Ät hur mycket du vill och gå ner i vikt bara du inte äter kolhydrater.
Det var så LCHF metoden först marknadsfördes för ett antal år sedan. ”Ät vad du vill och gå ner i vikt, bara det inte innehåller kolhydrater” Flera duktiga LCHF–förespråkare både bredde smör på ostskivor och drack vispgrädde som om det vore vatten. Det fungerade för dem och fungerar fortfarande för vissa och det är helt ok, men för väldigt många gör det inte det och det är till er jag skriver denna artikel.

Vad händer om man överäter LCHF kost?
Antingen går du upp i vikt, eller i bästa fall står still. Hur som helst kan man ju trösta sig med att det är bättre att överäta LCHF kost än kolhydratrik kost.

Vill du gå ner i vikt är det kalorirestriktion i kombination med LCHF det bästa alternativet och det kan uppnås på flera olika sätt.

Det finns olika vägar till kalorirestriktion med LCHF
Många LCHF:are äter helt naturligt mindre kalorier eftersom de har plockat bort en hel grupp av livsmedel, kolhydraterna. Dessutom äter man generellt mindre med LCHF därför man slipper småätandet och mellanmålen. Även hungerskänslorna minskar om du äter LCHF och man äter mindre mat naturligt. Sötsuget brukar minska kraftigt och ofta förvinner det helt efter en tid. Detta är det bästa och det naturligaste sättet.

Trots detta behöver många begränsa portionsstorleken och det kan göras med olika knep. Handflatemetoden fungerar för vissa, servera maten på en mindre tallrik fungerar för andra och vissa behöver helt enkelt räkna på sitt intag för att få rätt på det.

Måste man räkna kalorier?
Har du stor övervikt räcker det oftast med att äta LCHF utan att räkna några kalorier. Du går ner i vikt ändå helt naturligt som jag beskrev ovan. Det har också betydelse hur du åt innan du började med LCHF.

Varför går jag inte ner i vikt med LCHF?
Ett väldigt vanligt fenomen är att man börjar med LCHF och det går jättebra i början tills man hamnar på en viktplatå och inget händer trots strikt LCHF. Det är här det kan bli intressant att föra matdagbok några dagar och se vad man egentligen stoppar i sig och vad det innehåller i form av kalorier och kolhydrater. Registrerar du vad du äter i matdagboken ser du direkt vad du behöver ändra på.

Ett annat alternativ är att köra Matdagbokens LCHF-Kickstart i 4 veckor, där vi noga räknat ut och tagit hänsyn till allt det jag skriver här. Mer om kickstarten längre ner.

Vilka kaloribovar ska jag undvika med LCHF?
Nötter, då det är väldigt lätta att överäta. 3 dl blandade nötter innehåller ca 1000 kcal och det saboterar garanterat din viktnedgång.

LCHF-bakande, lägg ner allt vad kakor, bakelser och tårtor heter. De är kaloribomber och innehåller dessutom ofta mängder av ohälsosamma sötningsmedel och andra artificiella ämnen. Det finns många LCHF-are som älskar att baka och många LCHF-böcker inom ämnet. Tyvärr triggar LCHF-kakorna ofta ”gammalt beteende” och sötsug.

Mejeriprodukter, ta det lugnt med mejeriprodukter om du vill gå ner i vikt. Innehåller massor av kalorier och ofta betydligt mer kolhydrater än vad man kanske tror. 3 dl vispgrädde innehåller ca 1000 kcal, lätt hänt att det blir en skvätt för mycket i kaffet.

Kokosolja, har seglat upp som rena hälsokuren men innehåller väldigt mycket kalorier. Ät men överdriv inte.

Salladsdressing, se upp nästa gång du käkar en sallad till lunch och får färdig dressing till. 0,5 dl olivoljedressing innehåller t. ex ca 400 kcal. Dessutom innehåller vissa färdiga dressingar mycket socker och därmed kolhydrater.

LCHF kom igång tips
Vill du gå ner i vikt och komma igång med LCHF är det bara att köra igång. Ät under 20 g kolhydrater (strikt LCHF) och titta inte på kalorierna förrän du behöver. Gör det så enkelt som möjligt utan att krångla till det. Följ eller låt dig inspireras av vår strikta LCHF meny på 10 veckor >>https://www.matdagboken.se/?p=start&PageID=141 Förutom det finns det över 600 olika näringsberäkande LCHF-recept här på Matdagboken.

Kickstarta med LCHF
Matdagbokens LCHF-Kickstart, är ett specialprogram i 4 veckor för dig som vill göra det riktigt enkelt att komma igång. Passar även dig som ätit LCHF ett tag men behöver en nystart alt vill komma från en eventuell viktplatå. Läs mer om LCHF Kickstart här >> https://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=166