Vart tog dieten som naturen skapade vägen? Stenåldersfolket var friska, vältränade, starka, vitala och befriade från hjärt- och kärlåkommor och andra krämpor och symtom som i så hög omfattning drabbar oss moderna västerlänningar.

KÖR VÅR PALEO KICKSTART I 28 DAGAR - DU FÅR FÄRDIGA VECKOMENYER, RECEPT, INKÖPSLISTOR OCH RÅDGIDNING - STARTA IDAG!

Endast under en bråkdel av människans historia har vi odlat spannmål. Naturen bestämde vad våra kroppar behöver tusentals år innan vi började bruka jorden. Detta faktum kvarstår oavsett om man tror på Darwins teorier eller Gud. Vårt näringsbehov är detsamma som människorna hade på stenåldern och våra gener är anpassade till en värld där vår föda måste fiskas, jagas eller plockas i naturen.

Eftersom tillgången på mat under stenåldern var bristfällig gällde det att lagra upp energin för kommande dagar. Därför har vi moderna människor en tendens att äta för mycket. Man skulle kunna säga att våra stenåldersgener ligger oss lite i fatet för oss moderna människor som ju har konstant tillgång till all typ av mat. På gott och ont.

Stenålderskost, eller paleolitisk kost som den också kallas, är en kost som baseras på magert kött, fisk, skaldjur, inälvsmat, ägg, nötter, bär, rotfrukter, frukt och honung. Man åt mer protein och mindre kolhydrater än vi idag gör idag. De enda kolhydraterna dessa människor kom åt kom från frukter och grönsaker. På så vis fick de även i sig betydligt högre intag av fibrer. De åt inte mejeriprodukter och spannmål. Man kan ju föreställa sig hur svårt det måste ha varit att mjölka ett vilt djur och vad gäller spannmål såg stenåldersmänniskorna detta som en sista utväg när tillgången på annan näring var bristfällig. Man varken sockrade eller saltade maten. Fettet i stenålderskosten var till stor del omättat och väldigt rikt på omega 3.

Stenålderkost är proteinrik och för ökad ämnesomsättning är detta det optimala alternativet. Protein är en riktig krigare mot övervikt. Det har dubbelt så stor uppvärmningseffekt som både fett och kolhydrater och bidrar därför till ökad förbränning och ämnesomsättning. Dessutom ger proteinet en bättre mättnadskänsla. Du står dig längre och slipper ojämnt blodsocker och småätande på köpet.

Den genomsnittliga västerländska människan äter på tok för mycket spannmål, mejeriprodukter, raffinerat socker, mättade fetter och processad mat. Det kan inte ha gått en endaste själ förbi att denna typ av mat orsakar ohälsa, sjukdomar och fetma. Vi har mycket att tacka människans många, stora och viktiga framsteg för men tyvärr har vi tagit ett alldeles för stort kliv bort ifrån vad som är naturligt för oss.

Det ska tilläggas att människan genom årtusenden har brett ut sig på hela jorden och anpassat sig till extrema förhållanden. Därför kan man naturligtvis inte påstå att endast en typ av diet kan få oss att uppnå optimal hälsa. Vi har förmåga att livnära oss på många olika sätt. Självklart behöver man inte utesluta spannmål och mejeriprodukter helt, men man bör i första hand välja fullkornsprodukter och inte låta mejeriprodukterna dominera kosten. Dessutom bör man vara ytterst sparsam med salt och socker och i den mån det är möjligt utesluta processad mat.

Detta ingår i stenålderskost; Magert kött, vilt, inälvsmat, fisk, skaldjur, nötter, grönsaker, rotfukter, frukt, bär, ägg.

Detta hör INTE hemma i stenålderskost; Mjölkprodukter, spannmål som innehåller gluten, bönor, charkuterivaror, socker, hel-och halvfabrikat.

HÄR HITTAR DU YTTERLIGARE 5 VECKOMENYER MED PALEO

Det är strikt stenålderskost vilket innebär att den är fri från både gluten och laktos.