Nötkött sämst.
Värsta miljöboven är nötköttet, där varje kilo producerat nötkött motsvarar ca 14 kg koldioxidutsläpp. Jämför man detta med kycklingkött som endast påverkar klimatet med en tiondel av vad nötkött gör. Andra riktiga miljöbovar är bl.a. bottentrålad fisk och skaldjur, där det t.ex. går åt ca 9 liter diesel per kg havskräftskött.

Rotfrukter bäst.
De livsmedel som har minst påverkan på klimatet är bl.a. rotfrukter, baljväxter och kyckling. Dock bör man tänka på att välja närproducerat av dessa för att få minsta möjliga miljöpåverkan.

Vad gäller grönsaker så har ex salladsgrönsaker som gurka, tomat, sallad, paprika en stor miljöpåverkan då dessa ofta odlas i oljeuppvärmda växthus. 1 kg tomater har t.ex. ca 24 ggr högre utsläpp av växthusgaser än morötter.

Tänk på transportsträckan.
Viktigt att tänka på är också hur maten transporteras. Ett bra exempel är antal bilresor som görs just för att åka och handa maten. Färre bilresor till mataffären minskar utsläppen. Ett annat problem är all mat som slängs, denna mat har haft en helt onödig påverkan på miljön. Det svåra med att välja klimatsmart mat är att det än så länge inte finns någon bra märkning på matvarorna som visar att det just är klimatsmart.


Tips på hur du väljer mat med mindre miljöpåverkan:

Ät mer rester, bortslängd mat har onödig miljöpåverkan!

Köp grönsaker som är odlade på friland – undvik växhusodlat som kräver mycket energi.

Ät mindre kött - välj kyckling eller gris istället för nötkött. Kyckling har minst miljöpåverkan.

Storhandla - Ger färre bilresor till och från affären.

Välj ekologisk mat så slipper naturen påverkas av bekämpningsmedel.

Leta efter närproducerad mat.

Handla grönsaker efter säsong.

Undvik flaskvatten – Här i Sverige har vi bra kranvatten. Dessutom transporteras flaskvatten ofta långa sträckor – helt i onödan.

Ät mer bönor, ärtor, linser och rotfrukter.

En vegetarisk maträtt per vecka gör stor skillnad!

Ät inte tigerräkor, de fraktas långväga, förstör mangroveträsken och intilliggande fiskevatten.

Om du äter kött – välj frigående och svenskt.

Undvik Juice – Först transporteras frukten sedan juicen. Välj koncentrat eller pressa själv!Kom ihåg att varje liten förändring du gör har betydelse!