Bråttom?
Har du glömt matlådan hemma eller kanske inte hunnit? Lugn - Det finns oftast okej snabbmat att tillgå. Här följer en sammanställning av nyttiga tips för att välja bättre snabbmat. Kom ihåg att det sämsta du kan göra är att inte äta alls. Det gäller alla, även för dig som vill gå ner i vikt.

Välj hälsosammare alternativ.
Flera av de större snabbmatsrestaurangerna har hakat på hälsotrenden och serverar sedan en tid tillbaka nyckelhålsmärkta alternativ. Visst går det att hitta ok alternativ där, men bäst är fortfarande den hederliga lunchrestaurangen. Här kommer lite tips som gör det lite enklare att välja rätt snabbmat och hur du undviker de stora farorna. Kom ihåg att hoppa över måltider är det sämsta man du göra! Ett av de lite annorlunda tipsen är att fotografera sin mat med mobilkameran. Detta hjälper dig komma ihåg vad, och hur mycket du egentligen åt.

Välj rätt matställe.
Välj lunchrestaurang före gatukök och hamburgerbarer. På de flesta lunchrestauranger har du lite större urval av bättre mat, dessutom brukar det finnas tillgång till salladsbuffé. Välj gärna fisk men den bör ej vara friterad.

Drick vatten till maten.
Gör det enkelt för dig när du ska välja måltidsdryck – Välj alltid vatten framför söta safter eller läsk. Även lingondrickan som vanligen serveras på många lunchställen innehåller mycket Kcal.

Ät innan lunch.
Var inte för hungrig när du kommer till restaurangen – Se till att du ätit en bra frukost och helst ett mellanmål tidigare på dagen. Detta minimerar riskerna för den där ”farliga” hungern. Den hunger som brukar komma när man slarvat med maten tidigare är svår att stå emot, det blir ofta inte du som själv som bestämmer vad du ska äta, utan din reptilhjärna som signalerar MAT, FETT, SOCKER, FORT, MYCKET.

Samma sak kan hända vid för- eller eftermiddagsfikat på jobbat, när du slarvat med maten tidigare på dagen. Inte lätt att stå emot, här luras man lätt in i fällan!

Fotografera gärna maten med din mobil och bifoga bilden i din matdagbok eller blogg. Detta hjälper dig att komma ihåg vad och hur mycket du ätit. Dessutom är det ganska kul!


Lite tips på vägen:

Välj varm mat som mättar bättre än kall.

Ät långsamt så du hinner känna om du blir mätt.

Ät det goda först.

Du måste inte äta upp allt på tallriken. Portioner på lunchrestauranger är ofta väl tilltagna för att tillgodose ex. en byggjobbares energibehov.

Ta rikligt från salladsbuffén men skippa feta dressingar, välj hellre olivolja och vinäger.

Byt ut eventuella pommes frites till ex. minimorötter. Vissa snabbmatsrestauranger har flera nyttiga alternativ såsom grönsallad, bönsallad eller annat.

Hoppa över milkshaken.

Drick vatten till maten. Saft och läsk innehåller massor av onödiga Kalorier.

Undvik friterad mat som chicken nuggets, lökringar, cheesepoppers, friterade jalapenos m.m. Dessa är fettbomber som dessutom oftast innehåller transfett och andra farliga fetter som bildas vid fritering.

Unvik majonäsbaserade röror såsom räkröra, skagenröra, skinkröra m.fl. Dessa serveras ofta tillsammns med bakad potatis.

Undvik pajer, pizza och gratänger med ost och grädde. Spara detta till helgen om du gillar något av dessa.

Ta inte för mycket sås då det ofta är en stor kalori och fettbov.

Sushi är ok men komplettera gärna med sallad.