Blåbär (Vaccinium myrtillus) är en av Sveriges vanligaste växter. Varje år produceras det ca 250 miljoner kg och blåbärsriset täcker ca 17 % av Sveriges yta. Bären växer vilt främst i skogar. Genom tiderna har blåbär används som naturläkemedel för behandling av diarré, tarminfektioner och inflammationer i tandkött. De har även används för att reducera feber och sägs förbättra mörkerseendet. Blåbär skyddar cellerna från fria radikaler, motverkar åderförkalkning, reglerar matsmältningen och tros kunna bidra till att förhindra demenssjukdomar.

Det finns en uppsjö varianter av blåbärsexrakt i form av tabletter, kapslar och pulver som säljs i hälsokost och efterfrågan har ökat i takt med att människor blivit allt mer upplysta om bärets rika innehåll. Blåbär är rika på vitaminer ( a-vitamin, b-vitamin, c-vitamin och d-vitamin ), mineraler (Kalium, Fosfor, Magnesium , Kalcium, Järn ) och antioxidanter och är även en mycket bra källa till fibrer. Med sina höga halter av Pektin, ett lösbart fiber, kan det bidra till att sänka kolesterolhalten. Den förhindrar även gallsyran från att ombildas till en mer riskabel cancerframkallande form.

Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar cellerna från fria radikaler och de innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Cirka tre gånger mer än dom båda näst rikaste källorna, rödvin och te. Det är antocyaniner som ger blåbären dess blåa färg. Blåbären innehåller rikligt med polyfenoliska komponenter, flavonoidier med antioxidantiska effekter. Blåbär har också använts traditionellt för att behandla diabetes då bären tros kunna bidra till att reglera blodsocker. De antioxiderade ämnena i blåbär tros dessutom kunna ha en skyddande effekt på ögats näthinna mot de skador som diabetes ger upphov till.

Blåbär är jättegoda att äta precis som de är men är även jättegoda att ha i smoothies och juicer och passar perfekt till yoghurt och keso. I länkarna nedan får du lite tips på hur du kan använda blåbär.

Proteinsmoothie med blåbär https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=13256
Rågbröd med keso och blåbär https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=13263
Turkisk yoghurt med höstbär https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11278Blåbärets näringsvärde per 100 gram
Kcal 53 gram
Fett 0.8 gram
Protein 0.7 gram
Kolhydrater 9.1 gram
Fibrer 3.1 gram

Blåbärets energifördelning i procent ( E% )
Fett 16 E%
Protein 6 E%
Kolhydrater 78 E%