Det finns 2500 olika varianter av tomater. De älskar sol och värme och kommer ursprungligen från Sydamerika och nyttjades av Inkafolket. Man tror att tomaten odlades i Mexico redan 700 f kr. Till Norden kom den först på 1600-talet.

Det är inte längesedan som tomaten ansågs ointressant ur näringssynpunkt men idag vet man att den är en riktig hälsobomb. Tomater är en av de bästa källorna till den kraftiga antioxidanten lykopen som ger tomaten den röda färgen. Lykopen hör till de färgstarka karotenerna och är guld för ditt immunförsvar och de behövs för att skydda oss från fria radikaler. Tomatens höga innehåll av antioxidanter gäller också tomatpuré och flådda tomater. Om tomaten är varm så ökar effekten av lykopenet med 25-40% av den anledningen att upptaget blir lättare. Därför ger faktiskt kokt tomatsås bättre åtkomst av antioxidanter än färska tomater.

Nya studier visar dessutom att lykopen verkar kunna skydda huden mot skador av UV-ljus. Forskarnas intresse för lykopen ökar allt mer och det är lätt att öka vårt intag av detta eftersom tomater hör till våra vanligaste grönsaker. Tomaten är för övrigt rik på c-vitamin och mineralerna fosfor, magnesium, kalium och kalcium.

Tomaten är väldigt användbar och kan användas i all typ av matlagning. Det är den fina balansen mellan sötma och syrlighet som tomaten så speciell. Förvara tomater i rumstemperatur. De förlorar sin smak i det kalla kylskåpet. Du kan göra dina egna skalade tomater istället för att använda konserverade. Skär ett kryss i toppen av tomaterna och skär bort stjälkfästena. Doppa dem i kokande vatten tills skinnet börjar lossna och lägg dem i iskallt vatten. Skala av skinnet, skär dem och ta bort kärnorna.

Handplocka de riktigt tomteröda, frodiga tomaterna i grönsaksdisken som fått mogna under solen så kan de lyfta många rätter till skyarna. För tips på goda tomatrecept vänligen klicka på länkarna nedan:

https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=9130
https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=9924
https://www.matdagboken.se/?p=recept&SokOrd=gazpacho
https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10148
https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10184

Tomatens näringsvärde per 100 gram

Kcal 23 gram
Fett 0.1 gram
Protein 0.9 gram
Kolhydrater 3.7 gram
Fibrer 1.4 gram

Tomatens energifördelning i procent(E%)

Fett 5 E%
Protein 19 E%
Kolhydrater 77 E%