnötter kan ge bättre minne och troligen har effekten ett samband med det höga innehållet av antioxidanter, fettsyror och magnesium. Valnötter i kosten tros även förbygga hjärt- och kärlsjukdomar och studier pekar på att de sänker kolesterolvärdet.

Forskning visar även att män som kontinuerligt äter valnötter får bättre livskraft och rörelseförmåga samt bättre produktion av spermier. Forskarna menar att det kan vara den så kallade alfa-linolensyran från omega-3 familjen som ligger bakom dessa intressanta resultat.

Valnötter har förmåga att lyfta fram sallader, soppor, grytor och massor av andra rätter med sin konsistens och härliga smak. Hackade valnötter passar perfekt i yoghurten på morgonen och är jättegoda att rosta. Vill du göra en riktigt mättande smoothie är valnötter ett måste att mixa i. Hackade valnötter passar utmärkt i många krämiga soppor som garnering. De ger liv och tuggmotstånd till soppan, jättegott!

I följande länkar får du goda tips på rätter med valnötter. Lycka till och smaklig spis!

Valnötspanerad torsk med citronyoghurt: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11522

Skaldjurssallad med mango, avokado och valnötter: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11103

Sparrissoppa med valnötter:https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=8921

Turkisk yoghurt med valnötter, jordgubbar och mynta:https://www.matdagboken.se/?
p=recept&ReceptID=11538

Valnötssmoothie:https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11136

Valnötens näringsvärde per 100 gram:Kcal: 669

Fett: 62 gram
Protein: 14.3 gram
Kolhydrater: 13 gram
Fibrer: 5.2


Valnötens energifördelning i procent (E%):

Fett: 83.74 E%
Protein: 8.52 E%
Kolhydrater: 7.74 E%